Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Ha rám támad egy kutya és...

Ha rám támad egy kutya és belém harap, van jogosultságom a kutyát megsebesíteni (esetleg durvábban is ha tovább támad)?

Figyelt kérdés

Kiskoromban nekem jött két közepes kutya, megkergettek, az egyik a kabátomra ráharapott, és a gazdájuk csak nevetett. (Az ilyen gazdáktól kéne elvenni a kutyát.) Azóta újra megbékéltem a kutyákkal, volt is egy kutyám. Nemrégiben viszont egy kóbor kutya nekem támadt, szerencse volt, hogy nem harapott belém. Azért már meg tudom különböztetni, hogy mikor jön úgy egy kutya, hogy boldog, és esetleg csak barátságból akar rám felugrani, vagy agresszívan ront nekem.

Szóval a kérdés, ha nincs ott egy gazda, vagy esetleg kóbor kutya támad nekem azt nem büntetik ha megsebesítem, komoly, maradandó sérülés okozok neki...?

#kutya #támadás #haprapás
2013. aug. 8. 15:45
1 2
 11/14 anonim ***** válasza:

kóbor kutyák nagyon-nagyon ritkán támadnak emberre! ugyanis nincs okuk rá, plusz általában félnek, bizalmatlanok. a képzett, embertől nem félő, illetve - ez a leggyakoribb - saját területüket védő kutyáktól kell a legjobban tartani! a veszettségtől meg teljesen fölösleges félned, szerencsére évek óta nem volt fertőzött állat a térségben, egyéb betegséget pedig csak úgy nem fogsz tőle elkapni. Ha megharap akkor ki kell tisztítani a sebet, orvoshoz kell menni (tetanusz kötelező!) de az nem a betegségek, hanem a nyálban lévő baktériumok miatt, amik a tisztán, egészségesen tartott kutyáknál is ott vannak (és persze a sérülés miatt is szükséges lehet).

A lépcsőházból kiszaladó kutyák épp akkor hagyták el a saját területük határát, természetesen a gazda gondatlansága okozta a bajt, a viselkedésed viszont csak a kutyákat erősítette (gondolom szaladtál, esetleg sikítottál), ezért kezdtek üldözni, az üldözésből pedig már nagyon könnyű harapni. Plusz bátorságot adott nekik, hogy mögöttük érezték a falkát (ketten voltak és ott volt közel a gazda).

Ha ismét ilyen helyzetbe kerülsz, akkor a legtanácsosabb "felvenni" a kontaktot a kutyával, szembe fordulni vele és elhitetni, hogy kész vagy megvédeni magad, és megtámadni őt. Ez a viselkedés a kutyák 99%-át elbizonytalanítja, a többi 1% az a speciálisan képzett (tehát nem játékos-zsákmányos őrző-védővel), aki ettől nem retten el, ám ha mozdulatlan maradsz, akkor azok sem fognak támadni. Ha futni kezdesz -> ingert küldesz a kutya felé, hogy üldözzön, az üldözés pedig felpörgeti és haraphat. Ha viszont szembeállsz vele, teljes tested mutatod, rákiabálsz, akkor lerázhatod. Utána folyamatosan hátrálj, ki fog térni az utadból. Szarabb a helyzet, ha falkával állsz szemben, vagy hogy ha ott a gazda is, illetve ha túl közel esik a kutyához a saját területe. Akkor is ugyanezt tudom javasolni, csak sokkal megfontoltabban.

A paprika spray nagyon hatékony a kutyákkal szemben, illetve persze ha olyan a helyzet, akkor védd magad ahogy tudod, senki sem fog ezért elítélni.

Csak arra próbáltam rávilágítani, hogy sok esetben a kihátrálás a legjobb megoldás mindkét fél számára. És még egyszer mondom: ne a kóbor kutyáktól félj!

2013. aug. 9. 08:32
 12/14 A kérdező kommentje:

Azért nem fogok minden kóbor kutyát simogatni. Arról van tudomásom, hogy manapság ritka a veszettség, bár nem hiszem, hogy kizárható.

Már tudom, hogy azt amit 6 évesen csináltam, máskor nem fogom csinálni, azt már rég megtanultam, hogy a menekülés egy állat elől csak az üldözés, és támadás kockázatát erősíti. De akkor 6 éves voltam. Nem mertem volna egy helyben állni, rájuk kiabálni. Ha úgy vesszük, én is alap emberi ösztönből cselekedtem, vagyis menekültem. Nem tudtam mit kéne tennem. Nem mondta nekem senki, hogy mit kell ilyen esetben tennem. Nem az én hibám volt, hogy rám támadtak a kutyák.

Legutóbbi "összeütközésnél" már tudtam, hogy futnom, menekülnöm nem szabad. Csupán tovább sétáltunk, de a kutya ki-ki rohanva vicsorgott, és néha ugatott. Valaki lehet tudja mit jelenthet ez a magatartás.

Veszettség ide vagy oda, egy harapás semmilyen körülmények között nem jó. A tetanusztól más eltérő baktériumok, kórokozók miatt is elfertőződhet, ha nincs időbe kitisztítva a seb...

2013. aug. 9. 09:36
 13/14 anonim ***** válasza:

én nem hibáztattalak azért, mert kisgyerekként menekültél, csupán elmagyaráztam a kutya szemszögéből, hogy miért az történt, ami.

és azt sem mondtam, hogy simogasd a kóbor kutyákat, csupán azt, hogy nem kell tőlük félned, akiktől okod lehet félni, azok a póráz végén acsarkodó (a póráz és a gazda jelenléte bátrabbá teszi őket), kapun kiszökő (közel van a hazai pálya, szintén bátorságot ad + területét védi) kutyák. ám ha ésszel reagálsz, hideg fejjel, akkor ők sem fognak bántani. kutyaharapással MINDEN ESETBEN orvoshoz kell menni, akkor is, ha ismerős kutya harapott meg.

2013. aug. 9. 11:18
 14/14 anonim ***** válasza:

5. versenyző

5 évesen mit kerestél egyedül egy olyan helyen, ahol 6 kutya megtámadhatott és neked fára kellett másznod hogy megmenekülj.

Nekem az a gyanúm hogy te elszöktél otthonról, és azért a rendőrök mentek utánad. Amikor megtaláltak, akkor kaptad a jól megérdemelt makarenkóit.

2013. aug. 9. 11:19
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!