Egy kutyát belehet tanítani "ön" védelemre?
Betaníthatom a kutyám, úgy hogy parancsszóra ha megtámadnak, megtámadhassam a kutyámmal? Volt egyszer, hogy mentem egy réten, és egy ember megakart verni, mert rámentem a "telkére" holott semmi kerítés, semmi jelzőtábla nem volt. Ott volt a kutyám is. És, ha ilyen történik, és betanítom, hogy támadja meg az illetőt, akkor az már büncselekmény? Mert, ez jogos önvédelem lenne nem? A rendőröknek is vannak betanított kutyái, hogy parancsszóra lerántja az illetőt a földre. Na, ha énis betanítom a kutyám így, és ilyen történik akkor az most büncselekménynek minősűl?
Remélem érthetően megyaráztam el a dolgokat.
Az első, amit a többiek is írtak: csak kutyakiképző felügyelete mellett szabad őrző-védőzni, kontroll és szakértelem nélkül nagyon veszélyes lehet.
Ha vezényszóra utasítod a kutyát, hogy támadjon, akkor a tetted szándékos, büntethető vagy érte, és a kutyádat is hatósági állatorvosi megfigyelés alá vonhatják, altatás is lehet belőle (ha a megtámadott ember feljelentést tesz ellened, és nyomítja az ügyet).
Az őrző-védőzéshez én ugyan nem értek, de a személyes tapasztalatom az, hogy az a kutya, amelyik szereti a gazdáját, az megvédi (különböző fokozatokban, és persze vannak kivételek, tehát nem azt akarom mondani, hogyha a kutyád nem véd meg, akkor nem szeret(ed)!).
Van itt egy mudis lány, ő is írta, hogy többször megvédte a kutyája, és bizony engem is az enyém, pedig nem szóltam, nem érzékeltettem, hogy bajban vagyok, egyszerűen csak tudta, és próbált tenni a helyzet ellen (visszafogtam, különben a srácnak fél lába lenne ma...).
Az őrző-védő képzéssel nagyon-nagyon vigyázni kell.
Ebben a munkában nem az a pláne hogy megfogja, hanem az hogy ELENGEDI! Ezt kell igazán tanítani, mert fogni az utolsó útszéli tacskó is tud ha arról van szó.
A kutya a gazdáját megvédi, ezt nem kell tanítani! Ehhez csak egy kiegyensúlyozott kutya-gazdi kapcsolat kell.
Egy becsibészelt kutya olyan mint egy töltött fegyver. Az a kutya viszont akit megérezte a fogás "ízét" utána viszont nem dolgozhat rendesen, olyan mint ugyanez ez a töltött fegyver egy kisgyerek kezében.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!