A kölyökkutyám hogy lehet ennyire agresszív?
Köszönöm a válaszokat!
Higgyétek el szeretem én a kiskutyát, nem ütöm-vágom, jó helye van itt. Csak egyszerűen felháborított ez az agresszív viselkedése, mert sok kutyánk volt már, de ilyet még nem láttam. És csak hogy tisztázzuk: soha előtte nem vertem meg, kapart, rágta a virágokat, engedetlen volt, soha nem bántottam, tehát nem az én verésem váltotta ki belőle a morgást, vicsorítást! Én csak ezt követően vertem meg. És még egy kérdés: szóval ha a kutyátok odakap a kezetekhez mert nyúltok a kajája felé, akkor tűritek? Akkor se kap egy taslit? Mert ezt nem akarom elhinni. Hogy magyarázzam el neki, hogy nem veszem el? Ráadásul nem is kell a kajához nyúlnom, ha közelítek már akkor morog, vicsorít. És hangsúlyozom! Soha előtte nem bántottam, nem vagyok agresszív gazda!
Egyetlen egyszer volt olyan, hogy rámmordult a kutyám, de azért se hibáztatom, iszonyú finom kaját kapott és nagyon örült neki. A két első lábát megfogtam és felemeltem, egy nagyon hangos "MIT CSINÁLTÁL, NEM SZABAD", leraktam és kimentem. Szegénykém úgy megijedt, visszalestem az ajtó mögül, gubbasztott, még enni is elfelejtett. Soha többet nem mordult rám.
Az ásásról, kaparásról, rágásról le fog szokni idővel, ezek tipikus "kiskutyás" bűnök. Egyedül annyit tehetsz hogy körbekeríted azt a részt, amit nagyon nem akarnál felásatni vele.:) Az ételféltésre meg a neten nagyon sok tipp van, szánj rá egy pár órát és olvass utána.
sippara nagyon jókat írt.
nem vagy agresszív gazda csak eszméletlen tudatlan.
nagyon nagyon buta dolog ez az állandó verés. nem mellesleg ez a kutya lehet nem is domináns, egyszerűen csak totál pancser vagy hozzá és nem hajlandó felnézni rád vezetőjeként ha ott helyben agyon vered sem. nagyon jól leírták hogy egyszerűen olyan dolgokat vársz el a kutyától amiről neki fogalma sincsen. nem tanítottad meg semmire. ráhagytál mindent most meg verekszel jobbra-balra mert nem tetszik hogy egy neveletlen szófogadatlan kutyád van, amit nem mellesleg csakis magadnak köszönhetsz. és ahelyett hogy te magadba szállnál egy kicsikét, vajon hol hibázol vered a kutyát, miközben nagy vagányan kijelented hogy nem félsz egy öt hónapos kis tacsi keveréktől. hmmm... gratula!
nos a legegyszerűbb az volna ha a kutyával elfáradnál egy kutyasuliba ahol megtanulod mi is az a kutya, hogyan kell nevelni és hogyan büntetni mindig a helyzethez mérten a lehető legmegfelelőbben.
a verésen kívül van ezer millió más módszer amivel a kutyát büntetni lehet. és itt kitérnék az egyik kérdésedre: ha az én jól megtermett izmos pitem valamely csoda folytán rám morogna, nem hiszem hogy nekiállnék verekedni, mert bizony én húznám a rövidebbet és a tetejében még nem is érnék el vele semmit. ugyanakkor alaposan elgondolkodnék, vajon hol inoghatott meg a kapcsolatunk? hol nem vagyok eléggé megfelelő a nevelésben? hol ronthattam el? az irántam való bizalma inoghatott meg, esetleg az én tekintélyem?
én sajnálom azt a kis tacsit, és valahol téged is a tudatlanságod miatt, hiszen ez a jelenlegi állapot egyikőtöknek sem jó. szerintem mihamarabb keress fel egy jó kutyasulit. olyat amelyikben a gazda-kutya közti kapcsolatra nagy hangsúlyt fektetnek. hidd el mindkettőtöknek meg fogja érni.
Egyszerűbb hozzászoktatn ahhoz, hogy a gazdi NEM veszi el az telt, hanem ADJA. Ehhez tök sok módszer van, egyike pl az, hogy ha nem morog, amikor a kaja közelében vagy, akkor hirtelen leesik neki egy jutifalat. Az én kutyám, ha etetés közben közeledek hozzá, már felnz és csóválja a farkát, mert tudja, hogy kap még egy kicsit a tányérjába, eseteleg finom falatokat.
Most, amikor le akartam küldeni egy puffról, és amikor felemeltem volna és morgott, amellett, hogy rászóltam, fogtam, és bezártam. 15 perc bünti, másnap ugyanebben a szituációban nem volt morgás, és simán le tudtam szedni.
Előttem már leírták a lényeget. A kajaféltésről írnék kicsit...
Roti-nj keverék kanom 9 hónaposan került hozzám, etetésnél mindig megsimogattam a hátát. Pár hét múlva, ahogy a hátához nyúltam, éreztem, hogy megfeszül a kutya...ezért rájátszottam és a nyakához nyúltam...halk morgás...pillanatig haboztam, majd még lejjebb nyúltam a nyakához...morgott...elkaptam, hanyatt döntöttem, leszidtam és elvettem a kaját. Kimentem fél óra múlva, ismét morgott, ismét elvettem a kaját. Következő próbánál már nem morgott, kapta is a kaját. Utána hosszú ideig nem volt gond. De szenvedtem azzal, hogy ne legyen konfliktusban vacsinál, ha én is ott vagyok...csináltam, hogy kis marék kaját kapott egyszerre a tálba, miközben evett. Csináltam, hogy mikor nyúltam a tálba és továbbra is evett, klikk-kaja volt a jutalom.
Ja, természetesen csak engedéllyel ehetett.
Volt, hogy 3-5 napig nem is jelezte, hogy éhes lenne...nem is evett.
Sokat szenvedtünk ezzel.
Most szűk egy éve direkt felpörgetem kaja előtt, amit Cesar Milan pl elutasít, és igaza is van :) Kiraktam a kaját a kertbe, kutya tudta, hogy engedély nélkül nem ehet, mert akkor szidás és azonnali kajaelvétel van. Elkezdtem csipkedni, ingerelni, játékra hívtam, kicsit játszottunk, kértem egy feladatot, majd jutalmul mehetett enni.
Akkor volt, hogy hónapig szinte csak kézből, gyakorláskor és szófogadáskor kapott kaját.
Most az a rendszer, hogy ha napközben nem fogy el a napi adagja sétán és gyakorláskor, akkor tálba rakom vagy az egész maradékot, vagy csak egy részét és kirakom a kertbe. Kutyám kerülgeti, de nem nyúl hozzá, jön hozzám jelezve, hogy kaja-kaja :D Amint lehiggad, kimegyek, hívom magamhoz, vagy klikkerezünk a vacsi egy részéért, vagy trükköket gyakorlunk...a legutolsó feladat/klikk után kapja a mehetsz-tied engedélyt és eheti a kaját. Ha az egész tál kaja kint van és nem csinálunk előtte semmit, akkor is egyetlen feladatot kérek tőle, aztán mehet enni
Ebben az etetési helyzetben én azt csinálnám, hogy nem csak lerakom a kaját és kész.
Nem rakom le a kaját a földre, hanem az ölembe teszem a tálat a kezem a tálban van és a kutyát lényegében a tálban lévő kezemből etetem.Legközelebb lerakom a tálat és szintén a kezem a tálban, miközben a kutya eszik a kezem is a tálban és kevergetem a kaját. Legközelebb leteszed a tálat és addig fogod a peremét amíg befejezi a kajálást.
Összefogja kapcsolni a kaját a kezeddel ill a kaját adó kezet és nem fog morogni és bármikor bele is nyúlhatsz a kajájába.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!