Erről mi a véleményetek? A napokban 1 éves akita kan kutyámat sétáltattam Békéscsabán este felé, és találkoztunk egy felnőtt boxerrel kannal ami póráz nélkül volt, a gazdája így sétáltatta.
Csak egy szó kérek tőled.
Megtámadta a kutyádat? Igen vagy nem?
"És még arra sem képes, hogy annyit mondjon: bocsi."
Nálunk egy gazda ezt rém ötletesen oldotta meg: Bocsinak hívják a kutyáját, úgyhogy miközben hívogatja vissza (totál eredménytelenül), egyben bocsánatot is kér a viselkedéséért :DDD
Amúgy amelyik támadást egy vadidegen rászólása el tud hárítani, az semmiféleképpen nem nevezhető komolynak. Nem volt veszélyben senki. Nem arról van szó, hogy letépték a fél lábát és kifizeti-e a műtétet, hanem hogy nem történt semmi.
De ha te meg igényeltél volna egy bocsánatkérést, meg pórázt a kutyára, akkor amiatt meg nem itt kell hőbörögni, hanem ott helyben a gazdának. Annak lehet haszna, ennek itt biztosan nem.
én egyetértek a tizessel. nyilván az én kutyám sem úgy született hogy rögtön tökéletes és hát a tanulási folyamatokban azért voltak "majdnem"-ek. egy percig nem volt kérdés hogy mégha' nem is történt semmi, akkor is bocsánatot kérjek. ez nagyon fel tudja oldani még a legkeményebb embert is, és rendszerint azt kaptam hogy "ugyan, nem történt semmi". és a majdnem-ek is kizökkentik a másik felet ilyen olyan módon a nyugalmából. de ha azonnal bocsánatot kérsz akkor ezzel azt jelzed a másik félnek hogy tisztában vagy azzal hogy -pl. a kérdésnél maradva- a kutyád nem viselkedett megfelelően ezzel zavarva a környezetét. ha még egy bocsit sem böksz oda, akkor megsérted a másik felet és azt a benyomást kelted magadról hogy azt hiszed neked és a kutyádnak mindent lehet, ezzel automatikusan rontva a póráz nélküli sétáltatók jó hírnevét/összképét .
ugyanakkor érdekes hogy pontosan azért mert igyekszem a lehető legjobban belelátni a kutyák viselkedésébe én ugyanezt nem várom el, mert tényleg semmiségként könyvelem el. ha nekiesne a kutyámnak de szétszedem őket még azt is másképp fognám fel. főleg tapasztalatnak tudnám be. de pontosan ezért tudom hogy sokan nem így fogják fel és nem is ássák bele magukat a kutyatémába olyan mélységig hogy különbséget tegyenek valóban támadó és figyelmeztető kutya között, hogy igenis az a minimum hogy bocsánatkéréssel megtiszteljem a másik felet. hiszen ő nem úgy élte meg.
kérdező. legközelebb ha ilyet látsz akkor a kutyát utasítsd magad mögé és egyszerűen förmedj egy isteneset a közelgő kutyára "ne mész innen?" "takarodj" stb stb. szabadon választhatsz a szavak között. a másik hogy közben jól szívd fel magad mint egy dühös hulk. kizárt hogy a kutya támadjon. meg fog torpanni és megtartja a tisztes távolságot. itt ahol élek már találkoztunk sok esettel és ez az elzavaró módszer mindig bevált.
én a paprikasprét félnék használni, mert mi van ha szembe szél van, vagy véletlen a sajátomnak is jut belőle?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!