Lehetnek egy kutyának gondolatai vagy csak érzelmei vagy egyik sem?
Számos etológiai kísérlet és vizsgálat bizonyította, hogy a kkuityák intelligenciája egy 14 hónapos gyerek intelligenciájával azonos.
Stanely Coren, a Brit Columbia Egyetem professzora pl. kidolgozott egy kutya-intelligencia tesztet. A teszt 6 feladatot tartalmaz, többek között a problémamegoldó-képességet, manipulációs-képességét és nyelvértését vizsgálja.
Stan Coren professzor megállapítása: „A kutya intelligenciája ugyanúgy fejleszthető, mint a gyereké. Beszélgess vele minél többet, juttasd hozzá annyi különféle élményhez, amennyire csak képes vagy. Minél többet kell egy kutyának „gondolkoznia”, minél több tennivalója van, annál okosabbá válik. A pszichológusok kétféle intelligenciáról beszélnek embereknél: van ún. folyékony, valamint kristályos intelligencia. Előbbi a természetből fakad, míg a kristályos intelligencia mindazon dolgok összessége, amit megtanultál. Úgy vélem, nem mehetsz vissza az időben, hogy a folyékony intelligenciát fejleszd, ezzel szemben hihetetlen sok mindenre megtaníthatod a kutyát; a kristályos intelligenciája rohamosan fejlődik, ha új szituációkat mutatsz neki, új játékokat játszol vele. Minél több mindent tanítasz neki, annál hamarabb elsajátítja a következő dolgot. A tanítás révén egyre okosabbá is válik."
Az én kutyim gyakran el szokott gondolkodni és nagyon gyötri a mostani politikai helyzet. Olyankor a kilátástalan jövő miatt nagyokat sóhajt vagy nyüszít.
Olykor estefelé a relativitás elméletén szokott rágódni. Úgyhogy biztosan vannak érzései, gondolatai és álmai is.
A kutyák szoktak álmodni, ez biztos. Többször láttam már az enyémet és a szüleim kutyáját is álmodni. Ha álmodik, gondolatai is vannak.
Illetve játék közben észreveszem, hogy azt várja, az incselkedésével azt csináljam, mint amit szeretne. Ha nem gondolkodik, hogyan tudja elképzelni, hogy mit kell ahhoz csinálnia, hogy játsszam vele?
Érzelmei pedig biztos, hogy vannak. Láttam már szomorúnak, vágyakozónak, unatkozónak, boldognak és sértődöttnek is.
Lehet, hogy valaki butaságnak gondolja, amit leírtam, de ez a véleményem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!