Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Tenyészteni-hogyan?

Tenyészteni-hogyan?

Figyelt kérdés
Idővel szeretném a kedvenc kutyafajtámat tenyészteni,ritkán,de annál jobb minőségű kicsikkel javítani az állományt.Ha minden jól megy,egy éven belül elhozhatom a kiskutyát,aki ha olyan minőségű,jellemű stb lesz és elég eredményes lesz kiállításon,a szűrések is rendben lesznek s tenyésszemlén is elég jó minősítést kap,szeretnék már vele belevágni egy alomba,olyan 3-4 éves kora körül.Ez eddig rendben is lenne,de a tenyésztéshez nem kevés ez egy kicsit?Alapvető genetikai ismereteket,meg az egésznek a folyamatát hol lehet(ha egyáltalán van ilyen)megtanulni?Könyvből,netről,a tenyésztője segítségével informálódjak?Ha majd egyszer belefogok,szeretnék érteni is hozzá,nem csak annyit,hogy,,összeteszünk két tk-s kutyát oszt jónapot".Valami tanfolyam,iskola van ezzel kapcsoltban vagy honnan szerezzem meg majd az ehhez szükséges tudást?

2013. jún. 15. 07:23
1 2
 1/13 anonim válasza:
21%
Bár, én nem vagyok tenyésztő, de "benne" vagyok a szakmában elég régen, így ha van kérdésed akkor írj bátran privátban:)
2013. jún. 15. 07:34
 2/13 anonim ***** válasza:
100%
Mire eléri a kutyád a tenyészthető kort, nagyon sokmindent meg fogsz tanulni. De addig is érdemes a vonalakat nézegetni, a neten már gyakorlatilag minden fent van. És a tenyésztőddel tartsd folyamatosan a kapcsolatot. ha megtudod szerezni Dr. Zöldág László , Kutyaszülészet, és szaporodásbiológia könyvét, ebben elég átfogó ismeretkehez juthatsz.
2013. jún. 15. 08:11
 3/13 anonim ***** válasza:
A MEOE szervezett régebben egy tanfolyamot, ahol ilyen dolgokról volt szó,de attól tartok, most mással vannak elfoglalva, úgyhogy marad a net és a könyvek. A fenti mellett én még javaslom a Zöldág professzor másik könyvét is, ami a Kutya tenyésztése és egészségvédelme címmel jelent meg, bár azt,hogy hogyan fogod tudni megszerezni nem tudom, csak kéz alatt kapható, ha az ember talál olyat, aki hajlandó eladni az övét (én nem). Ebben genetikáról és öröklődő betegségekről is szó van alap szinten.
2013. jún. 15. 10:10
 4/13 A kérdező kommentje:
Nagyon köszönöm a válaszokat,utánanézek az említett könyveknek!Van időm beszerezni:)
2013. jún. 15. 10:20
 5/13 anonim ***** válasza:
76%
Van iskola is...Szent István Egyetem, agrármérnök szak. Általános genetika, általános állattenyésztés mellett hallgathatsz ebtenyésztést is. Illetve régen szakirányú továbbképzés során Kynológiát is lehetett hallgatni (4 féléves) Nagyon jó a Zöldág féle könyv, de genetikát csak könyvből nem lehet megtanulni.
2013. jún. 15. 11:29
 6/13 anonim ***** válasza:
Ha jól tudom olyan is van,hogy hobbiállat tenyésztő tanfolyam,nem tudom a kutya ebben az esetben beleszámít-e.
2013. jún. 15. 13:50
 7/13 anonim ***** válasza:
Én egyetemen tanultam kynológiát, igaz, az csak 1 féléves és C típusú tárgy volt, de Kutyatenyésztés néven felvettem. Háát úgy istenigazából sok újat nem mondott, átvettük a 9 fajtacsoportot, de azokból is inkább csak a magyar fajtákra feküdtünk rá. Ami "újnak" számított az végülis a szuka tüzelése, mikor hogy érdemes pároztatni, mik történnek ilyenkor, milyen biológiai folyamatok, stb. Ezután javasolt etetési rend (vemhes, szoptatós szuka, kölykök), majd az általános betegségekről (Lyme-kór, kennel-köhögés, stb) tanultunk és javasolt oltási program, végül pedig egy videó arról hogy a fakas miben különbözik a kutyáktól. Nem mondom azt, hogy fú de fölösleges volt, mert érdekes volt, én nagyon szerettem ezeket az órákat és még kreditet is kaptam érte :) De emiatt én nem mennék el külön egyetemre, mert úgy vagyok vele, hogy nem ebből akarok megélni, s egyetemen inkább végezzek el egy kamatozóbb szakot. Szerintem a könyvektől is megkapod amit szeretnél.
2013. jún. 16. 09:56
 8/13 anonim ***** válasza:

Ja igen, még azt akartam írni, hogy vannak KOJ-s képzések is, mint hobbiállat tenyésztő. Nem tudom ez mit tartalmaz, de szerintem nem különbözhet sokban attól, mint ez a C típusú tantárgyam, csak épp fizetsz is érte.

Nekem is hasonló céljaim vannak, és én azon a véleményen vagyok, hogy elolvasom ezeket a könyveket, de a többi tapasztalatot majd a kiállításozás által úgyis megszerzem :) Teljesen más az hogy egy olyan ember ossza meg veled a tapasztalatait, aki tényleg benne van ezekben a dolgokban, netán évek óta csinálja, jó minőségben, minthogy most eljársz órákra és ott leadják ugyan azokat a dumákat, amiket a könyvben is megtalálsz (sokuk gondolom onnan is veszik a leadott anyagot), szerintem az előbbi sokkal hasznosabb.

2013. jún. 16. 10:01
 9/13 anonim ***** válasza:
100%

Hát nem tudom,de nekem a tapasztalatom az,hogy Magyarországon a tenyésztők többsége könyvelőkből és fodrászokból áll. A nagy részének semmi elméleti tudása nincs a genetikáról és a szelekcióról. Több 10 év alatt ki kísérletezték a dolgokat és esetleg sikeresek lettek. Nem mondom,hogy az elmélet pótolja a gyakorlatot, de az az alap. Az állattenyésztés, nemesítés egy szakma, ugyanúgy mint a fodrászat, csak százszor komolyabb,mert élőlényeket hozol létre, amik utána a nem megfelelő tenyésztés nyomait egy életen át hordozzák. Szerintem több tisztelettel kéne lenni és nem kísérletezni.

Én hallgattam állattenyésztést és már a második almomból világgyőztes, tökéletesen egészséges kutyák kerültek ki. Nem mondom,hogy a genetika ismerete nélkül nem lehet egyszer minőségi kutyát tenyészteni, csak kérdés,hogy mikor. És mi lesz az addig létrehozott kutyákkal? Több alázattal kéne lenni a biológiával szemben, életeket létrehozni nem hobbi vagy játék.

2013. jún. 17. 19:08
 10/13 anonim ***** válasza:
Én nem hallgattam egyetemen, és már az első almomból kineveltünk 1 champion, és egy nem kiállitási, de nagyon komolyan dolgozó kutyát. És az eddigi 6 alomból ami nálam született, mindegyikben van ch. kutya. (az utolsóban még nincs, mert fél évesek) rengeteg könyvet elolvastam, éjszakákat töltöttem a net előtt, és nagyon sokat utaztam, néha csak azért, hogy megnézzek egy kutyát, ami nekem szimpatikus. A genetikát soha a büdös életben nem fogod tudni 100%-an megtanulni, max. sokat tanulhatsz róla. minél több egyedet megismersz fajtán belül, annál jobban átlátod az egészet. és nemcsak azt az egy adott kutyát, ami neked tetszik, hanem annak a tesóit, a szülőket, az ők testvéreit. Láttam már két világgyőztes párositásból is teljes "hobby" almot, és két nem kiállitási kutyából is világgyőztes kutyát. A tenyésztéshez 50 % tudás kell, a másik 50 szerencse.
2013. jún. 17. 21:02
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!