Jobb lenne bent altatni?
Sziasztok!
Van egy 8 hónapos borderem. Sokat foglalkozok vele, rengeteget sétálunk, labdázás, nyáron úszás. Alapvetően kint alszik, de 5 hónapos koráig bent altattuk, mert olvastam, hogy jót tesz a kötődésnek. Hiába 'kinti' kutya, sokszor beengedjük, ha itthon vagyunk, akkor minden órában többször, változó időszakokban. Mg figyelni kell rá, mert a szobatisztaságban még nem vagyunk biztosak. Ugyan oda áll az ajtó elé, és jelez, ha ki kell vagy ki akar menni, de nem lepődnék meg, ha csak 1-2 óráig tartogatná, és utána ürítene.
Ezekután két kérdésem lenne:
1) Most hogy jön a hideg, érdemesebb lenne-e bent altatni, illetve milyen fokok alatt aludjon bent? (kint van egy szélvédett helyen egy vastag pokróca, általában azon fekszik, meg egy nagyon szuper hőszigetelő kutyaháza-de ezt nem nagyon használja).
2) Illetve igaz ez, hogy a fajtája miatt sokkal jobb lenne neki, hogy bent aludjon (mert a border különösen szeret az emberrel lenni, még ennyi foglalkozás mellett is)?
Tényleg ennyit jelent neki, hogy bent aludhat?
A kutya amúgy szeret kint lenni, még több ideig is szobakenneleztünk volna, de a végén alig lehetett beráncigálni, sokkal szívesebben maradt kint...
Általában akkor nem mennek be a kutyaházba, ha az nem a kertkapu (bejárat) felé néz, mert úgy nem tudják őrizni a házat, miközben pihennek. Próbáld valahogy úgy helyezni, ha lehet, hátha bemegy.
A mi kutyánk már öreg, és sokkal fázósabb mint kiskorában, így állandóan bent alszik. Nappal ő is jobban szeret kint lenni, de este beengedjük, csináltunk neki helyet egy puhán kibélelt alacsony falú ládában (amiben kényelmesen el tud feküdni).
Szerintem nagyon kevés olyan fajta van, akinek "jobb kint" Egy kuvasznak pl. nem lenne jó a lakásban, de egy bordert soha nem tartanék a kertben.
Tartsátok bent, és legyen napi 4-5 alkalom, amikor kimész vele sétálni, esetleg csak kiengeded a kertbe egy rövidebb időre.
Kutyabejáró sehogy sem megoldható?
Sokat van benn, ha otthon vagyunk, akkor rendszeresen beengedjük (ha meg nem vagyunk itthon, akkor neki sztem tök mind1, hogy bent van-e a házban vagy nem), de egy idő után áll az ajtó elé, hogy ő már menne ki. Este is beengedtem, örült neki, mondom jól van, itt altatlak, de megint mehetnékje volt, amilyen vidáman be is jött, olyan vidáman távozott.
Szuper lenne, ha bemenne a házába, mert nagyon jól szigetelt ház. Kutyaajtó sajnos nem megoldható.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!