Van egy törzskönyves csivava lány kutyusom. /több is. / Akkor is vihetem tenyészszemlére, ha előtte pár nappal fedeztettem be?
Mielőtt jönnének a rossz nyelvű megjegyzések, megelőzve közlöm, hogy tenyésztő vagyok. Kennel- névvel, meoe- tagsággal, stb. Csak még nem voltam ilyen helyzetben, hogy akkor van a temnyészszemle, amikor épp tüzel a szuka. És mivel ebben az évben már csak most okt. 17-én lesz Pesten, el kell vinnem, hogy az alom ne felülbélyegzett törzskönyves legyen.
Olyan választ sem szeretnék, hogy: "Ha tenyésztő vagy, akkor miért itt kérdezed? " Gondolom vannak itt olyanok, akik tájékozottak ebben a témában, nekik szól a kérdés.
Előre is köszönöm a válaszokat!
Elvileg nem, gyakorlatilag megteheted.
1. Tüzelő kutyát nem illik tenyészszemlére vinni.
2. a fedeztetési jegyet a tenyészszemle után tudod kiváltani és utána lehetne fedeztetni. Nálad a fedeztetési jegy tulajdonképp hamis dátumú lesz, aztán az alombejelentő is.
Máshol, máskor nincs tenyészszemle? Akkor várj még egy tüzelést a szukával. Mennyi idős, hogy még nincs tenyészszemléje, de már fedeztetni akarod?
Megnéztem, ebben az évben 3 tenyészszemle volt.
Elvihetted volna valamelyikre.
Mennyi idős a kutya?
Ezt nem értem:van egy lánykutyusod(több is)?
Mind fedeztetve lett tenyésszemle előtt?
Pontosan mikor fedeztetted be. Ha tegnap, akkor pont 2 hetes terhes lesz a szelére.
Most olvasom a Tenyésszemle szabályzatát, hogy van-e erre vmi írás:
Addig nem találtam benne ezzel kapcsolatos kikötést.
Gondolj arra azért, hogy ők is emberek, becsúszhat ilyen. Valaki benfentesnek kéne megmutatnod először, hogy észre lehet-e venni majda kutyán, hogy terhes, vagy kiderülhet-e. Ha igen, akkor légy őszinte és valld be. De ha nem mutatható ki akkor, akkor inkább ne kockáztass. De ezt mindenképp át kell gondolni és mérlegelni.
Én úgy tudom tüzelő,vemhes és szoptató kutyát nem lehet bevinni.
Viszont ha már nem tüzel,és előtte pár nappal lett befedeztetve,azt senki nem fogja észrevenni.
A vemhességet látni tutira a 40. nap körül lehet.
Na akkor hogy megnyugodj! Én a szukámat élidős vemhesen vittem tenyész szemlére(amit persze minden gond nélkül megkapott)És senki nem nézte, hogy mikori dátumú az alom, illetve a fedeztetés vagy a tenyésszemle. A lényeg,hogy megvan.
A tenyész szemle nem kiállítás,de ha az lenne akkor is az új FCI szabályzat szerint tüzelő szuka is vihető.
Úgyhogy menj nyugodtan!Sok sikert a babákhoz.
Köszönöm a válaszokat! A kutyust több ok miatt nem tudtam elvinni előbb tenyészszemlére. 1 alom már volt neki, de akkor is lecsúsztunk a tenyészszemléről, így felülbélyegzett törzskönyvet kaptak a kicsik.
Most viszont már régóta készülünk, hogy megyünk, de a tüzelés is ekkorra esett. Még 2 hetet várhatott volna. De nem baj.
Szóval amikor viszem a szemlére, 1 hetes lesz, úgyhogy látszani semmi sem fog rajta. Esetleg egy kicsit még tüzel.
Szia!
Igenis BE LEHET vinni tüzelő szukát a tenyész szemlére, mint ahogy a kiállításra is (már benne van a kiállítási szabályzatban is). Nyugodtan menj csak el vele, csak szólj a bírónak, hogy mi van (a bepárzást ne mondd el), és hogy esetleg később, ahogy kevesebb a kutya, akkor beviheted-e, ne akkor, mert kb a kanok fele megbukik a szemlén (igaz, nem a te dolgod, de legyünk fairek). A bírók ilyenkor megengedik, hogy az utolsók közt vidd be, sőt, korrektnek fognak tartani.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!