Melyik a jobb kutya és miért? (border collie v golden retriver)
Nálunk mind a kettő fajtából van (nálam két border collie rohangászik a kertemben, anyámnál pedig egy golden retriever van).
A golden retriever nagyobb testű, mint a collie, de ugyanúgy nagyon sok mozgásra van szüksége. Nálunk jó nagy a kert és mivel ketten vannak, ezért a két collie el tudja magát foglalni, ha nem vagyunk otthon, de még így is sok mozgás kell nekik. Szobakutyának egyik faj sem ajánlott (már csak azért is, mert a bundaváltás egy rémálom tud lenni)!
Mind a két fajta elég családbarát és nagyon okos. A collie azért okosabb egy kicsivel a retrievernél, vagy mondjuk inkább, hogy kreatívabb, de ha kertben akarod őket tartani, akkor eszedbe ne jusson elvinni őket agility-re, mert nem lesz az a kerítés, ami bent tartja őket.
Ha nem tudsz velük eleget foglalkozni, akkor viszont mind a két fajta felejtős! Nálunk mivel ketten vannak, így nincsenek sohasem egyedül és valamennyire lefoglalják magukat a kertben, de még így is nagyon sok törődést és szeretgetést igényelnek.
U.I.
Az ugatás nevelés kérdése is lehet. Nálunk például, amikor elmegy egy mentő valamelyik szomszédos utcában, akkor a mentőt utánozva kánonban vinnyogva vonyítanak a szirénázás ütemére. Haláli :D :D :D :D
A retriever és a collie is, ha teljesen egyedül marad otthon, akkor hajlamos vakkantgatni és "hisztizni", hogy otthon felejtetted. Hosszú gyakorlással erről is le lehet őket nevelni, de mivel nálunk ketten vannak és nincsenek egyedül nincs hasonló probléma (a kertet pedig ugatva őrzik, de akkor is megnézik, hogy kire kell egyáltalán ugatni).
Én nem vagyok járatos egyik fajtában sem. Nekem magyar vizslám van. Azt viszont megtanultam, hogy első kutyának mindenféleképpen nyugodtabb kutyát érdemes választani.
A kutyatartás nem csak szórakozás. Rengeteg tanulás, nevelés és felelősség. Ez nagy terhet ró a gazdi vállára és ha mindemellett még egy pörgős kutyán kell ezt kivitelezned az visszavetheti a lelkesedésed. A kutya elkallódik, lefoglalja magát, kárt okoz, és rosszul végződhet a sorsa.
A golden ilyen szempontból jó választás lehet, - már amennyire a kutyasuliból ismerem, volt néhány. A collie, vagy - esetleg ha mégis más fajta felé kacsintgatnál - a magyar vizsla felkészült gazdinak való.
Szerintem a legjobb kutya a Labrador-Pitbull keverék.
Mert ha letépi a lábad, legalább visszahozza. :-D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!