Azt mondják szar élete van a kutyának a láncon. Igaz ez?
A 8-assal egyetértek. Ha hosszú a lánc, nem állandó jelleggel van rajta a kutya, rendesen el van látva, akkor elfogadható. Semmivel nem rosszabb, mint egy csilivili betonozott kennel mutatós kutyaházzal, sőt. A gond az, hogy a láncon lévő kutyáknak csupán töredék részét tartják így.
Valószínűleg le lehet tiltani a kutyát a baromfiról, de egyrészt nem minden gazda olyan hozzáértő, hogy ezt megtegye (és nem ok arra, hogy ne legyen kutyája), illetve lehet olyan fajta is a kutya, ami igen nehezen tiltható.
Ha a kutya nem fal mellé van kötve, akkor 10 méteres sugarú körben mozoghat. Az én kerten 120 nm, az ő kutyájának ennél jóval nagyobb területe van, tehát szerintem nem lehet arra panasz, hogy nincs elegendő mozgástere, amit egyébként mindegy, hogy a telekhatár, egy belső kerítés vagy lánc szab meg.
Elsősorban nem azért van szar élete, mert láncon van, hanem mert a kutya olyan állat, aki ugyanúgy igényli az emberi foglalkozást és az ingergazdag környezetet, mint a táplálékot. A legtöbb láncos kutya ezt abszolút nem kapja meg.
És persze sok térköves udvaron, tuják között senyvedő jól szituált divatkutya sem. Szóval nem a lánc a rossz, hanem a körítés.
Ha a kutyád a nap 18 órájában jó minőségű, mozgásteret engedő futóláncon van, de a maradék 6 órát veled tölti tartalmas foglalkozással, akkor minden oké.
Én meg azt mondom,hogy aki láncon tart kutyát,inkább ne is tartson.Minek neki?Házat megvédeni nem tudja,a betörő röhögve kikerüli.És napi 18 órát se jó ám neki a láncon.
De ugyanez a véleményem a kennelben tartott kutyákról még akkor is,ha tenyésztőnél vannak.Dolgoztam ilyen helyen.Masztiffok,csilivili tenyészet,kamerarendszer,csempézett kutyaházak,gondozók,minden.Csak épp az volt az életük,hogy napi 1 órára ki voltak engedve a hermetikusan zárt belső udvarra,meg elő lettek rángatva az épp aktuális kiállításra.Ezt sem tartom elfogadhatónak.
A kutyának az ember mellett a helye.
Én gyűlölöm azt látni, hogy egy állat, aki szabadnak született, egy lánccal a nyakában éli az életét.
Nem érdekelnek az okok, meg a kifogások, egy kutyát nem kell láncra verni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!