Mitől lesz "hiperaktív" egy kutya?
Minden nap megyünk túrázni itt a közelben, gyakran szabadon engedem hogy játszon más kutyákkal. Ha embert lát, rohan oda hozzá, és eszeveszett módon csóválva felugrál, de úgy hogy átbukfencezik a saját lábán... szóval hihetetlen hogy viselkedik. Hónapok alatt már elértem hogy nem akar felugrálni minden szembejövőre, de még így is látom rajta, hogy nehezen állja meg, gyakran még mindíg vissza kell húznom pórázzal.
Többen is mondták rá, hogy milyen "hiperaktív" pedig amúgy tök nyugis. Itthon is, és más kutyákkal is szépen játszik. Csak akkor ilyen ha egy ember elkezdi símogatni.
Tudnátok esetleg tippeket adni, mitől lehet ez?
Vagy nem érzi magát biztonságban mellettem, ezért igyekszik mindíg más emberek felé húzni?
Pl leggyakoribb jelenség: jön mellettem pórázon, meglátja hogy szemből felénk halad valaki. Ilyenkor ráfeszül a pórázra két lábra áll, szemek kikerekednek, és bekattan.
Fordulgatok vele, meg "elterelem a figyelmét" ami fárasztó egyrészt, másrészt nem szünteti meg ezt a viselkedést tartósan.
"Csak akkor ilyen ha egy ember elkezdi símogatni."
Nem. "Idegbetegen" ment oda, hagytad, hogy simogassák, szépen meg lett neki tanítva, hogy hiperaktív ugrálás = simogatás, dicséret.
Ilyen a természete. Ha ennyire aktívnak született, és imádja az embereket, akkor persze, hogy izgatott lesz, ha foglalkoznak vele.
Annyit tehetsz, hogy semmilyen formában nem támogatod ezt a felizgult állapotot, ilyenkor soha nem simogatod, nem dicséred, hanem inkább visszafogod, fegyelmezed, és ha normálisan, "lassan" örül, akkor lehet dicsérni (akár csak azzal, hogy odaengeded az izgalom tárgyához), de azt sem hevesen, mert azzal csak visszaugrasztod a pörgésbe. De így sem rajtad múlik minden: ha az adott ember izgatottan örül a kutyának, akkor az is izgatottan fog örülni neki. Akkor se lesz az igazi, ha az ember fél, mert a kutya jó eséllyel megpróbálja megnyugtatni azzal, hogy felugrál rá, mert pofán akarja nyalni. Ha meg a felugrálásért mások megsimogatják, akkor sajnos próbálkozni fog, mert megkapja a kis pozitív visszajelzését, ez ellen nem tudsz mit tenni, hacsak nem akarod minden emberről letiltani.
"szépen meg lett neki tanítva, hogy hiperaktív ugrálás = simogatás" ebben van igazság sajnos, de nem tudok minden esetet kivédeni. Rengeteg itt a turista, és gyakran előfordul, hogy megyünk, észre sem veszem és nyúlnak érte. Vagy távolról rávisítanak. Vagy elhaladunk egy csoport mellett, minden nyugisnak tűnik, magamon tartom a kutya figyelmét... erre kiugrik valaki a csoportból, de így tök váratlanul kérdés nélkül és "vége".
Én, illetve mi sosem "tanítottuk" erre.
"Annyit tehetsz, hogy semmilyen formában nem támogatod ezt a felizgult állapotot" - nem támogatom, sőt, kerülni illetve kezelni igyekszem
"Ha meg a felugrálásért mások megsimogatják, akkor sajnos próbálkozni fog, mert megkapja a kis pozitív visszajelzését, ez ellen nem tudsz mit tenni, hacsak nem akarod minden emberről letiltani"
Nem akarom minden emberről letiltani, sőt. Ezek szerint az lehet a megoldás, ha ... kerülgetem az embereket? :D
Illetve soha semmilyen formában nem hagyom hogy olyanok megérintsék, akiket nem én "választok".
Nem tűnik így egyszerűnek, de szívesen csinálom így, ha ettől jobb lesz neki.
Igyekszem egyébként úgy belevinni találkozós szituációkba, hogy nyugodt tud lenni. De ha 2 hétig ezen dolgozom, eljutunk egy jobb szintre, és aztán véletlen becsúszik egy "hülye eset" akkor kezdhetem szinte elölről.
Köszönöm a válaszaitokat! Megnyugtatott, illetve megerősített, hogy nem "velünk" volt a gond. Büntetni nem szoktam őt emiatt, szerintem az megint nem vezetne sehová. Max normális embereket is elkerülné egy idő után.
Most, hogy így átgondoltam az egészet, igazából nem ő kezdte az ugrálás, hanem random emberek, akiknek megtetszett a kutya, és kérdezni nem tudtak, ők provokálták ezt ki nála.
Szóval először rá reagáltak izgatottan, erre ő izgatottan reagált vissza. Lehet összekapcsolta ez alapján hogy embert lát - izgatottnak kell lennie?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!