Milyen időközönként szabad a kutyának csontot adni? Lehet valami baja, ha naponta legalább 2 alkalommal kap?
Nem az időköz, hanem a mennyiség és a minőség számít.
Például az én 12 kilós kutyámnak naponta két csirkecomb-csontnál (természetesen főtt, és a hegyes csont kiszedve)többet nem szabad, mert székrekedése lesz tőle. Súlyos esetben bélcsavarodása, bélelzáródása is lehet.
A csontnak a tápértéke vajmi kevés, annál nagyon veszélyt jelent a nyelőcső, gyomor, belek tekintetében.
És hasmenést is okozhat nagy mennyiségben.
Én teljesen kihagynám az étrendből.
A csont tömöríti a székletet. A tömörebb széklet pedig, miközben kijön, üríti a bűzmirigyeket is, amik a végbél két oldalán vannak. Puha székletnél a bűzmirigyek nem ürülnek, csak az állatorvosnál. :-(
Ezért nincs a vidéki, csonttal is etetett kutyáknak gondja a bűzmiriggyel, és ezért kell szinte minden tápos, városi kutyának rendszeresen kinyomni.
Hülyeség, hogy a csontot teljesne ki kell iktatni az étrendből. A jól megfőtt csont jól emészthető, és nem árt a beleknek. Én legalábbis még sohasem láttam csonttól kimúlt kutyát, pedig világéletemben volt a családomnak, most pedig nekem is - kinti kutya is, benti kutya is.
A napi 2 alkalmat én soknak tartom, különösen, ha nem nagytestű. Ha túl sok a csont, azt észre veszed amúgy. a kutya erőlködik kakilás közben (esetleg nyüszít is), illetve egy idő után fehér lesz a kaki. Illetve a csöves csont (csirkeláb, csirkeszárny, pulyka, kacsa) veszélyes. Nyilván, ha 2 órát van a sütőben, akkor nem.
Az enyém csont gyanánt hetente megeszik 4 farhátat (egészet), illetve heti 1x egy nagy csontot (fogpucolásnak). Szép keményet kakil, de azért nem "kopogósat" vagy fehéret. 60kg-os a kutyám.
Mennyiség kérdése, ha nem adsz sokat csak pár darabot akkor eheti naponta 2X is. És javítanám az egyik sznob válaszolót: A csontnak remek tápértéke van, már ha csak az ásványianyag tartalmát nézzük is érdemes adni. És nem is beszéltünk még a rengeteg fehérjéről, ami felépíti az állományát, és a vitaminokról, vasról ami a véres "részekben" van.
És a többi hasznáról, pl. a megfelelően kemény székletről.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!