Melyik tartható jobban lakásban border collie vagy mudi?

A bordert én sem ajánlom, a mudiról nem tudok túl sokat. A border kifejezetten nem való gyerek mellé, főleg ha még kicsi a gyerkőc.
Én a vizslát ajánlanám, igaz sok foglalkozást igényel ő is, de igazi társasági kutya.
Másik a labrador. Igaz, hogy írtad, hogy nem igazán akarsz divat kutyát, de a gyerekeket imádják, és elég lenne neki az a mozgás amit írtál, ráadásul szeretnek benti kutyák lenni. :)Vagy ott van még a golden.
Van egy másik fajta is amivel még közvetlen tapasztalatom nem volt , de sok jót hallottam róla: a bretond spániel. Ha gondolod, utána tudsz nézni.

ja nem volt jó az előző kutya,mert nevelni nem tudtad és akkor kell egy másik..
egy 8 hetes kutya is lesz kamasz korban amikor elég nehéz minden fajta kutyával..
én a helyedben egy felnőtt kutyát hoznék ki a menhelyről,megmondod,hogy gyerekszerető meg xy igényű kutyát szeretnél..
ha rosszul nevelsz egy kölyköt ugyan úgy gond lehet vele..
egy felnőtt kutyának már kialakult a jelleme..

Milyen fajta volt a kutya és konkrétan milyen problémák voltak vele?
Ha nincs konkrét terved, elképzelésed fajtával kapcsolatban, akkor tényleg menhelyről egy fiatal felnőtt kutya lehet jó választás...a gondozók nektek megfelelő kutyát tudnak ajánlani.

Ne haragudj de egy kutya kapcsán elítélni az összes növendék gazdikeresőt, nem túl bölcs dolog. Pl. nekem életem legjobb kutyája egy 1,5 évesen örökbefogadott kutya volt, akit 2x visszapasszintottak felelősségteljes emberek, mert szétszedte a lakást amikor otthonhagyták... (ezt tudtam róla amikor elhoztam, mert elmondták, ennek ellenére vállaltam) igen, nálam is nehéz volt az első fél év, de megoldottuk és a világ legjobb kutyáját nyertem meg vele - sajnos csak 6 évre. De a Ő volt a leg, mindenben.
Mondom ezt úgy h most border colliem van.
Én még mindig tartom magam, h menjetek el menhelyre, áldozzatok rá időt, hogy megismerjetek egy-két ottani kutyust, a normális helyeken (ami nem gyepmesteri telep) ki lehet vinni a kutyákat, alap szinten szocializáltak és a gondozók ismerik őket annyira, h melyik milyen jellemű, ajánlják-e családba, gyerek mellé vagy sem stb. Én a TordasZootól fogadtam örökbe az enyémet, és azóta másik 3 barátom is, köztük egy kisgyerekes család, és egyik kutyával sem volt semmilyen probléma.
Az emberek hajlamosak azt gondolni, h egy 8 hetes kölyökkel könnyebb lesz, mert mondván ők nevelik fel. Akkora tévhit ez, h ihajj... Annyi az egész h fogékonyabbnak mondható a kutya ebben az időben - ez tény és való. De érdekes, én a környezetemben, a tanítványaim között, különböző kutyás közösségekben pont azt látom, h a legjobban elrontott kutyák olyanok, akik 8 hetes koruktól a gazdiknál vannak - pont azért mert abban a langymeleg tévhitben ringatják magukat, h "ők nevelik fel, olyan lesz amilyet ők csinálnak" és észre sem veszik h hol csúszik el az egész, hol rontják el... és 1-2 évesen jönnek h a kutya ilyen meg olyan.
Míg egy fiatal felnőtt kutyának igen van már kialakult személyisége, de pont emiatt jobb arra h beilleszkedjen egy családba, ha a család veszi a fáradságot, h segítséget kérve megkeresse a magának leginkább megfelelő személyiségű kutyát. Ha esetleg Te gyenge vezető vagy akkor igencsak megszívnád egy domináns kutyával, hiába van az nálad 8 hetes kora óta, 1 éves korára olyan gyönyörűen a fejedre nőne, h elkezdenél gondolkodni kinek passzold le - ellentétben ha magadhoz veszel egy simulékony, együttműködő 1-2 évest akin már látszik, h ilyen, sokkal könnyebb lesz vele. De fordítva is ugyanez elmondható: ha túl domináns vagy könnyen elnyomhatsz egy szenzitív 8 heteskét...ésatöbbi...
Szerintem gondoljátok át ezt a kutyaválasztás témát jobban - legalább olyan jól mintha egy autót vennétek - pedig autót 5-6-7 évre szoktak venni az emberek, utána lecserélik. Míg egy kutyát 10-15 évre választasz TÁRSul. És ha az elején rosszul döntesz, akkor sokkal nehezebb dolgod lesz a következő időkben és sokkal több bosszúságba, energiába és pénzbe fog kerülni h működjön a dolog... és/vagy a kutya szívja meg.
De száz szónak is egy a vége: gondold át higgadtan, érveket és ellenérveket felsorakoztatva, nem hirtelen döntést kell hozni. Menjetek nézzetek meg menhelyeket, mudi, border és még ki tudja milyen fajta tetszik tenyésztőket és csak UTÁNA döntsetek!!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!