SOS, szaporítás (? )
Az egyik barátom, aki amúgy rendes ember, most elhatározta, hogy befedezteti a szukáját. Természetesen a kutya nem törzskönyves, hanem egy menhelyi fajtajellegű keverék, nincsenek szűrései, semmi, ami kell, és a gazdája nem ért egy kicsit se a tenyésztéshez. Már alakul a "kiselőadásom", amivel le fogom beszélni erről a tervéről. Tudtok esetleg olyan oldalakat, amiket megmutathatnék neki, amik a szaporításról szólnak, a kockázatairól, következményeiről, a kiadásokról, bármiről? És ha már kiadás, valaki összeírná, hogy nagyjából mikre kellene majd költenie, és mennyibe kerülne egy alom felnevelése? Továbbá, ha tudtok írni valami "elrettentő példát", akkor annak is örülnék.
Köszi a segítséget (és bocsi, de sajnos én sem vagyok annyira tisztában ezekkel a dolgokkal).
A kutyáknál, ha menhelyről fogadod be, nincs ivartalanítási kötelezettség?
Ellenkezdő esetben elveszik tőle az állatot.
Ezt sok esetben cáfolnám.Ismerek olyan kutyát is a környéken,aki egy évesen sincs ivartalanítva,sőt hónapok óta láncon van.Még soha senki nem jött ki ellenőrizni,senkit sem érdekelt,hogy mi van vele.
Szóval erre van ellenpélda,és nem ez a kutya az egyetlen ilyen,akiről tudok.
menhelynek kéne szólni ahonnan hozta,hogy beakarja fedezni a szukát, ők ki mennek és ivartalanítják,felvilágosítják vagy akár el is vehetik tőle!
Amúgy én is úgy tudom,hogy a menhelyen ivartalanítva vagy ivartalanítási kötelezettséggel adják oda a kutyát,amíg nincs ivartalanítva ellenőrizhetik!
Ha gyepiről hozta akkor az más ott nem annyira foglalkoznak a kutyákkal csak vigyék el.
A Noé,Rex és egyéb menhely tuti nem engedné ezt!
Sőt múltkor olyat olvastam az egyik menhely oldalán,hogy a város max 30 km-es körzetébe fogadhatóak örökbe az állatok,hogy le tudják őket ellenőrizni.
Én ezt úgy tudom elképzelni, hogy úgy csinálják, hogy x időn belül be kell tudnod mutatni róla papírt és akkor oké.
Azoknak is meg kell oldani a dolgot, akik fajtatiszta állatot adnak el ivartalanítási kötelezettséggel.
Attól a bizonyos ismerőstől pedig meg kéne kérdezni, hogy akkor ugye legalább ingyen fogja odaadni a kiskutyákat és nem bekamuzza be, hogy fajtatiszták... :S
A mi esetünk:
Az első kutyánk meggondolatlanul szaporítótól vettük. Nem kellett még hazahozni sem, apa ismerőse tudta, hogy diszpláziás lesz. Csakugyan az lett. Emellett minden baja volt: atka, bűzmirigy gyulladás, allergia... Szóval bőrbeteg volt. Százezreket lehet egy ilyen kutya gyógyítására költeni, de két véglet van: vagy sikerül, vagy nem.
Mindenesetre beszéld rá, hogy az ivartalanítással megóvhatja a kutyát sok betegségtől. Mutass neki képeket olyan kutyákról, akik a szaporítás áldozatai lettek, esetleg keress fel olyan gazdikat, akik szaporítótól vettek kutyát és rosszul jártak. Valamint ha netán a kutyának van valami rejtett öröklődő betegsége, a szaporítás állatkínzásnak fog minősülni! Azt meg gondolom rendes ember nem akarja.
Remélem sikerülni fog!
Köszi a segítséget! Arra nem tudok válaszolni, hogy miért nincs ivartalanítva a kutyus.
"Attól a bizonyos ismerőstől pedig meg kéne kérdezni, hogy akkor ugye legalább ingyen fogja odaadni a kiskutyákat és nem bekamuzza be, hogy fajtatiszták... :S"
Garantálom, hogy nem fog világra jönni egy újabb felesleges alom.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!