Van egy 3 hónapos border colliem. Törött hátsó lábbal került hozzám. Érdemes tanitani kezdenem?
Mai napon került hozzam egy 3 hónapos border collie hátsó jobb lába törött két hétig még gipszbe lesz.
Nem nagyon akar sétalni vagy ugy általában lábra állni.
Érdemes kezdenem tanitani dolgokra ilyen korán? odahivásra nem is reagal . ha valami falatot teszek ora alá csak feláll ket első lábára és nemérdekli ha lépni kell érte. várjam meg mig felépül teljesen és utana kezdjem a behivást? mit lenne érdemes ebben a két hétben tanitani?
ha ma került oda, és még a lába is törött, akkor egyenlőre hanyagold a tanítást. Inkább legyél vele sokat, játssz vele,(nem labdázásra gondolok) szokja meg az új helyet, az új embereket, és majd amikor 100%-os lesz a lába, akkor kezdj el neki trükköket tanítani.
Amúgy eza két hét pl arra tökéletes, hogy klikkerhez szoktasd, és ha majd egészséges lesz, akkr már kezdhetsz is klikkerrel tanítani.
Először is hagyd pihenni, és gyógyulni. Amit addíg taníthatsz:
-a neve:kimondo a nevét, ha rád néz kapja a jutit. idővel később add oda a jutit, ha folyamatosan rád figyel.
- szocializálás a házban: ismertesd ingerekkel (porszívó, hajszárító), hangokkal (lufi durranás), stb. Ha teljesen felépül mehet a behívás és társai, de ha a nevét tudja, sokkal egyszerűbb lesz.
igen, fontosa behívás, meg fontosak az alap dolgok, de nem egy törött lábú baba kutyánál!
A klikker meg egy fantasztikus dolog, csak tudni kell használni. Mindent, meglehet vele tanítani, az alap dolgoktól a legnehezebb trükkökig. Én sem használom minden egyes dolognál, a kb 50 trükkből, amit már megtanítottam a kutyámnak kb 5-6 trükknél használtam, de látványosan jobban halad klikkerrel, mint nélküle. Mostanság se használom mindig, de akkor is nagyon jó dolognak tartom. Fegyelemnél is meg engedelmességnél is simán lehet használni. Egyik ismerősöm aki mindent klikkerrel tanít, klikkerrel tanította meg szabadon követéstől kezdve a behívást, meg mindent. És az sem igaz, hogy nem fér el a kezedben, mivel simán össze lehet fogni pl a jutalomfalattal, meg fel lehet akasztani a csuklódra.
Kérdező, én még mindig azt mondom, hogy ha komolyabban akarsz majd vele trükköket tanulni, akkor szoktasd klikkerhez,(ez nem azt jelenti, hogy mindent kötelező jelleggel azzal kell tanítani) és majd ha már felépült, akkor kezdhettek tanulni. Pl én klikker nélkül nem tudtam volna megtanítani azt a kutyámnak, hogy vezényszóra nyújtsa ki a nyelvét, vagy húzza fel az ajkait, mert szóban nehezebb lett volna elkapni azt a pillanatot, ami kellett nekem. Nem lehetetlen, de sokkal nehezebb...
Na mind, nem fejtegetem tovább a véleményem, majd kérdező eldöntöd, hogy neked hogy lenne majd jobb, én csak egy tanáccsal próbállak ellátni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!