Mitől függ, hogy egy kutya szeretni fogja-e a vizet vagy sem? Befolyásolható ez már kölyökkorban?
Rossz tapasztalatoktól, és képzeletbeli problémáktól függ.
Ezért , mivel alapból minden kutya szeret pancsolni, főleg melegben, minden kutyával meg lehet szerettetni a vizet, kivétel nélkül!!!
Kölyökkutyánál tök egyszerű, óvatosan kell bevezetni a dolgot, meg kell ismertetni a közeggel, (pocsolya, lavór, kis víz, hogy csak a lábát érje, stb..)
Utána meg össze kell kötni a játékkal. Egy egészségesen felnevelt kutya imádja ezeket a dolgokat.
Ha később az úszástól, vagy a mély víztől pánikolna, menj be vele pl egy tóba, legyél mellette, úszás közben, óvatosan vezesd pórázon, hogy érezze a kapcsolatot.
Csak most olvastam a magyarázatot, ha 5 kutyából 1-et sem sikerült hozzászoktatni, bármilyen élményük is volt előtte, az nem valami jó arány, ott lehetnek hibák a módszerben.
Általánosságban azt tudom mondani, hogy bontsd lépésekre a folyamatot, először csak a hátsó lábát, tedd bele, stb.
Hagyj időt neki, hogy megnyugodjon, és feldolgozza az élményt.
Kölyökkutyám van, a nyáron kezdett megismerkedni a vízzel de még mindig vannak fenntartásai. A slaggal való locsolást, leöntést ne erőltesd attól szerintem minden kutya fél, de mindenesezte ne ezzel kezdj.
Mi a Balatonon kezdtük vele szeretettni a vizeket. Először ugatta, nem mert belemenni. Türelmesnek kell lenni! Bár annyira imád minket, hogy legyőzte a félelmét és utánnunk úszott de ezután hetekig nem is próbálkozott. Már szinte fel is adtuk az egészet amikor egy esti parti séta keretei között (pórázon volt) elkezdett a köveken sétálgatni. Ivott a vízből, belefeküdt, beletette a mancsát, szóval szép fokozatosan szerzett tapasztalatokat. Most már pórázon megtesz egy rövidke távot úszva is, de csak a part mentén.:)
Nekem labrador keverékem van. Már három hónaposan utánam ugrott a stégről a vízbe és úgy úszott, mintha a világ leg természetesebb dolgát végezné. Azóta is imád úszni bármilyen folyó vízben, tóban. De ha slaggal locsolom menekül.
Ha szeretnéd, hogy megszokja a vizet, hagyd hogy a saját tempójában ismerkedjen. Pl. tegyél egy lavór vizet a földre és tedd bele a kedvenc játékát és hagyd, hogy egyedül szedje ki.
Sokat segíthet az is, ha keresel egy olyan jól nevelt kutyát, aki szeret úszni, és hagyod, hogy a kölyök kövesse.
NEM szabad bedobni és behúzni a vízbe, mert épp az ellenkezőjét fogod elérni, mint amit szeretnél.
Türelemmel és pozitív dolgokkal sikerülhet.
Örülök, hogy van még olyan ember aki előre gondolkodik. :-)
Jó kutyázást!
18 éve a 2 huskym még baba volt, mikor séta közben a nagyobbik belegázolt egy patakba. A kicsi természetesen utánarohant, de neki az akkora volt, hogy már úsznia kellett. Ő lett a világ legvízimádóbb kutyája. Inkább átúszta a tavat, mint megkerülje. Minden lehetséges alkalmat megragadott, hogy vízben legyen. Még a kádba is beugrott mellém, de volt hogy a mosdókagylóba mászott bele, mert csöpögött a csap.
Azóta biztos vagyok benne, hogy a pozitív kölyökkori élmény jó hatással van az úszáskedvre is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!