Miért játszik kisbírót a kutyám?
Már többször megfigyeltem, de tegnap is megtörtént.
Pnel kutya, sok kutyus van a környéken, van egy pár amivel jól kijön, velük egy időpontban szoktunk lent lenni, hogy játszanak a kutyák. Nem egyszer fordult már elő hogy fogócskázás vagy játék közben az egyik elkezdett morogni/ugatni. Ha az én kutyám játszik vele nincsen baj, de azt vettem észre, hogy ha ez a morgás két másik láthatóan játszó kutya között zajlik, akkor az enyém egyből közéjük rohan, megcsípi azt amelyik morog, így a játéknak vége, és közéjük áll, és nem engedi őket egymás közelébe (mindig azt figyeli aki morgot) ha elhívom eljön, a másik kettő tovább játszik, de ha elkezd az egyik morogni, akkor ugyanúgy oda szalad.
miért csinálja ezt?
Mert falkavezérnek érzi magát és rendet tart.
A viselkedése normális,csakhogy neked kellene falkavezérnek lenned,így a kutya feléd helyezi magát a rangsorban.
Az enyém is domináns,de nem próbálja meg átvenni tőlem a vezérséget,így nem is akar ő rendet rakni.Az az én dolgom.
nem hiszem hogy azt hinné hogy felettem áll, mivel a többi nem az én kutyám, ő meg szót fogad ha visszahívom... meg akkor is igy reagálna ha vele megy a morgás, de olyankor nem foglalkozik vele.. de egy falkában nem csak falkavezér van és a többi mind ugyanolyan rangú, az tény, hogy a többi kutyát maga alatt tudja, mert ő a legidősebb.
máskor meg olyan volt, hogy ment el egy idegen mellettünk és az egyik kutya valamiért elkezdett rá ugatni, és a legfiatalabb is elkezdett ugatni, de az futni is akart az ember után, erre a kutyám oda ment és visszaterelte és nem hagyta a másik kutyának hogy "megtámadja" az idegent. de ő nem is foglalkozott az emberrel
szerintem kicsit bonyolultabbak a kutyák annál, hogy mindent rálehessen fogni a falkavezérségre, mégha az most nagyon divat is.. végülis már nem farkasok, hanem több ezer éve megszelídített állatokról van szó.. Az ELTE Etológia tanszékén évekig végzett kutatás is ezt bizonyítja
És a kutyád nyilván tudja,hogy a többi "nem a te kutyád"...Sőt,ő azzal sincs tisztába,hogy "ő a te kutyád".
Amikor létrejön egy ilyen kutyás-emberes társaság,akkor az számít jelen pillanatban egy falkának.
Új leosztásokkal,új rangsorral.
Az,hogy ő lenyomja a háborgó kutyákat,egyértelmű dominancia.
Az meg ha hívod visszamegy,jelenleg nem jelent semmit.Az egy tanult dolog.
Létezik tökéletesen "képzett" kutya,aki tud trükköket meg bohóckodik neked parancsra,de ez nem jelenti azt,hogy a gazda falkavezér.Tökéletes példa erre a szomszédunk,egy szapis labival.
Tud ülni,feküdni,marad,behívható,de ezeket mind megtanulta a pozitív megerősítés miatt,egyébként sz@rik a gazdi fejére :)
Ezt a dominancia dolgot nyilván a saját esetünkbe mondom, ahol látom, hogy inkább a terelőösztöne miatt csinálja, míg egy sima esetben a rendezkedés szerintem is domináns viselkedés.
Kérdés, hogy kell-e tiltani.
Akiteki: kis keverék, ivartalanított leginkább kotorékeb féle. Sokszor észre vettem már, hogy a többi kutyát neveli, pl kölyök kutyáknál is. ezt a csipést nem ugy kell érteni hogy ténylegesen harap, hanem hogy a másik kutya szájához odavicsorírt ugymond... az érdekes a dologban pl az hogy amikor a másik kutya idegent ugatott és arra "szólt rá" utána egyből elkezdte a másik száját nyalogatni..
azért sok esetben jól jött már ez a dolog, mert van egy kutya, amelyik nagyon szeleburdi, összeszed minden dögöt és képtelenség olyankor visszahivni, avgy egyáltalán megfogni... és azt vettem észre hogy az első pár alkalomnál a kutyám rá ment, erre a másik kutya kiköpte a dögöt, de az én kutyám se vette fel, hanem ment tovább szaglászni mintha mi sem történt volna. ezt két három alkalommal eljátszották, és tegnap már a kutya hiába hozta a dögöt, elég volt egyszer rászólni és kiköpte. (hálistennek)
nekem inkább úgy tűnik ez a dolog, hogy ha nekem nem szabad akkor neked se szabad van benne...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!