A kutyák éreznek megbánást, vagy hasonlót?
A kutyám ma kiszabadult, nem voltam itthon, és felöntötte a táptartóját, és belement a zsákba és elkezdett enni, de a cicám oda ment, és hiába morgott nem törődött vele. A cica kb. 2 hónapos lehetett, de az anyja hamar elhagyta, ezért kicsit "hülye" volt. A kutyám pedig megölte. Az orr részénél, és állkapcsánál haraphatott oda, mert ott vérzett, és hiányzott neki. Szörnyű volt.
Mikor hazajöttem vérzett a kutyám lába, de kiderült, hogy az a macska vére volt, és megláttam a halott cicát a zsákba.
A kutyám elég rosszul nézett ki, mintha megbánta volna, vagy valami, de lehet hogy csak a hasa fájt mert telezabálta magát.
Megbánáshoz erkölcsi ítélőképesség kell, ami a kutyusoknak nincs. A kutya alapvetően ösztönlény. Attól, hogy képes érzelmekre, empátiára, nem tud erkölcsileg mérlegelni.
Szerintem csak bezabált.
A mesékkel ellentétben a kutyák állatok, ösztönlények. Amit tesznek, azt azért teszik, mert nincsen lehetőségük felülbírálni az ösztönt, mint az embernek.
Ha megölte a cicát, azt azért tette, mert úgy érezte, hogy fenyegetést jelent a táplálékára, ezért figyelmeztette, ami rosszul sült el. Ez őt már nem fogja érdekelni, azt tette, amit egy kutya ilyenkor tesz a saját védelmében.
Lehet nevelni egy kutyát, de ha megtanítod neki, hogy ne rágja szét a cipődet, nem azért nem fogja szétrágni mert tudja, hogy az rossz dolog, hanem azért, mert utána gondol, hogy ha mégis megteszi, akkor te olyat teszel vele, amit nem szeretne. Mérlegelni azt tudnak.
Az, hogy leszidás, dorgálás után meghúzza magát, meg szomorú, az nem azt jelenti, hogy "átgondolta és megbánta" amit tett, hanem azt, hogy szomorú, mert a szeretett gazdi által le lett szúrva. Azért a kettő messze nem ugyan az! Amire a kérdező gondol, a megbánás, az nem arról szól, hogy "szomorú vagyok, mert lekaptak a tíz körmömről", hanem arról, hogy "uramisten mit csináltam!" Nah, ez utóbbi tutira nincs a kutyánál!
:)
Pedig szerette azt a cicát. Vele szokott aludni. Nem tudtam elvinni, mert nem bírtam, ezért megvártam, hogy apa hazajöjjön, és eltemesse. És a kutyám oda ment a zacskó elé, és ilyen szomorúan nézte egy darabig. Bár lehet csak azon gondolkozott, hogy egyen-e még.
De én csalódtam benne. Biztos nem direkt csinálta, de miért kellett ezt tennié?
De mégis megölt egy állatot, akivel jóba volt. Az oké, hogy megöl pl. egy egeret és nem érdekli.
De nem veszi észre, hogy ez eddig mozog. Csak nem én voltam?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!