Nyári tevékenységek, programok kutyával?
Azért te sem pontosan adtam meg az infokat, nagyon nem mindegy, hogy egy kiskutya 2 hónapos= 8 hetes, vagy 10 hetes, mert akkorra már tényleg meglehet mind a három oltása, míg 8 hetesen még csak a második. (Nem) Mellesleg egy kiskutya marha érzékeny, mi az első hetekben bekaptunk egy kennelköhögést meg egy húgyúti fertőzést is, eszembe nem jutna úsztatni egy fertőzésveszélyes szakaszon, mi a közeli patakhoz járunk, ami nincs összeköttetésben a Dunával. A kutyások, akiket ismerek, szintén nem viszik a Duna közelébe se.
Ha kiviszed sétálni, akkor figyelj oda, hogy mikor és mennyit mozgatod. Ilyenkor még könnyen átmelegszenek, nem is beszélve arról, hogy a forró aszfalt vagy éppen a forró homok nem kíméli a tappancsokat. A mozgást is érdemes úgy szabni, hogy a korának megfelelő legyen, tehát ha nem poroszkáltok, hanem haladtok, akkor pórázon ne sétáljon tovább 10-15 percnél, mert nem tesz jót a fejlődő csontjainak és ízületeinek. Ha el tudod engedni biztonságos helyen, akkor elengedheted, ott szabadon váltogathatja a tempóját, az nem számít erőltetett sétának. Én a most 5 hónapos kutyámmal úgy sétálok egy órát, hogy összesen ha 25 percet van pórázon, a többi időben szabadon futkározik, játszik más kutyákkal. De oda kell figyelni rá, hogy mikor elég neki, ha már csak vonszolja magát a póráz végén, akkor túlmozgattad.
Több külföldi oldalon találkozhatsz vagy kutyatrénerektől hallhatsz az öt perces szabályról, ami a PÓRÁZOS sétára vonatkozik. Vagyis a kutya pórázon ne töltsön lehetőleg több időt mint a hónapok száma x 5 perc.
Szabadon, mint mondtam, teljesen más a helyzet, póráz nélkül nyugodtan rohangálhat. Ugyanígy megerőltető tevékenységeket pl. agility, komolyabb firzbizés, kerékpáros futás, komolyabb túrázás szintén a kutya 1, de inkább 1,5 éves korától lehet.
Szerintem eddig jó válaszokat kaptál, kétlem, hogy sok embernek panelpudlija lenne, bár nem tudom mi a gond a pudlival, egy remek kutya, lehet vele sportolni is.
Nyári tevékenységként meg bármi, ami a szabadban történik, lehet ez labdázás, kutyákkal való játék, fürdés stb.
Jó látod, hogy mindenki félti a kutyáját, és nagyon helyesen:) Még sok-sok évig szeretné mindenki, ha egészségesen vele lenne a kutyája.
Na látod, ha ezeket az extra infókat megadtad volna(hogy nem 8 hetes, hanem 10, hogy nem mostanra érted, hanem 3 hónapos korára), akkor senki nem úgy kezdi, ahogy. Ettől függetlenül én még mindig nem vinném a Dunára, de a te kutyád, te rendelkezel vele. A túrázásra meg könnyű pályát válasszatok, és készülj fel rá, hogy nagy szakaszon lehet neked kell cipelni. Mi Dömörkapura szoktunk menni, mert közel van, mert árnyas, és mert esőben sem sáros (jó szakaszon aszfalt van, így max a kutya lesz picit mocskos, ha nem az aszfalton megy, hanem a földsávon mellette).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!