A nem fajtiszta kutyák, félig más fajokhoz tartoznak?
Macska + kutya nem lehet?
vagy valami teljesen más faj és a kutya? Annyiszor mondják, hogy nem fajtiszta kutyájuk van, gondoltam rákérdezek. Ezek szerint félig farkas kutyájuk van?
Én úgy tudom,hogy csak a szamár és a ló tud életképes szaporulatot produkálni,mégpedig az öszvért.
De a "nem fajtiszta a kutyám" kezdetű szövegek általában a fajTAtisztaságra vonatkoznak,csak nem tudják mi a különbség.
Bizonyára hiányoztak általános iskola 5-6. osztályából :)
A-a. Léteznek több fajtól származó, azaz hibrid fajták, de ezeket senki sem hívja nem fajtisztának. Például a sulimov kutya vagy a bengáli macska ilyen. Ha odamennél egy díjnyertes bengáli macska gazdájához, hogy a te macskád nem fajtiszta, akkor nem aratnál nagy sikert :)
A kutya-farkas hibridek amúgy csak alfaji hibridek, mivel egy fajba tartoznak. De szerencsére senki sem találta még fel a "nem alfajtiszta" kifejezést.
A hiba ott van, hogy a faj szó jelentése megváltozott az utóbbi száz évben. A fajtiszta régen azt jelentette, amit ma a fajtatiszta. Csak közben a biológusok feltalálták a faj fogalmát. A fajtisztát ezért lecserélték fajtatisztára, mert félreérthető volt. A fajtisztát viszont soha nem használták a "nem hibrid" kifejezésére. Egy biológiai faj lehet hibrid eredetű, mégsem problémázik rajta senki, mert egy természetben élő állatnál a természet szelektál, és ami átmegy a rostán az jó és pont. Míg az állattenyésztésben fontos, hogy amit egyszer kitenyésztettünk, azt őrizzük is meg, "tisztán".
Egy kis kiigazítás. A kutya hivatalosan nem különálló faj, hanem a szürke farkas háziasított alfaja. Akkor beszélhetnénk különálló fajról, ha az utódaik steril hibridek lennének, de mint tudvalevő, szaporodni képes utódokat nemzenek.
Persze konyhanyelven mindenki különálló fajnak tekinti a kutyát.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!