Hogy kell megtanítani a lenti parancsokra a kutyát?
Jutalomfalattal, és pórázzal próbálkozz. A jutalom falat a helyes viselkedésért jár, a póráz pedig azért, hogy ne menjen el, illetve a helyes irányba tudd terelni, akár a figyelmét is.
Pár dolgot nem árt tisztázni: Milyen kutya, mennyi idős, milyen nemű, mióta van nálad, és ki a gazdája?
A leírásodból először arra törekednék, hogy megmutassam neki, én vagyok (vagyis te) a falkavezér. Hiszen hogyan is hajtana végre egy parancsszót, ha te a rangsorban alatta állsz az ő szemlélete szerint?
-Ki megy ki előbb a nyitott ajtón?
-Ki megy fel előbb a lépcsőn, ki ér fel előbb a tetejére?
-Rálép a lábadra?stb..
Ha válaszolsz, akkor többet tudok írni neked.
Ui: A 3 perc az nemhogy kevés, de semmi. Türelem kell hozzá, és kitartás.
Jutalomfalattal, és pórázzal próbálkozz. A jutalom falat a helyes viselkedésért jár, a póráz pedig azért, hogy ne menjen el, illetve a helyes irányba tudd terelni, akár a figyelmét is.
Pár dolgot nem árt tisztázni: Milyen kutya, mennyi idős, milyen nemű, mióta van nálad, és ki a gazdája?
A leírásodból először arra törekednék, hogy megmutassam neki, én vagyok (vagyis te) a falkavezér. Hiszen hogyan is hajtana végre egy parancsszót, ha te a rangsorban alatta állsz az ő szemlélete szerint?
-Ki megy ki előbb a nyitott ajtón?
-Ki megy fel előbb a lépcsőn, ki ér fel előbb a tetejére?
-Rálép a lábadra?stb..
Ha válaszolsz, akkor többet tudok írni neked.
Ui: A 3 perc az nemhogy kevés, de semmi. Türelem kell hozzá, és kitartás.
golden retriever, két hónapos, négy napja van nálunk.
Egy bűvös szó van:kaja.Kajával bármit el tudsz érni.Egyszerű ha segítesz megmutatni neki és utána ha megcsinálta agy neki kaját!
Remélem tudtam segíteni!
Azért ez nem ilyen egyszerű, hogy: kaja. Mert lehet, hogy kajára tök jól megcsinálja neked a dolgokat, de ha nincs rendben a kapcsolatotok (rangsor, kötődés), akkor az életbe nem fogja megcsinálni a feladatokat kaja nélkül, illetve egy idő után kajával sem.
Szóval a legelső feladat a helyes rangsor felállítása, mivel mondod, hogy nem figyel, ez sok minden elárul (persze ha még nagyon kölyök, vagy ingergazdag a környezet, akkor azért is lehet, hogy tud úgy koncentrálni, kölyköknél nem is lehet erőltetni), a kötődés, a bizalom felépítése, aztán jön a megfelelő motiváció megtalálása (kaja, játék, stb.) és csak aztán a hogyan tanítsam meg rész...
3as!
Az agy, az agy. Az adj, meg adj. Tanuljatok már meg írni könyörgöm!!!
Az a nyomorult kutya két hónapos, ne rangsorozzatok már könyörgöm...ha olyat tesz, amit nem szabad, tessék letiltani, minden másért dicséret. De nem kell lemorogni, grabancozni, és nem kell minden egyes alkalommal kiakadni, ha kirobog az ajtón...
Majd lesz ő nagyobb, rájön, hogy van ereje, és ha kezdődik a dackorszak meg a tiniévek, és ténylegesen rangsorprobléma lesz, akkor lehet ezeken agyalni...Addig a kiskutya játszik, nem tudja, hogy nem lehet bemenni az ajtón először, és neki nagy kaland még a lépcsőzés. De pl ezzel se értek egyet, az én kutyám felrohan a lépcsőn, de bevár a lépcsőfordulóban és a lépcső tetején, nem érzem ettől kevésbé vezetőnek magam.
Addig meg következetesen, de ne durván lehet letiltani.
Kérdező: legegyszerűbb rávezetéssel:) Jutalomfalat orrba-szájba, amíg nem tanulja meg az adott parancsot, ha tényleg tudja minden körülmények között, akkor lehet majd fokozatosan elhagyni vagy más dicséretformákra váltani.
A rávezetés azt jelenti, hogy a kutya orrát megvezeted a falatokkal(pl. ülnél a kutya orrától felfelé mozdítod el, hogy felnézzen és önkéntelenül leüljön az egyensúly miatt, na ekkor kapja a jutit), de rengeteg youtube videó van róla, hogy hogyan is kell a fenti gyakorlatokat.
Három perc egyébként sok, mi 2 hónaposan kb fél percig gyakoroltunk, aztán játék, fél percig megint gyakoroltunk, aztán játék stb. Ha nem elég vonzó a jutifalat vagy túl izgatott, amikor tanítani akarod, az is okozhat problémát ( vagy nem elég éhes).
Hát lehet, h egyedien hülyén látom a dolgokat, de én sosem erőltettem semmit.
Alap dolgokat tanultak meg első pár hónapban, pl kihez hogyan viszonyuljanak és az általános "falka"szabályokat.
Hagyd azt a kutyát.. még minden új neki.
Amúgy is hamar elfáradnak még ilyen kicsi korban. Azt pedig észre fogod venni, mikor fogékony rá, hogy tanuljon..
PL.. ha adsz neki enni, ültesd le.. vagy várd meg, míg leül.. hamar össze fogja kapcsolni és akkor már eleve az izgatott ugrálásról sem kell majd a későbbiekben leszoktatni.
Én a két hónapos kutyámnak az égvilágon semmit sem tanítottam, csak egyet a kettőnk közötti kapcsolatot.
Azzal foglalkoztam inkább, hogy a világot ismerje meg maga körül. A zajokat, hangokat, fényeket, a nevét ha hívom. Szocializálom. Mindenhez szoktatom.
Játsszon a többi kutyával. Egyszerűen hagyom hogy kölyök legyen. A többivel ráérek később is foglalkozni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!