Mit tegyek, ha elveszett vagy kóbor kutyát (esetleg más házi kedvencet) találtam?
Igazából, tudom rá a választ, de azért jöhetnek az ötletek.
Szerintem, a helyes eljárás a következő:
1. Ha lehetséges (szelíd és ápolt állatról van szó), be kell fogni a kutyát, vagyis pórázt kell rá tenni.
2. Ha az 1. pont nem lehetséges, értesíteni kell az Ebrendészetet. A budapesti honlap: [link] (telefonszámokkal). 24 órán belül vállalják a kutyus elszállítását.
3. Ki lehet hívni egy állatorvost (a kiszállási díj 5000 ft szokott lenni), aki a beültetett csip alapján megmondja a gazdi elérhetőségét. Utána lehet szólni a gazdinak, hogy jöjjön a kedvence utána, és hozza az 5000 ft-ot is.
4. Ha nincs beültetett csip (bár 2012. augusztus 1 óta tudtommal kötelező), lásd a 2. pontot.
5. Jobb híján, fel lehet tenni a kutyust az elveszett állatokat kereső honlapokra. A Facebookon is van ilyen lap: [link] Csak mellékesen jegyzem meg: a gazdik néha több tízezer (vagy százezer) forintot is fizetnek a megtalálónak. De a legtöbben persze nem tartunk igényt a pénzre, örülünk, hogy a kutya hazakerül.
Bizonyosodj meg róla, hogy valóban kóbor, ha igen, vidd haza. Én ennek élek :). Ez nagylelkű dolog.
Állatorvos - chip - ha nincs chip - hirdetés - ha nincs jelentkezés megtartás - vagy gazdikeresés.
(Jó körülmények biztosítása nélkül természetesen új gazdi keresése, félénk kutyus megszelídítésére is tudok tanácsokat adni, mint a félénk cicára is! ;) )
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!