Most akkor jó a domináns kutya, vagy sem?
miért lenne rossz a domináns kutya? igen, tudni kell bánni vele, de ha tudod, hogyan kell a kutya nyelvét beszélni, és magad is domináns vagy, akkor ez nem probléma.
én inkább azt mondanám, hogy a domináns kutya nem való olyan ember kezébe, aki gyenge, vagy rutintalan. mindenki másnak kitűnő választás egy domináns egyed is. munkára, bizonyos sportokra meg kifejezetten kell, hogy domináns, erős akaratú legyen a kutya.
Az nem jó, ha a kutya a domináns egyed az adott emberi közösségben, de azzal nincs semmi baj, ha alapvetően dominanciára hajlamos jellemű. Szerintem a domináns jelzőt sokszor rosszul használjuk, mert a dominancia az egy-egy konkrét szituációra jellemző állapot és egy hajlam arra, hogy domináns pozíciót foglaljon el a kutya. A kutya egyik nagyon fontos jellemzője a dominanciaváltás képessége. Attól, hogy megvan benne a dominanciára való hajlam, még ugyan úgy alávetheti magát a gazdi akaratának és teljes mértékben kezelhető lehet, sőt éppen a magabiztosságából adódóan megbízhatóan viselkedik kiélezett szituációkban is. Nem mondom, hogy kezdetben vele a legyegszerűbb az élet, de miután megtanulod kezelni, akkor nagyon jó kutya tud lenni. Tehát attól, hogy a kutyám alapvetően domináns jellemű (inkább igyekszik vezető pozicióba kerülni, mint háttérbe húzódni), attól még az emberi döntést igénylő helyzetekben nekem kell a domináns, döntéshozó pozicióban lennem. Az megint más kérdés, hogy ilyen kutya nem való bárki kezébe, de szerintem amúgy is fontos, hogy hozzánk illő kutyát válasszunk (már ha választhatunk). Azt se tehetjük meg, hogy csak a szubmisszív kiskutyákat tartjuk meg a dominánsabbakat meg kiselejtezzük, mert a természet rendje az, hogy van ilyen és olyan egyed is. Akár csak az emberek közt.
A mi kutyánk is egy domináns jellemű kan, mégis nagyon szépen tud viselkedni, ráadásul vizsgázott terápiás kutya. Én örülök neki, hogy őt választottuk annak ellenére, hogy ő volt az egész alomban a legdominánsabb.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!