Miért idegbetegek (nagyrészt) a kistestű kutyák?
Séta közben szeretem odaengedni másokhoz a 4 hónapos kutyimat egy rövid barátkozásra (ha a helyzet engedi), aki nagyon szelíd teremtés.
Nagy testű kutyák jól reagálnak, nyugodtak, rendben megy minden.
A kistestűek viszont vagy már távolról ugatnak minket, vagy ha odaengedem hozzájuk a kutyát, kissé idegbetegek.
Ma ránk támadott egy kistestű valami, akit póráz nélkül sétáltatott a gazdája a Belvárosban! Szintén ma, találkoztunk egy westievel, és ahogy szimatolt a kutyám arcába, láttam hogy egyre ingerültebben rángatózik az orra, befeszül, kerekedik a szeme... a gazdája elrángatta, de szerintem pár másodperc, és támadott volna.
Nagyon csodálkozom, amikor ilyet látok, és sajnos elég gyakran megesik.Miért lehet ez?
Én sem tudom ez miért van, de sajnos igaz!
Nekünk huskynk van, békés egy jószág, de sokszor mikor találkozunk kistestű kutyákkal, az esetek 80%-ban vagy felveszi a gazdi az ölébe, vagy elrángatja, meg sem áll, pedig mi annyira szeretnénk barátkozni. :)
Múltkor azt mondta egy lány, hogy azért ugat, meg acsarkodik a kutyája mert őt védi, hát inkább rá hagytam, nem mondtam semmit, de neki mulatságos volt.
Már nagyrészt leírták az okokat az előttem szólók. Sajnos én is azt tapasztalom, hogy a nagyobb kutyák gazdijai legtöbbször tanítják, futtatják az ebeiket, képzik magukat és a kutyáikat,gondos gazdik, akik olvastak is a kutyatartásról,viselkedésről, a kutya igényeiről.
Ellenben a lakótelepi -lakásba csak kis kutya való-jaj de cuki kutyi-gazdák nem veszik a fáradságot, hogy valamit megtudjanak a felelős állattartásról (etetés,viselkedés,szocializáció-kutyaiskola...)-csak meg kell nézni itt a kérdéseket - elkeserítő és elszomorító. Sajnos nekem is az a tapasztalatom, hogy ezek a kis izék átveszik a falkavezérséget. Még azt sem veszik észre a gazdik, hogy az ő kutyájuk kezdi az agresszívkedést, s még valóban nekik áll feljebb, ha az enyém vissza akar szólni-reagálva a kommunikációra..
Énszerintem az a normális, ahogy már írta valaki:
"Nekünk két bichonunk van sose rángattuk őket el kiskorukba minden méretű kutyához oda engedtük őket és nincs probléma,kutyaként kezeljük őket,nincsenek elkényeztetve!"
Én úgy szeretném, hogy a kutyám "pajtiként" álljon hozzá a fajtársaihoz, optimális esetben. Inkább kíváncsi legyen, és ismerkedős, minthogy védeni akarjon akkor amikor nem is fenyeget semmilyen veszély.
Ez pedig, hogy a kistestű kutya komplexusos, mert kicsi, szerintem pedig csak duma, amit azok a gazdák mondanak, akik nem megfelelően szocializálják a kutyát.
Előző albérletemben egy emeleten élt egy bichon, és egy pitbull, jól kijöttek. Nem láttam a kicsin, hogy aggódna a mérete miatt, elégedett volt, mert a gazdijától megkapta azt, amire szüksége volt a kiegyensúlyozott élethez. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!