Lehet kutyát tanítani jutalomfalat nélkül?
"nem mindig óhajtok egy zsák jutival felszerelkezve útnak indulni"
A kutyát kiképezni otthon kell, nyugodt környezetben. Amúgy meg vannak tökéletes kis jutalomfalattartó zsákok, még csak fognod sem kell, de erre tökéletesen megfelelő egy deréktáska is ami szerintem minden háztartásban megtalálható.
"végigmennek egy rakás kattintás és egy tonna juti közepette az egész "mutatványon" mire elkezdik hozzákapcsolni a parancsót. bocsi, lehet én vagyok a totál h..lye de nekem ez brutál lassú. ezt is tök lazán maximum fele annyi idő alatt megtanítottam a kutyának juti meg klikker nélkül."
Igen, a baj veled van, te csinálsz valamit rosszul és/vagy fogalmad sincs a kutyakiképzésről. Ha neked fél óra kibírhatatlan idő, akkor ne vegyél kutyát! Vannak dolgok amiket hetekig vagy hónapokig kell tanítani az állatnak! Ez gyerekes hozzáállás. Azok nem bírnak fél órát várni.
"nem mellesleg a szóbeli dicséret mióta nem számít pozitív megerősítésnek? valaki magyarázza már el nekem legyen szíves."
Itt nem arról van szó, hogy nem dicséret, hanem arról, hogyha nincs nálad bármi amit a kutya imád (legyen az kaja vagy bármilyen tárgy) akkor mégis mondd meg nekem, hogy találja ki, hogy mit csináljon??? Nem gondolatolvasó, valamivel meg kell mutatni neki. És lehet, hogy te szerencsés vagy, hogy a tiéd minden dolog nélkül kitalálta hogy kapcsolja a villanyt de a legtöbb kutya nem ilyen. Most ezért talán mi vagyunk rosszak? Hát nem hiszem. Ha ez nem presztízkérdés, akkor miért hangzol úgy mint aki lenézi azt, akinek a kutyája jutalomfalattal vagy bármivel tanul? Emellett abban biztos vagyok, hogy rengeteg olyan bonyolult trükk van amit a kutya nem fog kitalálni valami megvezetés nélkül soha. Illetse sosem lesz olyan gyors, szép és tökéletes a feladat, mint jutalomfalattal/játékkal. Otthon, hobbikutyának talán jó, de valakinek aki komolyan képzi a kutyát versenyre, annak nem hiszem.
Már bocs de aki komoly munkavizsgára képzi a kutyáját az nem fog jutalom falatokkal dolgoztatni. Legfeljebb tárggyal ill labdával.
Az még rendben van, hogy egészen kölyökkorban jutalom falatot adnak a kutyának. De már felnőtt korban mikor a kutya tudja az alapokat és komolyabb vizsgára készül komolytalannak tartom a jutalom falat osztogatását.
Ha valaki már annyira nem bízik a saját kutyájában, hogy azt hiszi a saját kutyája csak jutalomra dolgozik.
A kutyának van esze és ha valamit megtanult azt nem fogja elfelejteni.
Ha kölyökként megtanítottam mondjuk ülni és feküdni mondjuk rá, hogy jutalomra.
Utána mindjárt el is lehet felejteni a jutalom falatot és mással behelyettesíteni.Pl labda.
El lehet hinni, hogy a jutalom falat nélkül is dolgozik a kutya csak bízni kell benne.
Ez egy új őrület a jutalom falatoztatás.
"Ha valaki már annyira nem bízik a saját kutyájában, hogy azt hiszi a saját kutyája csak jutalomra dolgozik."
Tanulj meg olvasni, senki nem mondta, hogy jutalomfalatra dolgozik. JUTALOM(falat vagy játék) a tanításhoz kell, AMÍG megérti a feladatot. Új dolgokat meg nem csak kölyökkorban tanítanak.
'Ha kölyökként megtanítottam mondjuk ülni és feküdni mondjuk rá, hogy jutalomra.
Utána mindjárt el is lehet felejteni a jutalom falatot és mással behelyettesíteni.Pl labda.'
Aha, csak valaki ennél többre akarja. Te mondjuk hogy tanítanád meg fejenállni a kutyát kényszer nélkül? Senki nem mondta, hogy a kutya csak a jutalomra fogad szót. Megint ismétlem, a feladat eléréséhez kell.
Zsuzsabazsa neked már máskor is mondtam, te a múltban élsz. A nagyon régi múltban. Már rég kiment a divatból a gondolkozásod és elég gáz. A mai kutyások között nem sokat érnél el vele. Bár a makacs, szándékos félreértelmezéseid alapján lehet, hogy már a magyar érettségi is túl régen volt..
Tévedsz. Nem élek a múltban. Jelenleg is munkakutyázom.
Én sosem jutalom falatoztattam és érthetetlen számomra, hogy miért nem képesek a mostani kutyások jutalom falat nélkül képezni a kutyájukat. Hiszen van más egyéb motiváló eszköz.
Miért kell a kutyák bendőjét tömni.
Az egyik kezemben van egy rántott máj a másikban egy bot amivel a kutyával szoktam játszani munkán kívűl.
Odaadom a kutyámnak a rántott májat amit el is fogad ugyan de viszi nem eszi meg.
Eldobom a botot mire a májat kiköpi és a botot hozza tovább.A rántott máj többé nem érdekli.
Érzed a különbséget ugye. A kutya sosem lett kajával jutalmazva. Elég egy darab bot, labda mint jutalom. A kaját adom neki vacsorára. Ez mind szoktatás kérdése.
A kutyák zöme a jutalom falatra van SZOKTATVA.
Az előttem lévőnek.
Jut eszembe egy Dalmatát tanítottam egyedül jutalom falatra.
Ezt fejtsd meg, hogy miért.
jézusom!
kedves 72%os. úgy látszik neked sem nagyon megy a szövegértelmezés. kiragadsz a mondandómból egy két mondatot amire nagy hangzatosan tudsz választ adni.
ötmillióféleképpen leírtam hogy nem tartom a jutit egy TÉNYLEG KAJÁS kutya számára annyira elvetendő ötletnek. ötmilliószor leírtam hogy a sok ellenpéldára bátorkodtam reagálni. nem mellesleg ne indulj már ki magadból. zsuzsabazsának is nagy elvakultan a jutis képzetedtől beszólogatsz jó kis kellemetlent csak mert éppen te nem vagy képes elfogadni hogy léteznek más módszerek is???
tökéletesen egyetértek zsuzsabazsával: rá vannak szoktatva a kutyák a jutira!
igen rá kell vezetni. nah mi van akkor ha a kutya megtanulta hogy figyeljen a kezedre anélkül hogy juti van benne? az már nem is létezik mi? jah és persze a kutya nem is képes magától gondolkodni. csak egy fél kiló párizsiért cserébe. ne vicceljünk már!
nem mellesleg biztos én vagyok a hülye ha az említett klikkeres példát sokkal hamarabb megoldottuk a kutyával. igen, jól írtad van amelyik hamarabb rájön van amelyik kevésbé. de hogy őszinte legyek ha ismered a kutyád észjárását illetve még a kutya is -normális esetben így van- ismer téged akkor hidd el nem is olyan nehéz. nem mellesleg buta kutya nem létezik. csak épp lehet tojik rád hogy mit akarsz tőle, -adj kaját ha azt akarod valamit megtegyen neked- vagy épp te nem tudod rávezetni rendesen vagy érthetően. de ezt lehetne oldalakon keresztül taglalni a lényeget meg már úgyis vissza tudod olvasni ha elsőre nem ment az értelmezése az általam írottaknak.
már elnézést de szerintem meg pont a jutis tanítás foglalja magába azt hogy a kutya nem fog másképp dolgozni!
belegondoltál egyáltalán mielőtt leírtad ezt?
"A kutyát kiképezni otthon kell, nyugodt környezetben. "
értem, tehát te otthon tanítod meg udvarban/szobában stb a kutyának hogy keressen valamit. hogy jóval nagyobb távra ha eltávolodsz tőle akkor is maradjon a helyén míg azt nem mondod jöhet, vagy úgy egyáltalán ingerdús környezetben hallgasson rád, ugyanúgy végezze el a feladatokat stb stb. ezek után már nem lepődök meg amikor itt néhányan nekiesnek másoknak hogy a kutya nagy jól nevelt ingerdús környezetben meg xart se lehet kezdeni vele. nah szóval nekem ilyen esetekre értendő hogy nem óhajtok útnak indulni egy vagon kajával. nem mellesleg itt megint csak zsuzsabazsát tudom ismételni. én kaját este szoktam neki odaadni mikor megetetem.
"Vannak dolgok amiket hetekig vagy hónapokig kell tanítani az állatnak! Ez gyerekes hozzáállás. Azok nem bírnak fél órát várni. "
az említett klikkeres példám nem egy több hónapos munkáról vagy koreográfiáról akármiről szólt. egy sima trükkről. amit őszintén szólva szerintem kissé túlbonyolítottak. de persze biztosan én voltam a türelmetlen amikor a kutya a saját tempójában sokkal hamarabb rájött a lényegre.
kérdem én, egy klikkerrel jutival felszerelve kellett volna napokig gyakorolnom a trükköt sőt még bonyolítani is rajta nehogy megértse elsőre mert akkor egy gyerekes türelmetlen ember vagyok akinek fogalma sincs a kutyaképzésről. nem mellesleg neked jó sok fogalmad lehet ha a jutin kívül más nem is létezik. ha pedig valaki képes megtanítani a kutyáját az általad istenített módszer nélkül. akkor az máris őskorbeli nem divatos érettségizetlen kényszerítős gyerekesen türelmetlen tudatlan fráter.
nah én mára itt befejeztem ezt, mert úgy látszik hogy ezt képtelenség megérteni egyeseknek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!