Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Van egy 3 hónapos border...

Van egy 3 hónapos border colliem. Törött hátsó lábbal került hozzám. Érdemes tanitani kezdenem?

Figyelt kérdés

Mai napon került hozzam egy 3 hónapos border collie hátsó jobb lába törött két hétig még gipszbe lesz.

Nem nagyon akar sétalni vagy ugy általában lábra állni.

Érdemes kezdenem tanitani dolgokra ilyen korán? odahivásra nem is reagal . ha valami falatot teszek ora alá csak feláll ket első lábára és nemérdekli ha lépni kell érte. várjam meg mig felépül teljesen és utana kezdjem a behivást? mit lenne érdemes ebben a két hétben tanitani?

2013. szept. 25. 22:42
 1/8 anonim ***** válasza:

ha ma került oda, és még a lába is törött, akkor egyenlőre hanyagold a tanítást. Inkább legyél vele sokat, játssz vele,(nem labdázásra gondolok) szokja meg az új helyet, az új embereket, és majd amikor 100%-os lesz a lába, akkor kezdj el neki trükköket tanítani.

Amúgy eza két hét pl arra tökéletes, hogy klikkerhez szoktasd, és ha majd egészséges lesz, akkr már kezdhetsz is klikkerrel tanítani.

2013. szept. 25. 22:50
 2/8 anonim ***** válasza:
Szerintem is várd meg míg felépül és fél éves korától már lehet célirányosan is nevelni. Azért a fegyelmet sem árt idővel belevésni és az alap dolgokat, előbbire meg hiába nyomkodod a klikkert, pl. simán szétrágja attól a zoknidat vagy felugrál rád. Én inkább szimplán a jutalomfalat híve vagyok, főleg amikor hozzá kell érnem a kutyához, tartani a pórázt, nyomni a jutalomfalatot és klikkelni.. na az kész macera. Ha otthoni kis produkciókra tanítod, akkor persze elég a klikker, de szimplán a kajával gyorsabban motiválható, utána amúgy is berögzül ha rendszeresen gyakorlod vele (elvárod tőle). A felejtés az nem a klikkeren vagy a kaján múlik. Magasabb szintű kutyasulikban nem véletlenül nem használnak klikkert. Itt értem az őrző-védő, vadász, vakvezető, terelő stb képzéseket. Pl. egy Alfa kutyaiskolában, ahol a játékos nevelésen van a hangsúly, nem azon, hogy gyorsan tanuljon és fegyelmezett legyen pl. más kutyákkal szemben, ott belefér.
2013. szept. 26. 06:12
 3/8 anonim ***** válasza:
Gyógyuljon és szokja meg a helyet.Tanítani igazából 6-7 hónapos korától lehet a kutyát,akkorra válik az idegrendszere éretté.Nevelni viszont addig is kell,de nem a gyógyulás,megszokás időszaka alatt.A kutyához amúgy is türelem és kitartás kell,nem kell sehova sietni.Vedd figyelembe a fizikai és lelkiállapotát is.Ez az alap.
2013. szept. 26. 06:20
 4/8 Imola Ágnes ***** válasza:
100%

Először is hagyd pihenni, és gyógyulni. Amit addíg taníthatsz:

-a neve:kimondo a nevét, ha rád néz kapja a jutit. idővel később add oda a jutit, ha folyamatosan rád figyel.

- szocializálás a házban: ismertesd ingerekkel (porszívó, hajszárító), hangokkal (lufi durranás), stb. Ha teljesen felépül mehet a behívás és társai, de ha a nevét tudja, sokkal egyszerűbb lesz.

2013. szept. 26. 07:29
 5/8 anonim ***** válasza:
Bizony, a behívás a legelső. Annak akkor is működnie kell ha ne adj Isten kifut az utcára és kerget valamit. Ha nem hallgat tökéletesen a nevére akkor simán elütheti valami vagy összekap egy másik kutyával, macskával. Ezen múlhat az élete.
2013. szept. 26. 08:27
 6/8 anonim ***** válasza:

igen, fontosa behívás, meg fontosak az alap dolgok, de nem egy törött lábú baba kutyánál!

A klikker meg egy fantasztikus dolog, csak tudni kell használni. Mindent, meglehet vele tanítani, az alap dolgoktól a legnehezebb trükkökig. Én sem használom minden egyes dolognál, a kb 50 trükkből, amit már megtanítottam a kutyámnak kb 5-6 trükknél használtam, de látványosan jobban halad klikkerrel, mint nélküle. Mostanság se használom mindig, de akkor is nagyon jó dolognak tartom. Fegyelemnél is meg engedelmességnél is simán lehet használni. Egyik ismerősöm aki mindent klikkerrel tanít, klikkerrel tanította meg szabadon követéstől kezdve a behívást, meg mindent. És az sem igaz, hogy nem fér el a kezedben, mivel simán össze lehet fogni pl a jutalomfalattal, meg fel lehet akasztani a csuklódra.

Kérdező, én még mindig azt mondom, hogy ha komolyabban akarsz majd vele trükköket tanulni, akkor szoktasd klikkerhez,(ez nem azt jelenti, hogy mindent kötelező jelleggel azzal kell tanítani) és majd ha már felépült, akkor kezdhettek tanulni. Pl én klikker nélkül nem tudtam volna megtanítani azt a kutyámnak, hogy vezényszóra nyújtsa ki a nyelvét, vagy húzza fel az ajkait, mert szóban nehezebb lett volna elkapni azt a pillanatot, ami kellett nekem. Nem lehetetlen, de sokkal nehezebb...

Na mind, nem fejtegetem tovább a véleményem, majd kérdező eldöntöd, hogy neked hogy lenne majd jobb, én csak egy tanáccsal próbállak ellátni.

2013. szept. 26. 10:47
 7/8 A kérdező kommentje:
köszönöm mindenki válaszát. a mai napon már megbátorodott elég aktivan reagalt ha szólitottam a nevén lehajoltam kezeim térdemre raktam és odaszoltam hogy gyere . Ami a klikkert illeti. igen énis emellet döntöttem sok cikk elolvasása után. kezdő kutyás vagyok szóval jólenne rászoktatni. Illetve a porszivó lufidurranás. stb hangokra megprobalom szoktatni. bar ahogy észrevettem idaig nagyon stabil az idegrendszere és nem ijedős . és apropó Utolsó hozzászoló ha colliet tanitottal szeretnék veled kapcsolatot felvenni ha lehetséges és nembánod.
2013. szept. 27. 00:44
 8/8 anonim ***** válasza:
Utolsó vagyok. Nem, nem colliet tanítottam:) De ha gondolod felveheted velem a kapcsolatot.
2013. szept. 27. 07:50

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!