Elrontottam a nevelést. Hogy hozhatnám helyre?
10 hónapos szuka kutyusom van. 2 hónapos kora óta van nálunk. Első kutya, így bármennyire próbálkoztunk és olvastunk utána a dolgoknak mégsem volt sikeres a nevelése. Makacs (tacskó vér is van benne) kutyát fogtunk ki elsőnek így még nehezebb a feladat. Most nem sorolnám fel, hogy mikkel próbálkoztunk, mert mindennel amit a neten említenek ebben a témában (falkavezérség, jutalmazásos motiválás, határozott fellépés, szidás stb...). Mégsem jött össze. Nehéz lenne bárkinek is megmondani, hogy mi az amit pontosan elrontunk mivel nem látja, ezért örülnék ha tippeket adnátok, hogy mivel hozzam helyre és pontosan hogyan csináljam a dolgokat, hogy hatásos legyen. Szakemberes segítséget próbáltunk már találni, de itt vidéken nem egyszerű ...kutyasulik meg nem foglalkoznak ezzel a problémával nálunk, külön rákérdeztem. Tehát mindenképpen nekünk kellene itthon megoldani. A gond a következő:
A kutya ha itthon valami extrább kaját kap nem lehet a elvenni tőle, mert odakap, vicsorog agresszív lesz. Még miikor kisebb volt és ezt csinálta a tápnál akkor jól elrántottam a táltól és megszidtam. ez használt is mert 2-3 próbálkozás után többet eszébe sem jutott és ha már megindultam felé kaja közben fülét farkát behúzva elsétált onnan. Ha tápot eszik ez a mai napig így van. Viszont most ha húst kap vagy maradékot akkor megint előjön...és elég durván. Nem félek tőle, ugyanúgy hátrarántom onnan a grabancánál fogva és közben határozottan megszidom mégsem fejezi be rám néz és vicsorog tovább. Ugyanúgy a páromra is. Egyszerűen mindegy mit teszünk nem fejezi be. Nem támad nekünk és amikor odakap sem harap meg konkrétan, de szörnyen agresszív. És igen tudom, ha egy kutya nem hiszi magát főnöknek akkor nem tenne ilyet. Mit tanácsoltok mit tegyek? Ha szabadon van engedve lenn és valami dögöt talál vagy csontot akkor is ugyanilyen agresszív ha el akarom venni tőle vagy elzavarni onnan. Visszahívás is problémás a szabadban. Jön velünk, nem hagy minket ott, mert ha nem lát minket kétségbeesetten fut utánunk, de ha szólok neki nem mindig jön oda. Leírná nekem valaki, hogy hogyan viselkedjek az ilyen agresszív helyzetekben? Mit tegyek?
A helyi kutyasulit inkább nem minősíteném, elég érdekes válasz, hogy ők ilyennel nem foglalkoznak...Mindegy.
Szakképzett és VALÓBAN hozzáértő oktatóra van szükséged. Amit leírtál, abból egyértelműen kiderül, hogy nem vagy következetes és elég határozott, mert olyan nincs, hogy semmilyen módszer sem használ és minden lehetőség kudarc.
Ne érts félre, nem akarlak megbántani vagy sérteni, de a leírt válaszaid ezt tükrözik. Javaslatom a következő. Keress egy jó kutyaiskolát ahol foglalkoznak kutyarehabilitációval és következetesen hajtsátok végre az ott tanultakat. Segíteni fog!
Ha ez nem járható út, akkor állj a sarkadra, maradj egy módszernél és a MEGFELELŐ MENNYISÉGŰ időt rászánva NEVELD meg a kutyád.PONT!
Jan Fennel: Kutyapszichológia c. könyvét ajánlom, nagyon hasznos és VALÓBAN eredményes lehet az így végzett átnevelés. A lényeg az ÁTNEVELÉS szón van, legjobb ha mindent elfelejtesz és új alapokra építesz. NEM fog a kutyának ártani, csak a TE önérzetednek, hogy valamit elrontottál, de ezt szerencsére belátod és ehhez amúgy nagyon gratulálok is, mert így biztosan hajlandó vagy TENNI IS valamit a kutyádért.
Olvasd el és alkalmazd végig az összes lépést, NE csak a problémával, azaz az evéssel, mert ez egy tünet, egy következmény, aminek mélyebben van a gyökere. Amíg nem vagy kész az alapokkal, addig ezt a problémát NE próbáld megoldani, tartsd be a lépéseket, de NE légy ingerült, erőszakos vagy határozatlan. Egy kutya a pontos helyét akarja érezni minden nap a falkán belül, ez ad neki biztonságot. Ha dominánssá válik, ezt azért teszi, mert nincs más aki ezt elfoglalná. Egy 10 hónapos kutya most a legbizonytalanabb és keresi a helyét, addig feszegeti a korlátait, amíg teheti és teszi is, mert amíg nem lesz egy állandó és stabil biztonságérzete, addig bizony csak ennél sokkal rosszabb helyzetekre is számíthatsz...
Ha kell írj privátban, segítek szívesen, küldj egy mail címet és küldöm a könyvet, aztán a feladatok végrehajtásában is segítek, ha kéred. Következetesség, határozottság és türelem kell, hogy sikerüljön helyrehoznod, egy rossz beidegződés 10 perc, helyrehozni 10 alkalom, minimum. Amíg az egyik nem rögzül, addig nincs új feladat és nincs más, csak az odafigyelés és a KUTYA igényeinek a kielégítése, mert ha ez megvan, akkor egy olyan kutyád lesz, amilyent szeretnél.
Olvastam már a könyvet! Legnehezebben nekem az megy, hogy nézzek át a kutyán és ne foglalkozzak vele. De végül csinálni kezdtem. Hazajöttem és nem néztem rá, úgy tettem mintha ott sem lenne. Annyit elértem, hogy rám már nem ugrál örömében csak mászkál körülöttem és úgy csóválja a farkát, hogy tekereg az egész kutya. De mivel más nem csinálja ezt velük ugyanúgy viselkedik. De ezen kívül én más változást nem láttam.
Akkor ha valaki jön a lépcsőházban vagy csengetnek akkor ha ugat nem reagálok rá semmit (villámlás témánál olvasottak szerint a könyvben), hogy ne tulajdonítson különösebb jelentőséget annak ha valaki mászkál vagy szól a kapucsengő. Ugyanúgy csinálja, de tény, hogy hamarabb abbahagyja mint régen.
Ne próbáld meg elvenni, tök felesleges. Ha ő érzi magát magasabb rangúnak, te meg nyúkálsz a cuccához, annak csúnya vége lesz. Előbb rendezd le a viszonyotokat és utána nyúkálj.
Egyébként meg minden másban fogadd meg Yoda mester tanácsát, és tedd vagy ne tedd, de ne próbáld. A kutya megérzi, ha bizonytalan vagy; ha te sem hiszed el, hogy meg tudod csinálni, akkor ő sem fog komolyan venni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!