Hogy tudnám a fekszik, lábhoz, marad vezényszót megtanítani a 10 hónapos labradoromnak?
Hogy jön ide a pórázas séta? A kérdezőnek a "fekszik" "lábhoz" "marad" dolgokkal van gondja.
Amúgy neten van egy csomó videó, keress rá, hogy
kutya tanítása, kutya tréning stb
Nagyon egyszerűen! Ahhoz, hogy a kutya huzamosabb ideig láb mellett maradjon ahhoz először pórázon kell megtanítani. Meg kell tanítani neki a lábhoz vezényszót.
Amikor a kutyával elindulsz és eleinte pórázon teszed a lábhoz vezényszóval rendeled a kutyát a lábad mellé. A másik ha a kutya a távolban van és azt akarod, hogy hozzád menjen, először magadhoz hívod. Amikor melletted van vagy előtted akkor adod ki a lábhoz vezényszót. Amíg a kutya nem tudja a lábhoz vezényszó jelentőségét addig mindenképp a pórázon való gyakorlás kell.
Szerintem félreértjük egymást, ugyanis a lábhoz utasítást én akkor használom, ha kb 5-6m-re van a kutya, és azt akarom, hogy oda jöjjön hozzám, a lábamhoz!
Ennek pedig semmi köze se a pórázhoz, se a sétához. :)
Én a mellém szót használom arra, hogy hosszabb ideig mellettem jöjjön a kutya, s közben rám figyeljen. :)
Akkor rosszul tanultad meg. Ha a kutya távol van tőled, akkor elsősorban magadhoz hívod. Ha már melletted van, akár előtted, mögötted, akár jobb oldalt akár bal oldalt ekkor mondod a kutyának, hogy lábhoz, vagyis hogy a bal lábad mellett helyezkedjen el mindig. A bal lábad mellett ülhet, feküdhet, állhat, és mehet is ha elindultok.
Azért említettem a pórázt mert azzal tudod beirányítani a kutyát a bal lábadhoz. A kutyának meg kell tanulnia a lábhoz szó jelentését.
Azzal, hogy te távolról hívod azzal csak behívod magadhoz és a kutya bárhol elhelyezkedhet körülötted.
Akkor magyarázom másképp:
1. Van a behívás, amire egy hangot használok meg egy bizonyos testhelyzetet.
2. Van a lábhoz, amikor tőlem pár méterre van, akár lakásban is, és közvetlenül a lábamhoz hívom oda, hogy ott álljon meg velem szemben. (általában amikor ráteszem a pórázt, akkor használom, hogy érthető legyen)
3. Meg ezen kívül van az, hogy a lábam mellett póráz nélkül sétál.
Szerintem ez így jó, legalábbis nem szokott gubanc lenni ezekből, mindegyik között különbséget tud tenni a kutya is és én is.
"2. Van a lábhoz, amikor tőlem pár méterre van, akár lakásban is, és közvetlenül a lábamhoz hívom oda, hogy ott álljon meg velem szemben. (általában amikor ráteszem a pórázt, akkor használom, hogy érthető legyen)"
Ezek szerint te nem a kutyaiskola által tanultakat alkalmazod, mivel a leírtak szerint te nem jártál. Csak magadtól csinálod amit csinálsz.
Amikor a kutya előtted ül az nem "lábhoz" van, csak előtted ül a szabályok szerint. Ezután következi a bal lábhoz való betérés. Ilyenkor mondjuk ki azt a szót, hogy "lábhoz". Ekkor a kutyának meg kell kerülnie tégedet a hátad mögött és a bal lábad mellett leülni. Nem feltétlen muszáj megkerülnie az előtted ülő pozícióból be is farolhat a bal lábad mellé.
Szia:) Nekem is két Labradorom van úgyhogy tapaztalatból is írok:) :
-Fekszik: Tanítsd meg az ül parancsra, majd mikor leült szép lassan húzd előre felé a jutalom falatot a földön. Ahogy követi le fog feküdni. Ha nem akkor pedig közben nyomd le a másik kezeddel a marjánál fogva. Mikor lefeköüdt ismételd meg a fekszik! vezényszót többször és nagyon jutalmazd meg. ( én nem csak mondom hanem inkább mutatni szoktam és másodszorra már tudták)
.lábhoz: Behívásra gondolsz, gondolom. Ezt úgy tudod megtanítani, hogy legugolsz és széttárod a kezed(a kutya felé nézz) és mondd hogy lábhoz!, majd mikor odafut jutalmazd meg és legyél nagyon lelkes.. :)
-marad: Ültesd le majd mondd hogy maradsz és tartsd állítva a tenyered és lépj egyyet háttra, majd vissza és dícsérd meg. Szép fokozatosan növeld az időt és a távolságot.
Hidd el egy Labradorral könnyebb, mint hinnéd! :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!