Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Helyesen tanítom a kutyámat?

Gyevickie kérdése:

Helyesen tanítom a kutyámat?

Figyelt kérdés

Menhelyről fogadtam be egy kutyát, október 19-én. Nem kölyök, 3 éves körüli, ránézésre golden-kuvasz keverék. Amióta itt van, folyamatosan oktatjuk (én és a családom). A "nem"-et már érti, az "ül"-re is megtanítottuk jutalomfalattal. Kapja a vacsorát, már magától leül. Szívesen tanul, nagyon okos. Szobatiszta teljesen, mert bent van a lelkem. Szocializációval nincs gond, minden embert-idegen kutyát nagyon szeret. Pórázt nem rángatja.

Amivel kapcsolatban elbizonytalanodtam, az hogy nem igazán megy ki magától. Csak ha kimegyek dolgozni a kertbe (ekkor is csalogatnom kell és becsukni mögötte az ajtót hogy kint is maradjon), vagy ha sétálni megyünk, illetve ha már nagyon kell neki pisilni. Amikor viszont én szeretném, hogy kimenjen pl. lefekvés előtt egy utolsó körre, vagy ha elmegyek itthonról, akkor csóválja a farkát, és csak néz, mintha nem tudná mit várok tőle. Jól csinálom, hogy jutalomfalattal veszem rá, hogy kimenjen, miközben határozottan mondom neki, hogy "kifelé"? Meg fogja így érteni-tanulni? Egyáltalán, miért nem szeret kint lenni? Túl tágas neki a kert a kennel után, vagy nem vagyok ott vele? Létezhet, hogy fél? Tudom, hogy időre van szüksége, még nem régóta van velem. Testileg fenyíteni semmiképp sem szeretném, érte már szerintem elég rossz dolog, inkább jutalmazom, ha jól csinál valamit. Persze a rosszért leszidom, hogy ismerje a korlátait.

Menhelyi kutya beilleszkedésével, engedelmességével kapcsolatban bármi tapasztalatot örömmel olvasok! Volt már kutyám, utcán találtam pici korában, 14 évig volt velem.

2013. okt. 29. 20:06
 1/6 anonim ***** válasza:

a menhelyes kutyk nagyon szeretet éhesek, sokkal ragaszkodóbbak.. egyszerűen fél ugymod, hogyha kimegy akkor nem jöhet többet vissza. én kutyám is ilyen, igaz ő panel kutya, de sokszor vagyunk anyuméknál kertes házba, ahol nem jöhet be a szobába, csak folyosón lehet. anyum korbban szokott felkellni,kiengedi a kutyát, és tök jól el van kint (az ajtót résnyire nyitva hagyva hogy betudja lökni) de amint hallja, hogy én is fent vagyok már, jön be és csak akkor hajlandó kinmaradni ha kiülök vele. (ha kicsukom ül az ajtóba és nézi a szélét hogy mikor nyílik)

a tied persze biztos megtanulja egy időután hogy kint is lehet, a jutalom falat ez esetben nem hülyeség.

amugy van is egy olyan büntetési módsze hogy falkából kizárás, a kutyád lehet ezképpen éli meg azt hogy neki ki kell menni, de te nem mész vele

2013. okt. 29. 20:15
 2/6 A kérdező kommentje:
Ez a falkából kizárás nem jutott eszembe, pedig tudok róla. 4-en vagyunk a családban, kész "falka", lehet tényleg büntetésnek veszi. Nem adom fel a jutalmat, hátha akkor pozitívan gondol majd a kintlétre. Egyébként a szeretetéhséget tapasztalom, a levakarhatatlan szó fejezi ki a legjobban! :-)
2013. okt. 29. 20:25
 3/6 anonim ***** válasza:
Szerintem ott érzi magát biztonsãgban,ahol ti is a legtöbbet tartózkodtok és esze ágában sincs kockáztatni.Ha majd hosszabb ideje van nálatok,majd lelazul annyira,hogy élvezze a kinti ėletet is.A mentett kutyák többsége tényleg sokkal hálásabb,de a lelkük is érzékenybb.
2013. okt. 30. 10:05
 4/6 anonim ***** válasza:
Adj neki időt. Még nem fogta fel, hogy "otthon" van. Fél, hogy egyedül marad megint. Próbáld meg hogy kimész vele, nyitva az ajtó és játsszatok. Labdázzatok, botozzatok, dicsérd milyen ügyes, jutifalat stb. Amit szeret. Így összeköti a kintlétet a mókával És azt, hogy visszamehet bármikor. Eleinte visszafog menni a házba.Hagyd. Maradj kint, dobáld a labdát, hogy lássa, hívd. Hidd el előbb utóbb összeszedi a bátorságát. Türelemmel csodákat el lehet érni. Később majd alig várja, hogy kimehessen:)
2013. okt. 30. 14:05
 5/6 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat, igazatok volt, lassan 2 hónapja van velünk a kutya és nagyon szeret kint lenni. Őrzi a házat, játszik, bemegy a házába, éjszaka bent alszik. Tényleg látszik rajta,hogy megnyugodott,hogy ez az otthona.
2013. dec. 1. 17:23
 6/6 A kérdező kommentje:
Mármint a lakásban alszik bent éjjel. :-)
2013. dec. 1. 17:25

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!