Olyan kutyát érdemes ivartalanítani, akinek nincs párja?
4 éves a Törpe tacskó kutyám.
Azt szeretném megtudni, hogy ivartalanítsam-e, vagy nem kell.
Azért kérdezem, mert a macskákat kell, de nem tudom egy kutyánál mennyire fontos.
Mennyibe kerül egy nőstény kutya ivartalanítása?
Nem árt, főleg ha hajlamos a rákra, vagy volt is már netán daganata. Én nem ivartalaníttatnám a szukámat alap esetben, de mivel már volt egy rosszindulatú daganata, így nemsoká sor kerül a műtétre.
A mi orvosunknál egy 20 kg-s szuka ivartalanítása 20ezer ft körül van.
Az enyémet másfél évesen ivartalanították, és már akkor kezdődő méhgyulladása volt... :(
Szóval szerintem mindenképp. Elég változóak az árak, kistestű szukát 15-20 ezer ft körül műtenek.
"A nem tenyésztésre szánt, kedvencként tartott kutyák ivartalanítása ma már részét képezi a felelős kutyatartásnak. Mind állatorvosi, mind állatvédelmi szempontból számos megalapozott érv hozható fel a beavatkozás mellett.
Milyen előnyökkel járhat az ivartalanítás?
A tüzelés és a vele járó kellemetlenségek megszűnnek
Megelőzhető a nem kívánt vemhesség, ugyanis ez még a legnagyobb odafigyelés mellett is bekövetkezhet, és a születendő kiskutyák elhelyezése rendszerint komoly problémát jelent
A méh gyulladásos és daganatos betegségei megelőzhetőek
Az emlődaganat kialakulásának kockázata nagymértékben csökkenthető a kutya fiatal korban történő ivartalanításával."
Ha nem kiállítási és/vagy tenyészkutyád van, akkor mindenképpen ajánlott, az egészségügyi előnyök és a nem kívánt szaporulatok megelőzése miatt is.
Én is azt tanácsolom, hogy ivartalaníttasd, akár szobakutya, akár kinti kutyus. Még a legnagyobb odafigyelés mellett is előfordulhat a vemhesség bekövetezte. Például elviszed sétálni, megállsz egy szintén kutyás emberrel beszélgetni, nem figyelsz oda, máris megvan a gond.
Nekünk volt egy kinti berni pásztorunk, egyszer talált a kerítésen egy kis rést, kimászott és vemhesen jött vissza. Másodszor véletlenül nyitva maradt a kapu (korábban sose ment ki), hát kiszaladt, szintén vemhesen tért vissza. Harmadik alkalommal valahogy sikerült átugrania a kerítést, szintén vemhesen jött haza. Tehát tízen valahány év alatt lett 3 almunk azért, mert nem ivartalanítottuk. A kutyusokat szerencsére sikerült eladni/elajándékozni, de így visszagondolva nagyon felelőtlen kutyatartás volt.
Na meg persze egészségügyi szempontokból is mindképp lényeges.
1es vagyok.
Egyáltalán nem a legjobb az első tüzelés előtt, mivel azok a hormonok kellenek a kutya fejlődéséhez. Sajnos ez a baromság egyre inkább kezd elterjedni :(
kereshetsz ivartalanítási akciókat is, akkor lényegesen olcsóbb a műtét.
a kutyád élete mindenképp nyugodtabb és egészségesebb lesz a műtét után.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!