Első kutyának lakásba labradort vagy vizslát ajánlanátok?
Első kutyának a labrador nagyon jó választás, de én még egyet sem láttam lakásban tartva, ettől függetlenül szerintem jól tudná érezni magát benti kutyaként is. A vizsla sokkal inkább lakáskutya, abból meg kertben tartottat nem ismerek. Ő se egy kezelhetetlen kutya, de sokkal több mozgást igényel, örökmozgóbb mint a labrador, szóval jobban le kéne fáraszd.
Saját tapasztalatom amúgy egyikkel sincs, de pont a házban lakik 52 m2-en 3 vizsla, igaz szerintem az már nagy túlzás, de megvannak, minden nap nagyon sokat játszanak lent, kergetőznek, vidámak, ha meg fölmennek, pihennek végig.
Szóval gondold meg, hogy neked milyen a habitusod, pörgősebb vagy pihenősebb, ezek szerint válassz.
Szerintem egy nyugodtabb labrador lenne az aranyközép út. Én ismerek panelban tartott labradort, már nagyon öreg kutyus de látszólag nagyon boldog ès teljesen egészséges. Kölyök kora óta bent tartják.
Egy vizslát ismerek, egy időzitett bomba az a kutya. Kinti-benti kutya és járnak vele vadászni is. Nagyon sok mozgásra van szüksége.
Bármely fajtát is választod inkább egy nyugodtabb kiskutyát válassz az alomból. De a tenyésztő is fog neked segíteni.
Felejtsük már el azt a tévképzetet hogy egy nagyobb kutyának több mozgásra van szüksége..
A kicsinek pont ugyan olyan xar a lakásban mint a nagynak, ha nincs lemozgatva. Semmivel se jobb az hogy ő tudfutni a lakásban. A kutyának a séta alatt kell kiélni magát. Az otthon arra van hogy pihenjenek. és elfogyasszák a "zsákmányt"
Ha napi 2-3 órád lenne akkor azt mondom hogy mindegy, de mivel első kutyáról van szól ezért mindenképpen a labit ajánlom.
Arra azért figyelj oda hogy mindenképpen jó helyről legyen, a szaporított labik elég csúnyán ideggyengék tudnak lenni..
A vizsla nem kerti kutya (sajnos, a magyar berögzülés: kutya a kertbe, ólba való), ideális lakásba, ha tudod neki garantálni a napi többszöri sétát, foglalkozást. Nem csupán futtatni kell, hanem az agyát dolgoztatni, kutyasulit mindneképpen javaslok, vagy agilityt, ilyesmit.
De leginkább azt javaslom, hogy ne kölyök kutya legyen, hanem egy fiatal-felnőtt kutya valamelyik fajtamentéstől. Ők már ismerik annyira a védenceiket, hogy tudják alkalmas-e a családodba!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!