Dobermann és német juhászkutya viadalból kikerülne ki győztesen?
7-es vagyok. Tudom, hogy most mire hasznaljak leginkabb, en csak azt mondtam, hogy eredetileg mire lettek kitalalva.
Amugy nekem egy beagle-em van, es a kozhiedelemmel ellentetben o is nagyszeru hazorzo, szoval ez szerintem, csak neveles kerdese, pont mint az agresszivitas.
Kedvenc kutyafajtáim. Szerintem a szerencsén múlna vagy azon, hogy melyik talpraesettebb. Vannak kutyák amelyek fajtától függetlenül tudják hogyan védjék meg magukat egyszerűen, pár hatékony mozdulattal. Az én németjuhászom például nem részesült semmilyen kiképzésben (még kutyaiskolába sem hordtuk, mert nem volt szükség rá és mifelénk nincs is ilyesmi) és viadalokra sem hordtam. Mégis, ha átugrott a kerítésen valamelyik szomszéd kutyája vagy sétáltatás közben nekünk jött valami kutya, rögtön lerendezte, nem is volt verekedés. Amint a másik kutya támadóan lépett fel, tehát nekiugrott és nyitotta a száját, hogy harapjon, ő rögtön elkapta és megfogta úgy a nyakánál hátulról, hogy mozdulni sem tudott, vagy pedig a mancsával lenyomta a földre és úgy fogta le. Fel se fogtam, hogy verekedés lesz, már vége is volt. :D (szerencsére)
De a dobermannok is elég ügyesek általában, szóval ez a két fajta nagyjából egy szinten van. Kis apróságokon múlva melyik nyerne, nem lehet előre megmondani.
Igaz, hogy már régen volt az én kutyám mer két dobermannt is elkalapált. Nem tartott sokáig. Az egyiknek kirántotta a hátsó lábát a teste alól és az nyomban elesett védekezni sem tudott.
A másik meg haver kutya volt de később kijártak vele népligetbe verekedtetni. Állítólag jó volt a kutya.
Három hónap múlva újból találkoztunk és a kutya ingerelte az enyémet, de az enyém nem vette komolyan egy darabig.
A dobi meg addig basztatta míg az enyém pontot nem tett a végére. Berántotta a dobit a hasa alá és olyat ütött a fejére a szemfogával, hogy belyukadt a feje, de nem mélyen.
50-50%
Amelyik jobban akar győzni, az győzne. A doberman picit tömegesebb, de elenyésző a különbség. Az állkapcsa viszont valamivel kisebb, de ez sem számítana. A németjuhász szőre annyira minimális, hogy hacsak nem hosszúszőrű németjuhászról van szó, akkor szinte semmi védelmet nem nyújt. A doberman gyorsabb, ruganyosabb valamivel, a németjuhász masszívabb, a kisebb tömeg ellenére is. Szóval 50-50%, amelyik győzni akar, az fog.
Egyébként néhány tévhit. A németjuhász már akkor lett kitenyésztve, amikor a németeknél réges-régen nem voltak se farkasok, se medvék és már legeltető állatartás se nagyon.
Valaki azt írta, hogy a németjuhász nem őrző-védő... hát akkor mi? A legismertebb és a malinoissal mellett a legjobb őrző-védő fajta. A doberman se rossz, de a nyomukba sem ér, csak meg kell nézni az IPO versenyeket.
Juhászkutya --> a juhászkutya feladata a terelés, nem az őrzés. Az őrzés a pásztorkutyák dolga. A juhászkutyák kis, közép és középnagy termetű fajták, a farkas reggelire megeszi őket. A pásztorkutyák nagy vagy óriás termetűek. A németjuhász nem pásztorkutya, bár ahogy fentebb írtam, juhászkutyaként sem igazán került alkalmazásra, de amiből kitenyésztették, a belga juhász aktív terelő kutya (volt).
1ső vagyok
az agresszívat nem a kutya hétköznapi életrére értettem, hanem amikor harcra házörzésre kerül a sor, nekem volt csak lemérgezték őket, játszottam velük, labdáztak, minden, amikor bejöttek egyy éjszaka a kutya letépte a csávórol a göncöt miközben felkergette az almafára és addig ott ült a fa alatt amíg oda nem mentem megnézni mit jelez, szerintem nagyon jó kutya, és az hgy vékony fajtáju nem jelenti azt hgy gyenge, mert nyers állat, úgymondhatni szálkás, felesleg nincs rajta sem nagy bunda, szerintem én ha megtehetem újra dobermannt fogok venni, ideális társ házörző, jah és tévhitekkel szemben, a 3 éves kislányommal is játzot, sose volta az hgy megharapja, kikarmolja a kutya a gyereket, :)
16-os, épp magadnak adtad meg a választ :)
A NJ nem örző-védő elsősorban hanem inkább testör vagy minek nevezik, az más kérdés hogy nagyon sokan ÖV-t csinálnak belőle.
Ami nagyon jó örző-védő azok a pásztor kutyák (ahogy azt te is írtad).
Kuvasz, Komondor, Káj, Kangal, Moszkvai örkutya, Kau, és ezzel ki is fújt (bár a kau-t már kezdik nagyon elrontani, szóval már nem sokáig lesz jó ÖV sajnos)
Tévedésben vagy. Őrző-védő alatt azt értjük, amikor a kutya az ember utasítására, parancsára személyvédő vagy személy ellen irányuló támadást hajt végre. Minden esetben ott van az ember és csak addig tart(hat), amíg az ember le nem állítja. A képzés teljes mértékben a zsákmányösztönre alapul, a bizonytalan, félénkebb kutyát is játékosan építik fel, 1-1 mozzanatot több százszor (ezerszer) begyakoroltatnak vele.
Pont az ilyen őrző-védőzésnek a legnagyobb része a személyvédelem, nevezhetjük testőrködésnek. Ebben két fajta kiemelkedik a többi közül, mert ők azok, akik a legkönnyebben motiválhatóak és más előnyeik is vannak: németjuhász, malinois.
A másik tévedésed, ami az elsőből fakad, hogy a pásztorkutyák őrző-védő kutyák. Ez nem igaz, ők önálló terület és vagyonőrzők. Ösztönösen, a territoriális ösztönből fakadóan hajták végre a feladatot, mindenféle képzés nélkül. Az ember jelenléte nem oszt-szoroz, ha nincs ott, akkor is megteszik ezt. Őket nem is javallott őrző-védő képzésre vinni, ugyanis ösztönkészleti problémák merülhetnek fel, amely során gyakorlatilag egy számukra életidegen mozzanatot akarnak begyakoroltatni velük. A pásztorkutyák zsákmányösztöne az összes kutyafajta közül a legalacsonyabb, továbbá a harcmodorul teljesen más, ők a legtöbb esetben nem tartják ki a fogást, ezáltal több és komolyabb sérülést okoznak, valamint nekik a védekezésre is gondolniuk kell. Ha őrző-védő képzésre visznek egy pásztorkutyát, két dolog szokott történni. Vagy nem érdekli, mert egyszerűen értelmetlennek találja (alacsony zsákmányösztön, semleges terület, ahol ösztönösen nem véd, stb.) vagy nagyon veszélyessé válik a dolog, ugyanis a pásztorkutyák 10-30kg-al is nehezebbek a hagyományos őrző-védő fajtáknál (németjuhász, rottweiler, malinois, doberman, bullmasztiff, óriás schnauzer, stb.), ezzel egyenesen arányosan nagyobb erő, harapás és ezáltal komoly sérüléshez, sebesüléshez vagy akár halálhoz is vezethet a dolog.
Tehát a németjuhász és a doberman is őrző-védő, személyvédő fajta, az ember társa, az ember hathatós közreműködése és képzés által lesz olyan, amilyen. Erre lettek kitalálva. A pásztorkutyák pedig teljesen másra.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!