Mi a különbség a mudi, és a horvát pásztorkutya között?
Az előttem író jól megfogalmazta, én kicsit kifejtem még. A horvát juhász erősebb csontozatú, magasabb. A bundája nemezesedhet, a mudinál ez a szőrtípus hiba. De a legtöbb különbséget a fejen látni. A mudi spiccesebb, de enyhe stoppal és kevésbé gömbölyű homlokkal. A szeme kissé ferde metszésű. A fülének alakja szintén spicces, fordított V alakú, hegyes. A szájszéle feszes. Az orra elkeskenyedő.
A horvát juhászban is van spicces vonás, de a feje kicsit a német juhászéra is emlékeztet. A szemei nem olyan ferde metszésűek mint a mudinak, a szájszéle lazább, az orra kevésbé elkeskenyedő, a homlok magasabb, a stop erősebb. A fülek alakja is német juhászos, kicsit kerekebb a fülvég, általában rövidebb a szőr is rajta. Úgy egészében véve az egész kutya erősebb felépítésű, rövidebb törzsű, "durvább" vonású.
De mindkét fajta vonalában vannak a másikra emlékeztető típusok. Mert a muditenyésztők között is van, akinek a horvát juhászhoz hasonló típus az ideálja és a tenyészcélja, és a horvát juhászok közt is láttam könnyebb csontozatú, mudisabb fejű egyedeket. Ez mindaddig rendben is van szerintem, amígy nem túlzott az összefonódás, és egyik fél sem tér el a saját fajtája standardjának kívánalmaitól...
Végezetül pár kép, először egy típusos horvát juhász:
Végül egy-egy mudi:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!