Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Milyen kutyát válasszak?...

Milyen kutyát válasszak? Tudom sokadik kérdés, de mindenki más.

Figyelt kérdés

Szoktam olvasgatni ezt az oldalt szóval azzal kezdem, hogy mi az amit én tudnék nyújtani :) : Kertes házban lenne, kinti-benti kutyaként, éjszaka és ha nem vagyok itthon csak bent lenne. Sok időm lenne rá, mert kötetlen munkaidőm van. A napi 3-4-5 óra aktív mozgás, séta, más kutyákkal játszás, szellemi fárasztás meglenne, amellett, hogy szinte mindig velem lenne, még ha nem is tudok pont vele foglalkozni. Tenyésztőtől lesz majd a kutya, pénz meglenne rá, nem csak a vétel árra, hanem minden más felmerülő költségre. Tápok közül a sokat emlegetett Brit, a Taste of the wild és Acana között dőlne el, hogy melyik lesz legoptimálisabb a kutyának. Nő vagyok, de gyereket sem most sem a későbbiekben nem szeretnék, tehát nem lesz probléma az, ha nem gyerek mellé való fajta. A kerítés jó állapotú és jó magas, tehát sem az utcára, sem a szomszédokhoz nem tud ki/átmenni, átásni magát stb.

Na most jön az, hogy nekem milyen elvárásaim vannak:

Legyen nagytestű mindenképpen. Pásztorkutyát nem szeretnék, tetszenek külsőre, de a ridegebb jellemük és az, hogy nem zsákmányosak az nem. Ne legyen hosszúszőrű, mert a szőr fésülgetés nem vonz igazán, inkább rövidszőrű lenne jó, aminek elég ha pár havonta megfürdetem és kész is van :D Nem kell, hogy házat őrizzen, de ne legyen barátságos idegenekkel, inkább tartózkodó jellemű legyen. Legyen erős jellemű, nagyon nem vágyok egy alapjáraton omega hajlamú kutyára, sem cuki-muki családi, kedves kutyára. Kelljen azért küzdeni vele,legyen önálló gondolata, akarata. Kiállításokra nem akarom vinni, de ha az adott fajta kiemelkedően jó valami sportban vagy munkában akkor azzal majd bepróbálkozom. Hát kb ennyi. Bocsi, hogy hosszú lett, remélem azért tudtok segíteni :) Ja és kenneleket nem kell mondani, azt majd kiválasztom én, csak fajtában segítsetek :D

2013. szept. 12. 12:15
1 2 3
 11/25 anonim ***** válasza:
Hát, ha valami igazán nagy kihívást akarsz, akkor mondjuk csehszlovák farkaskutya vagy a másik farkaskutya fajta, aminek nem jut eszembe a neve.
2013. szept. 12. 19:09
 12/25 anonim ***** válasza:
Én az elvárásaid olvasása közben a saját akita inumra ismertem. Na, vele aztán küzdök rendesen. :D Bár én egy lustább, de makacsabb kutyát fogtam ki( vagy csak idomultunk egymáshoz, vagy igaz ez a kutya-gazda hasonlóság dolog :D) Úgyhogy én a japán akitát ajánlom az írásod alapján.
2013. szept. 12. 22:03
 13/25 ödi2 ***** válasza:
100%

Biztos, hogy kutyát akarsz??? Esküszöm a teljesen ráillik a bátyámra a leírás!!!:D Igaz, fürdetéssel lenne gond, mert szeret fürödni, de megoldja egyedül is, így nem okozna akkora gondot...:D Ja és az ellátása is megoldott lenne, ugyanis hentes...:) Egy próbát megérhet, munkában is kiemelkedő, sportban fejleszthető, ha kellően motivált...:D A többi stimmel!!!:D

Na,jóóó...:DDD BOCSÁNAT!:D

Szerintem még nem tettem ilyent, de ha a leírt válaszaid teljesen fedik a valóságot, akkor a malionis lesz a befutó...

Tőlem kevés ember kapott ilyen tippet és nagyon kevés nő, de elég határozott és céltudatos benyomást tettél rám, ezért NEKED, ajánlom ezt a fajtát.

Igaz termetileg nem a legnagyobb, de nem véletlenül a legjobb rendvédelmi kutya...

Azt mindenképpen tudnod kell, hogy nagyon következetesnek kell lenned vele, de ha ez megvan, akkor a világ legjobb kutyája.

Olvass utána, nézz meg pár videót róla és szerintem meggyőz majd a kutya magáról.

Ha kell segítség vagy tipp a nevelésről és képzésről, tudok segíteni, sokat dolgoztam velük. Tenyésztőt csak egy tippet adok, NE magyarországit válassz, bár van itt is jó, de a holland és belga tenyésztők a legjobbak és onnét BÁRMILYEN szintű és célú kölyköt választhatsz.

2013. szept. 13. 08:12
 14/25 ödi2 ***** válasza:
Elütöttem bocs,MALINOIS helyesen...Mielőtt kapnám a beírásokat és intőket...:)
2013. szept. 13. 08:22
 15/25 anonim ***** válasza:

Szerintem a kihívás nem egyenlő azzal, hogy dominanciára hajlamos kutyád van, akivel meg kell küzdened. Nagyobb kihívás egy okos kutya, akit szellemileg is le kell fárasztani, foglalkozni kell vele. Ezért pl a vizsla, amit kizártál, szerintem jó. Mondjuk ha a külseje nem tetszik, mert túl aranyos feje van, akkor mindegy is. De szerintem valami vadászkutyát kellene választanod inkább, azzal öröm a munka. Lehet könnyebb vele az élet, abból a szempontból, hogy könnyebben elfogad téged vezérnek. De sok sikerélményed lenne egy olyan kutyával, aki könnyen tanul, plusz elmehetsz agilityzni, vagy frizbizni is vele. Egy olyan kutya, aki okos és foglalkoznak is vele sokat, csodákra képes.

Ezek alapján jók lennének az agarak, kopók, szetterek... Vagy mondjuk afrikai oroszlánkutya (Rhodesian Ridgeback)?? Szerintem az tekintélyes megjelenésű, nem is olyan egyszerű kutya, inkább kemény, idegenekkel szemben tartózkodó, de okos, jól tanítható, és imádja a gazdáját.

2013. szept. 13. 10:10
 16/25 A kérdező kommentje:

Köszönöm, hogy ennyien írtatok. Sorban válaszolgatok akkor. 10-es az akita szőre valóban több foglalkozást igényel mint egy rövid szőrűé, de azért szerintem nem horror, annyira azért nem hosszú csak tömött. Egy hosszú szőrű kutya fésülgetése nekem olyan, mintha babáznék...és sosem szerettem babázni :D 11-es farkaskutyát nem szeretnék, túl független, túl "vad" nekem. 12-es akita hmm visszatérő figura, lehet lehet :) ödi2 : talán a bátyádat fogom választani, ha már fürödni is tud egyedül és ha hentes akkor még nekem is csurran cseppen egy-két jó falat, mindenképpen érdemes átgondolni :D És jó kiállású? Mert számít az is. Te már jól ismered, mit gondolsz, hogy viselné, hogy nem alhat az ágyon, főleg ha eddig meg volt engedve neki? :D :D Egyébként a mali is érdekes lehet, bár pehelysúlyú kis harcos, de mellette nem unatkoznék az biztos. Felkerül ő is a listára és utánanézek alaposabban.

15-ös a kihívás lehet sokféle. Egy dominanciára hajlamos kutya lehet rendkívül okos. A vizslákkal, kopókkal az a bajom, hogy alapvetően barátságos, engedelmes kutyák. Ismerek jó pár vizslát, leginkább magyart, de németet és weimarit is és mindegyikük gazdája, olyan kis tutyimutyi nekem, szóval ha ők elbánnak velük akkor bárki. Igazából nagyon elrontani őket nem lehet. Szeretném azt, hogy tétje legyen a nevelésnek. A kutyám ne legyen bárki haverja aki kicsit is kedves vele, vagy ha nem engedi magához közel az idegeneket azt ne félelemből, bizonytalanságból tegye. Ha ránézek majd a kutyámra azt lássam, hogy tiszteletet parancsoló, büszke, magabiztos. Belőlem ezt még egy vizsla sem váltotta ki. A ridgeback-re igazából nem tudok kizáró okot mondani, de valamiért mégsem szimpatikus nekem.

2013. szept. 13. 11:46
 17/25 anonim ***** válasza:
Dobermann! Tökéletes. Minden benne van, ami neked kell és jól is néz ki egy nő mellett. A rottweiler sem lenne rossz, de szerintem neked egy dobermann kell. :)
2013. szept. 13. 12:21
 18/25 ödi2 ***** válasza:

Kedves kérdező! Van egy rossz hírem! Tesóm ragaszkodik az ágyon alváshoz...!:DDD A többi menne, de ez elég sarkalatos pont...:D

Egy kicsit elgondolkodtam és azért próbálnék egy másik irányt adni a terveidnek...:)

Nem egészen értem a pásztorkutya kizárásod fő okait, pl a ridegség...

Mióta közelebbről megismertem a pásztorkutyák IGAZI természetét, azóta minden vágyam volt egy. Most van két sárhegyi kölyköm egy igazán jó vérvonalból, akiket egyszerűen imádok-imádunk a párommal...

Ez a fajta egyesíti a juhász és pásztorkutya erényeket, hihetetlenül erős a személyiségük, ösztönös követők, de ugyanakkor teljesen önállóan is képesek boldogulni is. Nem tudom felsorolni azt a sok érzelmet, amit közvetíteni tudnak, képesek elsőre megtanulni mindent, de ugyanakkor csak akkor adják át a gyeplőt, mikor teljes a harmónia és a bizalom.

Olyan, mint amikor megismerkedsz egy vonzó emberrel, akinek széles az érdeklődési köre és mindent tudni akar, amit csak adhatsz neki, de Ő is viszonozza ezt egy határtalan bizalommal és szeretettel... Nem értitek egymás nyelvét, de a szemedből is tud olvasni és Te is érteni fogod Őt, mert sohasem csapna be és sohasem tenne akarattal rosszat.

Mindent megtesz a kedvedért, de elvárja, hogy Te is tiszteld és becsüld meg Őt...

Még sohasem volt ennél jobb érzés nevelni egy kutyát, mert sok kutya mellett volt jó érzés élni, de velük EGYÜTT élsz, olyan közel kerülnek az emberhez, ha engeded és Te is bízol bennük...

Kicsit elfogult vagyok, de egy sárhegyinél kiegyensúlyozottabb és szerethetőbb pásztorkutyát keveset találni, még a komondor sem versenyezhet vele, pedig imádom őket is...:)

A szőre pedig hihetetlenül kezelhető, nem kell órákat foglalkozni vele és öntisztuló, évente 2-3 fürdés elég neki és ha inkább BARF menüre állsz, akkor a kutyaszag sem lesz jellemző...Tapasztalat a nj kutyám is hosszú szőrű és a 2 sárhegyivel együtt sincs olyan kutyaszag, mint egy átlagos etetésű kutyánál.

Szerintem minden igényedre megfelelhet, csak jó helyről kell választani. Én 5 évet vártam, de megérte!!!:)

Persze én extra bolond vagyok, nem ez a jellemző...:D

Szóval!

Sárhegyi a második tippem...:)

2013. szept. 13. 13:40
 19/25 A kérdező kommentje:

17-es a dobermann is olyan lightos mint a mali (mármint súlyra) de valóban szép és van kisugárzása, nem is a legkönnyebben kezelhető, szóval ha a mali listás lett akkor ő is bőven megérdemli az esélyt :)

ödi2 szép szép a sarplaninac, de akkora bundája van, hogy nehezen tudom elképzelni, jobban fogalmazva nagyon is látom magam előtt hogy egy saras, latyakos, havas, elázós kinti hepaj után átszambázna a házon a fürdő felé, hogy lecsutakoljam miközben jugoszláv hadi övezetté varázsolná azt :D Nekem fontos az, hogy bent legyen velem sokat, ők inkább kinti kutyák és nem is igazán városba való szerintem. Biztosan ők is csodálatos jelleműek de nem illik hozzám, inkább tartsanak ilyen fajtát olyan emberek akik tényleg a fajta szerelmesei és minden igényüket ki tudják elégíteni, mint ahogy Te is :)

2013. szept. 13. 14:27
 20/25 anonim ***** válasza:

Szerintem a malinál és a dobinál nagyobbat nem nagyon találsz, amiben minden megvan, amire vágysz. Egy bizonyos méret után nem olyan mozgékonyak a kutyák, elkezdenek mackóssá válni. Egy munkakutyánál szükség volt arra is, hogy könnyen mozogjon, forduljon, ehhez pedig nem jó a túl nagy méret/súly.

Még azt vedd számításba, hogy mi van akkor, ha állatorvoshoz kell vinned és neked kell betenni a kocsiba, mert ő nem képes beugrani. Van erre B verziód?

2013. szept. 13. 15:44
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!