Két kutya közül mindig domináns az egyik?
Állatmenhelyen önkénteskedem.
Általában egy kennelben két kutya van.
Szinte egyik esetben se lehet megsimogatni mindkettőt, vagy "puszit kérni" a kézfejemre mindkettőtől. A dominánsabb mindig közénk ugrik, esetleg félre is löki a másikat.
Ha otthon tartanak két kutyát, komoly neveléssel megoldható?
Gondolom, ha a gazda a falkavezér, az még félmegoldás, mert a falka tagjai is rangsorolják egymást, nem?
De ha következetesen nevelik, egyenrangúvá válnak a kutyák?
Nem feltétlenül domináns, csak dominánsabb.
Otthon ha simogatod az egyiket, elküldheted a másikat, majd fordítva, de ők soha nem fogják magukat egyenlő félnek tekinteni, valamelyik mindig alárendelt lesz...
A mi otthoni példánkat tudom erre mondani.
Vagyok én (+család) és van 2 kutya.
A staffink meglehetősen domináns,ugyanakkor végtelenül türelmes kutya.És van egy befogadott menhelyi keverék 11 hónapos kutyusunk.Ő az a tipikus szeleburdi,mindennel játszik és egy agresszív/domináns gondolata sincs.
A kutyákat bármikor megsimogathatom,akár egyesével,akár külön-külön.Mivel ott én vagyok a főnök.Viszont a staffi néha napján rendre utasítja a kicsit,amit abban az esetben hagyok,hogyha valóban szemtelen volt vele.Ez többnyire abban merül ki,hogy a nyakához odaér a kicsinek,az meg rögtön eldobja magát.
Agressziónak nyoma sincs.
Játék közben bármikor szét lehet őket szedni,lehet egymásnak lökdösni őket,vagy akár egymásra rakni.Soha nincs belőle semmi.
A menhelyi kutyák élete sajnos nem épp kiegyensúlyozott,így maguk között kell eldönteni a rangsort.Plusz egyéb más problémák is jelentkezni szoktak,szocializációs téren főleg.
Nincs kutyám sajnos.
Csak a menhelyi megfigyelés gondolkoztatott el.
Volt, hogy ketten álltunk a kennelben, és egy-egy kutyát simogattunk. A társam a kevésbé dominánsat. Majd a domináns egyszer csak kitúrta a másikat (közben ő is simogatva volt...).
Elgondolkoztam, hogy egy családban hogyan működik és mi hat rájuk.
Reagálva arra, hogy ha nem tetszik, tartsak más állatot.
Más egy menhely, ahol pici ketrecben vannak egész nap, és más egy családi környezetben felnevelt kutya ahol ketten vannak.
A menyhelyen ügye érzik, hogy valami nem oké, akárhányszor valaki benyúl hozzájuk mindig próbálkoznak kijutni, hogy újra otthonuk legyen.
Én egy Németjuhászt és egy Rottweilert tartok otthon.
Mindkettő lány, viszont együtt nőttek fel.
A németjuhász okos, tanítható, és nagyon engedelmes, és úgy szintén a roti is ilyen.
Vannak féltékeny pillanatai, de egy szóval elküldöm az egyiket. De nagyon ritkán marakodnak. Az etetésnél viszont mindenképpen külön kell.
Mert nincsen a kutyák között olyan, hogy egyenrangú fél. A roti mindig erősebb jellem lesz a németjuhásznál, de azért vagyok én a falka vezér aki helyre teszi őket.
De etetésnél is, nem osztoznak a kaján, ha oda dobnék nekik egy szarvast, hanem a dominánsabb fél kilöki az alá rendeltet, és ő eszik előbb.
Ha két kölyköt hoznál akkor össze szoktatható. ;) nem elveszett ügy
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!