Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Melyen kutyák a leggyorsabbak?

Melyen kutyák a leggyorsabbak?

Figyelt kérdés
Agilitizni szeretnék a kutyámmal, aki egyébként egy golden retriever szuka. Merjek belekezdeni ezzel fajtával, ha akarok elérni eredményeket, vagy inkább várjak vele és majd később egy másik fajta... ha igen melyik jöhetne szóba?
2009. szept. 29. 21:48
1 2 3
 11/23 anonim ***** válasza:
69%

Ne haragudj kedves 11.15, de a mudi és a border - jó esetben - nem éppen egy méretkategóriában versenyző kutyák. Ellenben gyorsaságban egyetlen magyar kutya van, aki tényleg felveszi(né) a versenyt a borderekkel: Kormosvári-Hajtó Pletyka. Az a mudi amelyik maxiba nő pl nem igen gyorsabb az én labimnál.

Sajnos a mudit is meg kell nézni honnan veszi az ember és mivel nagyon érzékeny, nagyon könnyen el lehet cseszni, főleg ha nem egy türelmes valakihez kerül. Ettől függetlenül nagyon jó kutyának tartom, ám nem mindenkinek valónak!!

2009. szept. 30. 15:02
 12/23 anonim ***** válasza:
85%
11.15ös vagyok, nem haragszom, mert van egy kis 9 éves tapasztalatom a mudikról... Vannak 35 cm-s példányok és 50 cm-sek is. Manapság máre fontolgatják, hogy visszahozzák a régi rendszert, ami a magasságot 40-50 cm között határozza meg és akkor nem lesznek is törpe mudi szukák. Az eslő mudi szukám 45-46 cm. Ne aggódj láttam már sok bordert mivel terelni járunk. Ugyan olyanok mint a mudik. Egyik törpe, a másik meg óriás. És az én 45 cm mudimat, még egyik sem (sőt egyik kutya sem) érte utol futásban. :) És sosem voltak vele olyan problémáim mint a többieknek a borderrel (pl képes a napon meg d*gleni, mert lát valahol egy szem birkát.-> Munkamánia. Az én kutyám csak gazdamániás, a munka nem érdekli amikor nem csinlja, mégis jól dolgozik). Az nem hátránya a mudinak hogy nem való mindnekinek. Legalább nem lesz belőle tucatkutya és nyerőgép mint a borderből. Szóval ne aggódj, egy jó mudinak mindegy mekkora. Csak egy csíkot fogsz belőle látni ha fut. :) Azt meg minden kutyánál meg kell nézni, hogy honnan veszed. :)
2009. szept. 30. 15:16
 13/23 anonim ***** válasza:
69%
Tehát kikérem magamnak, hogy egy darab mudi van aki felveszi a versenyt a csodálatos borderekkel. Egy egészséges mudi legalább olyan gyors ha nem gyorsabb. Azt elfelejtettem mondani, hogy a másik két kutyám is maxi kategóriába tartozik és kicsit vicces lenne ha egy labrador gyorsabb lenne náluk! Mikor láttál te mudit? Járt egy darab a kutyaiskoládba? :O Ez egyenesen sértés! Ugye nem gondoltad komolyan, hogy az én 15 kg-os, hajszálvékony, 45 cm-es mudimnál gyorsabb egy labrador, azért mert nagyobb méáretkategóriában van??? Ez vicc... Az meg más kérdés, hogy a mudik még nem nagyon bizonyítottak agilityben, de ez nem azért van nincs tehetségük hanem mert nem ismerik őket! És feltehetőleg még rengeteg kutyafajta van ami zseni, csak olyan helyen laknak, hogy nem is hallottunk róla soha!
2009. szept. 30. 15:23
 14/23 anonim ***** válasza:
91%
Hm, amúgy a szakirodalom állítja, hogy a mudi felveszi a versenyt az agárral, szóval a labi semmiképp sem gyorsabb nála. Olyan fordulékony (egy helyben, nem lelassulva fordul meg) és feltétlenül engedelmes sosem lesz mint ez a fajta, mert nem ilyenek az adottságai.
2009. szept. 30. 15:33
 15/23 anonim ***** válasza:
51%

Én itt most agilityről beszélek!! Nem sík versenyfutásról.

A magyar mezőnyben két mudi versenyez maxi kategóriában, és igen nagyjából hasonló időeredményeik vannak mint az én (munkatípusú) labradoromnak - pályafüggő, h melyikük gyorsabb de kb 1 mp-en belül vannak mindig egymáshoz képest. Eredménylisták a neten fellelhetők.

Agilitys körökben ismerik a mudikat, ám nagyjából azon okokból amiket leírtam, a többség nem meri bevállalni. Mosta VB-n volt két mudi a midi mezőnyben, ők nagyon kis szuper kutyák voltak - egy cseh és egy svájci. De egy 44-45 centis mudi már nem biztos h megállná a helyét a maxiknál, ahol a határ 43. A pici borderek is szenvednek a maxi mezőnyben, ám ha 43 alá nőnek, akkor meg verik a mezőnyt a midiben. Ez szimplán testfelépítés.

2009. szept. 30. 16:19
 16/23 anonim ***** válasza:
65%
Nem. Ez azért van amit mondtam. A mudi verne mindenkitcsak: a, nem ismerik. b, ha ismerik akkor nem tudják, hogy mire van szüksége. c, nem jól nevelik. Mert megvan a gyorsasága és az esze is. Itt már csak az emberen múlik. Ő nem egy nyerőgép akinek csak a munka számít. Neki lelke van munka közben is. Nincs neki semmilyen tulajdonsága, csak az emberek azt várják, hogy vesznek egy kutyát és rögtön zseni lesz. Hát nem, a mudival dolgozni is kell, viszont legalább különleges és lehet még jobb is ha jó kezekbe kerül. Láttam milyenek a magyar versenyzők. Máshol nem nagyon vannak az élen. Így hát nem azért olyan gyorsak mint a labid, hanem mert a magyarok nevelése még nincs olyan szinten. Na mindegy... A fejem teszem rá, hogy azok akik világbajnokok, azokkal egy mudi is az lenne, mert mindene meg van, csak még az embereknek fel kell nőni hozzá, csak nem merik a nehezebb de különlegesebb utat választani.
2009. szept. 30. 16:40
 17/23 anonim ***** válasza:
51%
A bordernek nincs jobb testfelépítése csak népszerűbb és egyszerűbb. És még ehhez hozzájön a nagy számok tövénye is. Rengeteg egyformából sokkal nagyobb eséllyel jön ki zseni, mint két kutyából. Ha két kutyából valamelyik zseni az agilityben akkor az véletlen. Viszont a borderek százával vannak. Így nem csoda hogy tőlük jönnek ki a jók.
2009. szept. 30. 16:46
 18/23 anonim ***** válasza:
86%
Talán az agarak a leggyorsabbak síkfutásban, de agilityben semmiképpen nem állják meg a helyüket, a hosszú lábaikkal nem elég fordulékonyak és ügyesek, ráadásul nem egy könnyen tanítható fajta. Egy goldennel is el lehet kezdeni az agilityt, ha a kutyád nem is lesz világbajnok versenyző, de mindenképpen jól fogtok szórakozni és te is belejösz az agilitybe. Ha megtetszik, akkor vegyél egy agilityhez jobban passzoló kutyát, border colliet, groenendaelt, sheltiet vagy valami fürge pásztorkutyát. A labradoros válaszolónak: Elhiszem, hogy a kutyád jól viszi az akadályokat, de elég képtelenül hangzik, hogy a nála sokkal kisebb, atletikusabb mudival felvegye a versenyt. Elviekben ez lehetetlen, ivel a labrador egy robosztusabb, megfontoltabb kutya a mudi meg egy fordulékony pásztorkutya.
2009. szept. 30. 18:28
 19/23 anonim ***** válasza:
77%

Miért fáj itt mindenkinek, hogy egy labrador is lehet jó?? Lehet nehéz elképzelni, de nem minden labrador disznó-hordó... És nem csupán azért került be idén a válogatottba, mert nem volt 3nál több maxi versenyző...

Saru gazdáját meg mindennek lehet nevezni, de nem kezdőnek az agilityben.

Egy kiragadott eredmény - azért ez, mert itt fel vannak tüntetve a fajták is: [link]

Agilityzik itt valaki egyáltalán??

Én nem akarom lebecsülni a mudikat. Pletyka nekem egy tökéletes kutya - a legtöbb tekintetben (egyedül a hangjával nem vagyok kibékülve :o)). És meggyőződésem, ha a gazdájának nem ő lenne az első agilitys kutyája akkor az élmezőnyben lehetnének nemzetközi szinten. De rajta kívül nemigen láttam még olyan mudit aki a pályán olyan mint ő. Van egy szlovén csaj, Magyarországról van egy cifra mudija, ő nagyon jó volt. Ezeket a cseh és svájci kutyákat még nem láttuk nemzetközi versenyen, de ők is nagyon jók voltak. Ám amit látok, h ahhoz h agilityben ott legyen az élen egy kutya ahhoz igenis szüksége van a "munkamániára". Az alább felsorolt kutyákban mind láttam ezt. Enélkül a mentalitás nélkül egy border sincs seholsem...

2009. szept. 30. 22:34
 20/23 anonim ***** válasza:
81%

Arra szükség van. Én viszont láttam bordert aki a munkamániája miatthalt meg! Gondolom te meg terelni nem jársz. A mudi is szeret dolgozni de ésszel! Ami azt jelenti, hogy megérti, mikor nem kell dolgozni, és olyankor nem erősködik, épp ezért sokkal nyugodabb élete van. Nem hiszem, hogy egy bordernek jó az amikor szenved mert nem dolgozhat, mert nem tud belenyugodni. Elég munakborderrel találkoztam már... A mudinak a gazda van a központban, a bordernek a munka.

És nem az fáj, hogy egy labi jó, hanem az, hogy a mudi gyorsabb és kész. A labrador másra van kitatlálva. Vadászatra (bár azt is lehet a mudival), a mudi meg gyorsaságra, fordulékonyságra, feltétlen, azonnali engedelmességre. A magyarok még nincsenek sehol agillityben a többi országhoz képest! Most mondd meg! Két kutyából hogy bizonyítsa be a mudi, hogy van olyan jó (vagy jobb) mint a border?! Halmozottan hátrányos helyzetben van! Nem elég hogy gyerekcipőben van a képzés, de még egy ritka fajta is! A borderek kiteszik a mezőny 90%-át! Érthető, hogy belőlük kerülnek ki a nyertesek, hiszen olyan sokan vannak! Bár ha nem is így van,a kkor is van inkább egy lélekkel rendelkező kutyám akinek én vagyok a minden, mint egy lelketlen munkagép 8sajnos sokszor ezt látom a bordeken). De a mudik tényleg mindenhol az élen vannak ahol megjelennek. Mudi volt Mo. legképzetteb pásztorkutyája, pedig volt ott border is, aztán ott a gyorsasági szlalomverseny, terelés, a skandináv országokban mentőkutyáznak vele stb... Én is kipróbáltam egyszer egy engedelmességi versenyt a mudimmal a terelés mellett, és megnyerte borderek előtt, pedig nem is szereti annyira csinálni, és nem jár kutyiskolába. Még mindig állítom, hogy ha a világbajnoknak lenne mudija, akkor verhetetlen lenne. Amíg mi fel nem növünk odáig... Hiszen sok kutyaiksolában még 100 éves módszereket alkalmaznak (főváros mellett pl), nem is jár már oda senki csak német juhászok! Hogy várhatnánk akkor, hogy a mudi kibontakozhasson?

2009. szept. 30. 23:36
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!