Kutyust szeretnék, de a nyugodtabb fajtából. Melyik fajta kutya lehet ilyen?
Ha le van vezetve az energiájuk, egyik kutya sem rombol. Mind unalomból rombol.
Nem egyszerű a kérdés, el gondolkodtattál.
- Cocker spániel,
- Vizsla (bármilyik közülük)
- Dalmata
- Border Collie
- Francia bulldog
... Beagle-t csak azért nem javaslom mert makacskodó és szökős.
Border collie, vizsla???????????? Azokat lelőni se lehet.
Francia bulldog, kis energiaszintű kutyák.
Első vagyok.
Nem szeretne nagyot, és ha le tudja vezetni sétákkal az energiát, és kinti kutya lesz akkor vizsla és border is tökéletes választás.
Nincs olyan kutyafajta, amelyik nyugodt. Ez ugyanis egyedi jellemvonás, teljesen független a fajtától. Tehát az adott alomból kell a megfelelő vérmérsékletű kölyköt kiválasztani. Ebben segíthet a tenyésztő.
Az viszont elképzelhető, hogy vannak olyan kutyafajták, aminek egyedei között ritkábban fordul elő nyugodt, alacsony energiaszintű kutya, így kisebb az esély, hogy sikerül egy olyat kifogni. A border collie pont ebbe a kategóriába tartozik. Lehet közöttük is nyugodt kutyát találni, csak nehezebb.
A rongálás meg attól függ, mennyire van a kutya fizikailag-szellemileg lefárasztva. Ha nincsen lefárasztva, akkor unalmában fog nekiállni rongálni. Nem érdemes munkakutya fajtákat választani, vagy olyanokat, amiknek hatalmas a mozgásigénye (pl. szánhúzókutyák) ezeknek ugyanis extrém sok foglalkoztatásra van szükségük, hamarabb kezdenek unatkozni. Ne legyen terrier, azok általában hajlamosabbak az ásásra, ami a kert szempontjából nem lenne jó. Egyébként azt szokták mondani kutya és kert nem kompatibilis egymással, de persze azért ez enyhe túlzás. Az tény, hogy kutya mellett semmi esetre sem lesz ugyanolyan a kert, mint előtte volt. Ha van veteményes, virágoskert, ezeket célszerű elkeríteni.
A lényeg tehát, a megfelelő kölyök kiválasztása. A fajta másodlagos szempont.
"Márpedig első kutyának a golden meg labardor legjobb"
És ezt ki mondta?? Mert h nekem van és tudom, h nem, illetve elég sok van amelyikkel életem során foglalkoztam és tudom h nem... de hát mindenki ezt mondja, így ezt kell szajkózni, meg hát a filmekben is minden családnak ilyenje van... pfff - szerinted miért van tele a retriever mentés és vajon hozzánk miért hoznak annyi kezelhetetlen retrievert?? Hm????
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!