A minap, kutyusomat(bc)séta közben a mezőn rohangálva elnéztem, arra gondoltam, hogy elvileg a border a legokosabb fajta, de még sosem hallottam, hogy vakvezetőként alkalmaznák. Tudom, hogy a terelés a feladata, és hogy nagyon sok helyen még most is aktívan terelnek. De attól még nem lehetne vakvezetőnek is kiképezni? Vagy esetleg túl kicsi ahhoz? Minden választ köszönök, ls meg a zöld pacsi!! :)
Berni pásztor + border collieból akármi is fog kijönni, abból nemigen lesz bejegyzett fajta, max. F1-es hibrid. Kizárt, hogy bárki emiatt megpróbálna egy új fajtát kitenyészteni. A terápiás kutyák esetében amúgy sem a faja a meghatározó, hanem az egyed temperamentuma. Ráadásul mivel nagyon széleskörűek a felhasználási lehetőségeik, ezért sok különböző méretű és temperamentumú fajtát és rengeteg keveréket alkalmaznak. Nem is lenne jó, ha ráállnának egyfajta terápiás kutyára. Azok közt pl. van BC. is bőven.
Bordernese a neve, a videót sajnos nem találom, úgy emlêkszem, mintha az Extraordinary dogs sorozatban lenne, de nem biztos.
2013. szept. 22. 20:41
13/32 A kérdező kommentje:
Ahaa...Amúgy arról, hogy terápiás kutyaként alkalmazzák, még soha nem hallottam! (szégyen-gyalázat :( ) De egyébként terápiás kutyának nem túl pörgős? És a labradorok, akiket vakvezetőnek szoktak alkalmazni, nem túl pörgősek?
2013. szept. 22. 20:46
14/32 anonim válasza:
kispalikee, bár off volt, de nagyon egyetértek
az intelligencia listán is az együttműködésük alapján osztályozták a kutyákat; nagyon sok szuper kutya került hátulra, mert mondjuk olyan fajta, aminek a munkája során önálló döntéseket is kell hoznia, ergo van saját akarata
2013. szept. 22. 21:09
15/32 anonim válasza:
Lehet, hogy van neve a berni+bc hibridnek, de attól még nem lesz fajta. Az USA-ban most nagy divat ez a hibridizálás, és egyre inkább szivárog be Európába is. Mondjuk ahol a zombiagyú többség számára kifejlesztették a Macintosh-t és az iPhone-t, ott nem csodálkozom az ilyen keverékgyártási lázon, az viszont szomorú, hogy Európa is ebbe az irányba tart.
A bc terápiás kutyunak nem túl pörgős, hiszen ezek a kutyák maximálisan kontrollálhatók és a felvezetőjük ismeri a tulajdonságaikat, tudja milyen feladatra alkalmasak. És mégegyszer mondom, nem a fajta számít. Vannak alkalmas egyedek és alkalmatlanok a border collie-k között is. Ennyi. Az más kérdés, hogy bizonyos fajtákban könnyebb alkalmas egyedet találni/képezni, más fajtákban nehezebb. A vakvezetőkre pedig méginkább igaz ez. Ott sokkal több kutya kiszóródik a rostán még a labradorok közül is.
2013. szept. 22. 21:19
16/32 anonim válasza:
Egyszer olvastam egy külföldi cikket, hogy Franciaországban van vakvezető border, de ott a vak saját kutyáját képezték ki. És azon kívül, hogy na mozgásigényű, más problémák is vannak vele. Az én borderem speciel tud vakot vezetni (terápiás kutya eredetileg, de bemutatókon másra is használjuk) de kicsi, nem túl jó ütemben lép egy átlagos felnőtthöz képest. A labrador méretre sokkal jobb. A másik pedig (bocsánat minden labi tulajtól), hogy a labradorok személyisége általában nem olyan kemény, mint egy pásztor kutyáé. Vannak önálló gondolatai, de közel sem annyi mint pl egy bordernek.
2013. szept. 22. 21:42
17/32 anonim válasza:
Örülök 81-es, hogy nem csak én látom így, csodálom is, hogy a border tulajdonosok nem pontoztak le:D Az mindig is kérdés volt, hogy mi az intelligens? Az hogy könnyen tanítható vagy hogy nagyon önálló? Az én felfogásom szerint az intelligencia az önálló gondolkodás minél magasabb képessége, ezért én pl. egy agarat vagy egy huskyt ezerszer intelligensebbnek tartok, mint egy bordert. De ez természetesen csak az én felfogásom. Viszont a labrador még kevésbé önállóan gondolkodó, ezért szuperjól használható monoton parancsok teljesítésére szerencséjükre a vakoknak.
2013. szept. 22. 21:47
18/32 anonim válasza:
Kispalikee, reszben igazat irsz, de szerintem a juhaszkutyak altalaban tenyleg a legokosabbak. A tereles legalabb annyi onallo dontest igenyel, mint amennyi egyuttmukodest. Tobb szaz meterrol a juhasz nem feltetlenul latja at a helyzetet, ilyenkor a kutyara van bizva, hogyan oldja meg. Nekem mudim van es o peldaul nem engedelmeskedik, hanem megoldja a feladatot, gondolkodik. Imadja a klikkert meg mindent, ahol lehet gondolkodni.
2013. szept. 22. 22:37
19/32 anonim válasza:
Mudi nem tudom hanyadik a listán, de az aussie a 40.körül, s ő is terelőkutya, viszont nagyon önálló, nagyon oda tudja magát tenni. Én nem tartanám azért butábbnak a bordernél, mert a 20. fekszik-ült már unja... Szerintem (is) a komplex feladatok végrehajtásának képességét kéne mérni, és igazán összehasonlítást csak egy csoporton pl. juhászkutyák, szánhúzók stb. lehetne tenni.
2013. szept. 22. 22:53
20/32 anonim válasza:
Mudi nincs a listan, nem mertek . Van a sajatom mellett egy masik mudi, akivel foglalkozni szoktam. O sokkal hamarabb megtanul barmit, de semmit nem gondolkodik. Ha klikkerezem vele, egyszer ketszer probalkozik, aztan leul es nez ram. Akik ezt a listat osszeallitottak,azt mondanak ra,hogy okosabb, pedig csak kevesbe mer kockaztatni es gondolkodni. A ket kutya kozott annyi a kulonbseg, mint egy olyan sofor kozott, akinek mindig mondani kell, hogy most valtson savot, forduljon balra stb es egy olyan kozott, akinek eleg azt mondani,hogy vigyen el a Vaci utcaba es o elvisz.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!