Milyen kutyát válasszak?
Olyan kutyát szeretnék, amelyik sport társam télen-nyáron, és bírja 2-3 naponta a 25 km-es futást, illetve a minden napi rövidebb edzéseket. Fontos lenne nekem az, hogy nagyobb méretű legyen, hogy éjszaka is biztonságosabban mehessünk (dilim az éjszakai kietlen helyeken való futás, de mindenkinek feláll tőle a haja). Van egy törpe tacsim, akit imádok és minden nap sokat foglalkozom vele, de vágyom még egy kutyára, aki elkísérhet a hosszabb utakon és motivál, esetleg versenyekre is járhatunk. Ennek fényében gondoltam a malira, a lajkákra, a német juhászra, dobermannra (nem fázna télen?), az óriás uszkárra, meg eseteg a rhodesiai ridbackre (bár úgy tudom, hogy ők inkább (ultra)maraton futók társai, talán a német vizslára, ír szetterre. Mielőtt megijednétek, nem most akarok még egy kutyát venni, hanem 2-3 év múlva. Fontos lenne még nekem, hogy könnyen szocializálható és nevelhető legyen. Első sorban hozzám ragaszkodjon, de csüccsenjen a fenekére, ha közeli hozzátartozóm, vagy ismerősöm kéri tőle, minden esetben kontrollálható legyen, ne kezdjen magán akcióba (bár ez főleg rajtam áll). Legyen kedves a gyerekekkel, mert majd én is szeretnék párat. Arra is gondoltam, hogy a rendőrségtől veszek egy már kiképzett volt rendőrkutyát (úgy tudom néha eladják az idősebb jószágokat, de nem tudom, hogy neki mennyire lenne jó nálam).
(Persze majd a menhelyeket, fajtamentőket is meglátogatom, nem kizáró tényező nálam a keverék kutyaság)
Tudtok esetleg segíteni a választásban, vagy ajánlanátok még egy-két fajtát?
"Fontos lenne még nekem, hogy könnyen szocializálható és nevelhető legyen. Első sorban hozzám ragaszkodjon, de csüccsenjen a fenekére, ha közeli hozzátartozóm, vagy ismerősöm kéri tőle, minden esetben kontrollálható legyen, ne kezdjen magán akcióba (bár ez főleg rajtam áll). Legyen kedves a gyerekekkel, mert majd én is szeretnék párat."
Ezek a sorok azok, ami miatt nem ajánlanám a malit. Nehezen szocializálható (a legtöbb egyed labilis, vagy végletekben viselkedik). Nem nevelhető könnyen, legalább is nem a való életre...az örző védős dolgot tényleg nagyon hamar felfogják. A kontrolálhatóság minden kutyánál nevelésen múlik. Nem biztos hogy gyerek mellé ajánlanám... Egy dominánsabb egyed nem fogad el könnyen parancsokat idegenektől. Szerintem gondold át...
Szerbusz!
Keverékkutyusban gondolkzol?
A fent ajánlottakban több jó fajta is van,de általában mindegyiknek van "tipusbetegsége",ezt egy keresztezés kiküszöbőlheti.
Kell egy jó alap,pl.németjuhász,vizsla,dobberman,és annak egy beütés.(Szerintem).
Én mindig így kerestem(mostani a harmadik) és sohase bántam meg.
Ha én képes lennék 25 km-t lefutni, s futáshoz keresnék nagy testű kutya edzőtársat, akkor erdélyi kopót választanék, különösen, ha futóövvel futnék.
Viszont elég ritka fajta, nem tudom, mennyire gyakori menhelyeken.
Vizslák, szetterek is jó futótársak lehetnek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!