Lehet kutyát tanítani jutalomfalat nélkül?
én ezt az életbe nem fogom tudni megérteni mi ez a felfogás hogy a kutyát csakis jutival lehet. jah, meg hogy egyáltalán a dicséret csak akkor ér valamit ha kennelbe van zárva.
plusz hozzátenném, nekem ez nem presztízs kérdés, csupáncsak nem mindig óhajtok egy zsák jutival felszerelkezve útnak indulni. nem beszélve arról hogy a kaja totál el is vonja valahogy a figyelmét vagy nem is tudom. ha valaha próbáltam kajával vagy labdával tanítani nekem pont az ment lassan. plusz hozzátenném nem lenyomigálos kényszerítős módszerekkel értem el hogy leüljön agy feküdjön a kutya (most csak mondtam valamit).
tulajdonképpen miután "beleszagoltam" a klikker témába rájöttem hogy én ugyanazt csinálom csak én a klikk helyett bíztatom közben a kutyát.
a klikkernél (tudtommal) az van hogy a kutya gondolkodik , amint egy kicsit is közel jár a megoldáshoz máris klikk juti. nálam ez úgy megy hogy a kutya gondolkodik amint közel jár már bíztatom is az-az , majd ha "megoldotta" hatalmas szóbeli dicséret, dögönyözés.
hozzátenném továbbá (nem tudom milyen csoda folytán) de a kezemre szokott figyelni anélkül hogy juti lenne benne. pl. a villany kapcsolása egyszerű. juti nélkül megkocogtatom, nos abból gondolja hogy valami van, szimatolja meg, vagy ugorjon fel? és itt is megy a biztatás illetve a dicséret. tökéletesen beválik.
nem mellesleg a szóbeli dicséret mióta nem számít pozitív megerősítésnek? valaki magyarázza már el nekem legyen szíves.
tény hogy a jutival sok esetben bizonyosabban gyorsabban lehet haladni. ezt aláírom. de nekem/nekünk valahogy a juti sokkal maceránsabb a tanulási fázisban. főleg ahogy nagyon sok alap dolgot végignéztem hogy tanítják pl. klikkerrel. kattintgatás, jutidobálás, már fél órája nézem a videót de még mindig nem jutott az ember konkrétan semerre. pl. az amikor egy tárgyat hozzon oda. nagyon durva. ötvenszer belerakják a kutya szájába meg minden. végigmennek egy rakás kattintás és egy tonna juti közepette az egész "mutatványon" mire elkezdik hozzákapcsolni a parancsót. bocsi, lehet én vagyok a totál h..lye de nekem ez brutál lassú. ezt is tök lazán maximum fele annyi idő alatt megtanítottam a kutyának juti meg klikker nélkül.
szóval akkor mivel én nem használok jutit akkor a kutyámat tuti láncra verve szorítottam le miközben ráförmedtem hogy "feküdj!" és akkor meg is oldódott a presztízs kérdés?
hozzátenném továbbá hogy a kutya velünk egy szobában/lakásban él. ugyanakkor attól mert velem él, vagy mert nincsen kennelbe zárva már nincs is arany középút? tehát vagy egész nap bögyörgetem a kutyát vagy tojok rá és csak dolgozni veszem elő?
én pl. a magam emberi változatában de betartom a falkabeli szabályokat. érdekes a párom már nem. ő tényleg lépten nyomon bögyörgeti, ha neki kellene megtanítania valamit a kutyának az tuti hogy juti nélkül nem menne vagy csak nagyon nehezen. mert az ő részéről valóban annyit van simizgetve a kutya a semmiért is hogy ez tulajdonképpen elveszti az értékét. én is szoktam azért persze, sőt még ölelgetem is de nem olyan sűrűn ahogy az az emberek számára normális. de ennek ellenére ha belegondolok még a párom dicséretét is kifejezetten szívesen veszi.
tény hogy ilyenkor gondolkodnod kell neked is. illetve nem árt ismerned a kutyádat, az észjárását és könnyen át tudod gondolni magadban egy egy adott dologra hogyan tudod rávezetni a kutyádat.
nem mellesleg még azt is hozzátenném ha csak egyszer is próbálnám a kutyámat ősi módszerrel kényszeríteni az tuti hogy ha valamit elérnék az pont az ellenkezője lenne. úgy otthagyna engem mint a .... én meg csak totál rontanék a kapcsolatunkon, meg a pozíciómon ha megpróbálnám csak azért is...
A kommented lényege, hogy...? Mindenhol van kivétel, de ez nem azt jelenti, hogy verni kell a mellünket a , hogy de az én kutyám nem így működik.
Mindegyik módszerrel megvan a maga határa. Ez a lenyomigálás nem tudom honnan jött? Az ember jutifalattal csak megvezeti a kutyát, az elején még sokat kap az ül-ért, aztán csak elvétve, végül megszűnik a jutalmazása jutifalattal.
Mindenki csak olyannal tud jutalmazni, ami érték, tehát nálunk se kap sonkát meg sajtot rendesen, ezért számít jutalomfalatnak. Ha nálad meg nem kap figyelmet, és dícséretet rendesen, akkor te meg azért tudsz vele jutalmazni.
a kommentem lényege az hogy nem csak a jutifalatos tanítás létezik. és nem hinném hogy oly de nagy kivétel lennék én vagy a kutyám, csak hát most ez a jutifalat a divat és akkor most ez a tuti. a dicséret már semmi.
a kényszerítős módszert szokták írni másik lehetőségnek még. sokak számára vagy jutifalat vagy kényszerítés létezik. ezért írtam hogy a kutyámat puszta dicsérettel, kényszerítés nélkül rávezetéssel gond nélkül tanítottam eddig.
nem mellesleg azért mert együtt élek a kutyámmal már agyon kell szeretgetnem? mutass már olyan szaktanulmányt vagy bármit ahol az van hogy a kutyának kell hogy folyamatosan legyen szeretgetve. nah persze azért tévedésbe ne essünk már hogy ez a kutya nem kap tőlem simogatást. leírtam már, még ölelgetni is szoktam csak nem lépten nyomon.
ezen felül pedig tökéletesen levezettem hogy az én tanítási módszerem valójában ugyanazon alapszik mint a klikker semmi több. szerinted akkor én máris kivétel vagy és lehetetlenség szinte megtanítani kutyát juti nélkül? maxi kivételek léteznek? ne már!
őszintén. főleg azok akik kifejezetten a juti mellett vannak (szinte már már elvakultan), próbálták már valaha megtanítani a kutyájukat dicsérettel? vagy csak ezt hallották, így látták a suliba és akkor azt máris így kell. tuti így van, tuti így a jó.
nem mellesleg örülök és gratulálok hogy értelmezted azt amit írtam.
"a kényszerítős módszert szokták írni másik lehetőségnek még. sokak számára vagy jutifalat vagy kényszerítés létezik. ezért írtam hogy a kutyámat puszta dicsérettel, kényszerítés nélkül rávezetéssel gond nélkül tanítottam eddig."
Te azt hiszed, hogy a te módszered egy harmadik módszer? Pedig nem. A szóbeli dicséret a jutifalatossal megegyező módon működik. Ezt hívják pozitív megerősítésnek. A kutya kap valamit (kaját, dicséretet, játékot) ami számára értékes és motiváló. A módszerben semmi különbség, csak más az alkalmazott eszköz.
egy szóval nem mondtam azt hogy ez egy másik módszer. vagy hogy én lennék a második cesar millan mert kitaláltam valamit. én arra próbáltam rávezetni hogy ez valójában ugyanaz mint a klikker elmélete. tehát nem olyan kivételes kutya kell hozzá vagy kivteles eset. de a legegyszerűbb ha végig olvasod a válaszokat, és úgy az enyémet. így rá fogsz jönni hogy nagyon sokan azt gondolják, volt aki írta is hogy a dicséret nem pozitív megerősítés. ezért kérdeztem akkor mi?
plusz olyan is volt aki azt írta hogy dicsérettel csakis a kennelbe zárt kutyákat lehet tanítani akik csak munkára vannak elővéve. illetve ahogyan már írtam azt gondolják ezen kívűl még a lenyomigálós kényszerítős módszer létezik. szinte biztos anélkül jelentik ezt ki hogy a jutin kívül bármit is próbáltak volna. én sehol egy szóval nem mondtam hogy a juti egy haszontalan dolog lenne. sőt valóban kajás kutyákat simán le lehet venni a lábukról ilyennel. de ahogyan te magad is írtad nem minden kutya ugyanolyan. igen, lehet hogy a következő kajás lesz és akkor majd fél kiló májjal fogok szaladgálni. én azt próbálom megértetni hogy nem csak a juti létezik illetve kutyafüggő a dolog. mint már írtam, olvasd vissza hányan válaszoltak úgy a kérdésre hogy "igen, juti nélkül kizárt". nem a mellemet verem itten hanem próbálom felnyitni néhány ember szemét. lehet hogy a te kutyád is simán tanítható lenne így is. de te ezt érzed beváltnak hát akkor ezt érzed beváltnak a kutyádnál.
plusz a klikker pontosan azt a célt szolgálja hogy a kutya megtanulja a kattanás után valami jó dolog történik. mi van, ha a kattanás után te dicsérsz és nem kaját adsz? tuti arra is ugyanúgy ráharap mert tutira tudja hogy jó dolog fog történni. a kattanás pedig arra szolgál hogy az elkapott megfelelő viselkedést azonnal "lefotózd". mi van ha a kattanás helyett biztató hangot adsz ki? ha pedig nem jó a reflexed akkor a klikkerrel sem érsz túl sokat.
ha pedig a kutyával jó a kapcsolatod hidd el hogy fel fog nézni rád annyira hogy a dicséreted igenis sokat számítson neki. és ez nem arról szól hogy a kutyám megőrül azért hogy tanuljon. sőt. ha megőrülne sokkal gyorsabban is haladhattam volna vele.
Na most írok egy érdekeset.
Megtanítottam a kutyámnak azt, ha szarik és nem látom akkor mutassa meg, hogy hová csinált.
Ezen túlmenően az egyik haver kutyája lekakált a fűbe és nem találta. Mondtam a kutyámnak keresd,hol a kaki és megmutatta és a haverom felszedte.
Ennek is a dicséret volt az alapja.
Ezt a kutyának összetetten tanítottam meg.
Ez a tanításnak egy éppen hülye változata, de jól jön néha.
Köszönöm a hozzászólásokat!
Amindenit zsuzsabazsa, hogy csináltad? :)))
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!