Lehetne-e az orvostól kártérítést kérni, ha elszúrja a műtétet?
Nem most volt az eset, még hónapokkal ezelőtt, csak kiváncsiságból érdekel.
Szóval a kutyámnak az egyik füléből teljesen eltávolították a hallójáratot. A műtét "belsőleg" rendben zajlott, viszont rosszul varrta össze a fülét, és azóta kajla, nem áll fel neki. Mivel csak esztétikai hibáról van szó, nem csináltam belőle nagy ügyet, de azért érdekel, hogy lehetne-e ilyenkor tenni valamit. Pl. egy kiállítási kutyánál nagyon nem mindegy.
Egyébként gyakran előfordul hallójárat eltávolító műtétet követően, hogy nem úgy áll a füle, ahogy előtte.
Gondolj bele...a fül belső része el lett távolítva, ott ergó egy effektíve "üres" rész keletkezett belül, tehát anatómiailag megváltozott. Persze, hogy van esély rá, hogy nem úgy áll, ahogy azelőtt. Ez nem egy plasztikai sebészeti műtét volt, hanem a krónikusan gyulladt hallójáratot el kellett távolítani,mivel másképpen nem tudott rajta segíteni.
Úgyhogy nem hiszem, hogy jogos lenne a kártérítési igényed, és nincs az a bíróság, amelyik igazat adna Neked ebben az esetben.
Amiben igazad lehetne, hogy pl kaphattál volna tájékoztatást a műtét előtt erről, hogy lehetnek ilyen "mellékhatások".
Nem akarom beperelni, írtam, hogy csak érdeklődöm kiváncsiságból!
Akiteki, hogy érted, hogy azt lehetne beperelni, aki miatt kialakult?
Mivel nem normális dolog, hogy egy kutyának ki kell venni a hallójáratát (őszintén bevallom, nem is hallottam még eddig ilyenről), gondolom ez valami betegség következménye. Márpedig arról nem a kutya tehet, hanem vagy a tenyésztésben van a hiba, mert öröklődő betegségről van szó, vagy a tartásban, mert valami szerzettről. Tehát valaki felelős érte. Így értettem.
Elmondaná valaki, milyen esetekben kerülhet sor ilyen műtétre?
Krónikus közép és/vagy belső fül gyulladás esetén. Amikor hosszabb gyógyszeres kezelés ellenére sem mutat javulást a fül, szövetszaporulat szokott kialakulni, amely növekedve eltömheti a hallójáratot, vagy maga a porcszövet is megvastagodhat, vagy akár elcsontosodhat, illetve nagy mennyiségű váladék halmozódik fel folyamatosan, és állandó a gyulladás a fülben. Vagy előfordulhat még daganatok esetében is, hogy szükséges lehet az eltávolítás. Sokszor társulhat a fülgyulladás egyéb bőrgyulladással összefüggő betegségekkel is.
A krónikus külső fül gyulladás miatt is gyakorlatilag a belső fület is eltávolítják.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!