Legjobb gazdi védő kutya?
Léteznek speciálisan személyvédelemre képzett kutyák. (Hogy Magyarországon vannak-e, nem tudom, de USA-ban vagyonokért vesztegetik őket.) Ezek a gazda parancsára és csakis arra támadnak, megtanítják őket a lefegyverzésre, a helyes harapásra, a harapás nélküli, testtömeggel való támadásra... és elsősorban!!!! a tökéletes fegyelemre. Az nem járja,hogy pl. van egy rottweilered, és nekimegy mindenkinek, aki nem szimpatikus neki.
Olyanról már hallottam, hogy egy jól nevelt, kiállításokra hordott, szóval emberekhez szokott komondor szó nélkül leterített valakit, aki kezet nyújtott a gazdájának. Ez azért a mai társadalomban nem elfogadható, szerintem.
Amit én javaslok: olvass ki egy fél könyvtárat a kutyákról, járj el kutyaiskolába nézelődni, tanulni (először kutya nélkül), aztán, ha az oktatók szerint készen állsz, szerezz be egy kölyökkutyát. Német juhászt pl. Rengeteg energiát fektess a szocializációjába, és járj el vele kutyaiskolába, akár őrző-védő foglalkozásokra is. A lényeg, hogy MINDEN körülmények között kontrollálni tudd!!
Esetleg tanítsd meg parancsra ugatni/morogni.
Egy fegyelmezetten a gazdája mellett vonuló nagy kutya szerintem nagyobb visszatartó erővel bír, mint bármilyen "rémisztő" külsejű "harci kutya".
És vegyél egy gázspray-t, ha félsz egyedül járkálni.
Ha veszel is egy őrző védő fajtát azt a kutyát tanítani kell arra, hogy az emberre támadjon. Vagyis ráugorjon és harapjon is ha kell. Ok nélkül meg nem alkalmazhatod a támadást.
Az, hogy egy képzetlen kutya csahol az emberre és körbeugrálja ugatva az nem támadás.
Itt van egy óriási baj. Az örző védő sohasem lehet játék egy felnőtt kutya számára. Itt küzdeni kell. Le kell győznie a segédet. Meg kell védenie akár magát vagy a gazdáját a támadástól.
Sajnos vannak olyan esetek és ez nagy hiba ha a segéd elkezd játszadozni a kutyával vagy a kutya a segéddel és ezt mind a gazda jóváhagyásával.
Magyarán az őrző védőn a kutya és a segéd bratyizik a munka komolytalanná válik.
Akkor nem is lehet elvárni, hogy a kutya élesben az utcán egy esetleges támadástól megvédje a gazdáját.
Hiszen a kutya így is betársít azaz ha az utcán valaki megtámadja, azon nincs védőkar és a kutya ekkor leblokkol.
Keresi a védőkart és nem látja és tanácstalanná válik.
Ilyen helyzetekben kell az iskolán kívül is gyakorolni a kutyával.
Ez egy komoly feladat és nem szabad a kutyát elrontani azzal, hogy a suliban a segéd csak szórakoztassa a kutyát a karral.
Egy jó kutyának a segéd megpillantásakor szinte remegnie kell az izgalomtól és a harci helyzettől. A szemét szinte le sem szabad vennie a segédről.
Ugyanúgy a fiatal kutyákkal is komolyan kell vetetni az őrző védő munkát.
Viszont ha a segéd sem veszi komolyan akkor ott már baj van a kiképzéssel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!