Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Hogy szerezhetném vissza a...

Hogy szerezhetném vissza a falkavezérséget?

Figyelt kérdés

Van egy 3 éves amstaffom.

Kb. 1,5 éves lehetett, mikor elköltöztem otthonról. Én voltam az egyetlen akinek bármikor szót fogadott, az én jelenlétemben eszébe se jutott rosszalkodni, szépen sétált (csak velem), stb.

Mindezt úgy, hogy semmi olyasmit nem csináltam, amit a neten olvasgattam, hogy falkavezér legyek. Egyszerűen így volt, és kész.

Eddig kéthetente, havonta találkoztam vele, de az utóbbi 3 hónapban már minden nap, mert a szüleim elköltöznek, és velem kell, hogy maradjon a kutyus.

Ezért én viszem újra sétálni, stb. De már egyáltalán nem úgy viselkedik velem, ahogy régen (ami érthető). Nem fogad szót (csak ha úgy tartja kedve), mikor sétálunk húz, amerre ő szeretne menni.

Nem tudom, hogy mit tegyek, hogy javuljon. Már három hónapja szinte együtt lakunk megint, és még mindig ugyanolyan rosszaság, mint első nap. Látom rajta, hogy nem tetszik neki, hogy én "rá merek" szólni, ha rossz...

Igazság szerint nincs vele nagy gond, csak mégse olyan jól nevelt kutyus, mint régen.

Valami ötlet? A szüleimmel élve szerintem ő lett a falkavezér, és látszik rajta, hogy nem tetszik neki, hogy megpróbálom őt leváltani. :D

2013. okt. 16. 23:31
 1/5 anonim válasza:
100%

[link]

Nem egy hosszú iromány, de biztos van benne pár trükk, amit alkalmazni tudsz majd.

2013. okt. 16. 23:55
 2/5 anonim ***** válasza:
100%
Nagyon fontos adalék a történethez, hogy a kutyád időközben felnőtt. Már nem irányításra szoruló kölyök, meg szárnyait próbálgató kamasz, hanem egy határozott felnőtt kutya, akinek már nem feltétlenül elég az a hozzáállás, amit eddig produkáltál. A Cerberos cikke nagyon jó, emellé én még olvasnék a helyedben egy kis Cesar Millant, vagy elvinném egy olyan suliba, ahol a falkavezérségre alapozzák a képzést.
2013. okt. 17. 00:23
 3/5 anonim ***** válasza:
83%
érdemes olvasni Csányi Vilmostól is, aki elég sokat foglalkozott a kutyák viselkedésének tanulmányozásával az ELTÉn. Erősen árnyalja a képet a falkavezérségről, hiszen a kutatásokból kiderül, hogy a farkasokhoz képest a kutyák mennyit változtak, hogy emberszerűek legyenek, és mindent a falkavezérségee visszavezetni erős egyszerűsítés (és szerintem nem is mindig célravezető). Ettől még persze fontos, hogy a kutya tudja, hogy ki a főnök, csak az nem old meg minden problémát.
2013. okt. 17. 01:01
 4/5 Imola Ágnes ***** válasza:
100%
Ahogy Akumi is írta, idő közben felnőtt a kutya. Tehát, mikor te vele voltál, még "követő magatartása" volt, vagyis még nem kellett teljes mértékben uralni ahhoz, hogy együtt működjön. EZért volt az, hogy falkavezér voltál anélkül, hogy bármilyen módszert bevetettél volna. Én is csak azt tufom javasolni, hogy olvass utánna a dolgoknak, utánna menj el egy szakemberhez, legalább pár foglalkozása, hogy megmutassa, hogyan alkalmazd az elméleti tudást.
2013. okt. 17. 07:30
 5/5 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat! :)
2013. okt. 17. 19:47

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!