Miért van az hogy a *** fajtiszta kutyákat nagyobbra tartják mint a keverék kutyákat?
Én azért vettem fajtatiszta kutyát, mert voltak olyan elvárásaim, amiket egy keverék kutyánál senki nem tudna nekem garantálni. Ne hulljon a szőre, ne legyen domináns, könnyen tanítható legyen és kicsi. Így lett havanese-m, holott a westie a kedvencem, de az én igényeimnek nem felelt volna meg. Én boldog stresszmentes életet akartam élni egy kutyával, különösebb harcok nélkül.
Utánaolvastam hónapokon keresztül, 1000 oldalas fórumokat böngésztem végig, mire rájöttem, melyik fajta lenne a legideálisabb számomra.
És egy keverék kutya cuki, és kutya is, de senki nem tudta volna garantálni nekem azokat a tulajdonságokat, amiket elvártam. És láthatod, egyáltalán nem a külsőről beszélek. Max. a szőrét illetően, hogy ne hulljon, és az alkatát, hogy legyen kicsi.
És aki valamire konkrétan szánja a kutyát, pl. terelésre, annak meg főleg nem mindegy, milyen fajtát választ. De ez nem olyan bonyolult. Ha valaki csak egy kedves társat akar maga mellé, nincsenek külső, belső elvárásai, akkor tökéletes lehet neki egy keverék is, de ha konkrét elvárásaink vannak azon túl, hogy kutya legyen, akkor konkrét fajták, vagy esetleg azok keveréke után kutakodunk.
A keverék kutyákkal nincs semmi bajom, viszont a fajta tisztákban jó esetben rengeteg munka van (nem csak arra a tenyésztőre gondolok akitől a kutyát veszed).
Az hogy otthonra mit veszel persze rád van bízva, egy keverék kutyusnál néha zsákba macska a dolog. Ezzel nem azt akarom mondani hogy a keverék kutya semmire sem való, de ha neked kell egy vadászkutya és egy jó tenyésztőtől veszel egy vizslát és foglalkozol vele akkor nagyon nagy esélyed van arra hogy jó vadászkutyád lesz. Mert elég régóta arra szelektálják a kutyákat hogy jó vadászkutyák legyenek. Nekem az előző kutyusom volt menhelyi keverék (igaz nála szerintem erősen beleszólt az hogy nem valami fényes helyről jött) nagyon szerethető kutya volt, de kompromisszumokat kellett kössek, hogy is nevelem, kimerem vinni nyugodtan az utcára vagy sem stb.
Magam részéről most, hogy végre minden körülmény adott lett egy saját kutya tartására olyan fajtát szerettem volna, ami beleillik az életvitelembe, vagy apróbb kompromisszumok mellett boldog életet élhetünk együtt. Hónapokig bújtam a fajtaleírásokat, és végül az amstaff lett a befutó. De ez nem jelenti azt, hogy lenézném a keverékeket, vagy bármi bajom lenne velük, sőt második kutyának szeretnék majd befogadni egyet.
Mellesleg minden annyiba kerül amennyit adnak érte. Egy keverék kutyáért senki nem fog fizetni, mert többnyire a kiszámíthatóság miatt választják a fajTAtiszta kutyákat. Egy keveréknél, pláne ha nem fajtajellegű, az ember sosem tudhatja, hogy mire számítson, még a méretét is csak saccolni lehet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!