Melyen kutyák a leggyorsabbak?
Ne haragudj kedves 11.15, de a mudi és a border - jó esetben - nem éppen egy méretkategóriában versenyző kutyák. Ellenben gyorsaságban egyetlen magyar kutya van, aki tényleg felveszi(né) a versenyt a borderekkel: Kormosvári-Hajtó Pletyka. Az a mudi amelyik maxiba nő pl nem igen gyorsabb az én labimnál.
Sajnos a mudit is meg kell nézni honnan veszi az ember és mivel nagyon érzékeny, nagyon könnyen el lehet cseszni, főleg ha nem egy türelmes valakihez kerül. Ettől függetlenül nagyon jó kutyának tartom, ám nem mindenkinek valónak!!
Én itt most agilityről beszélek!! Nem sík versenyfutásról.
A magyar mezőnyben két mudi versenyez maxi kategóriában, és igen nagyjából hasonló időeredményeik vannak mint az én (munkatípusú) labradoromnak - pályafüggő, h melyikük gyorsabb de kb 1 mp-en belül vannak mindig egymáshoz képest. Eredménylisták a neten fellelhetők.
Agilitys körökben ismerik a mudikat, ám nagyjából azon okokból amiket leírtam, a többség nem meri bevállalni. Mosta VB-n volt két mudi a midi mezőnyben, ők nagyon kis szuper kutyák voltak - egy cseh és egy svájci. De egy 44-45 centis mudi már nem biztos h megállná a helyét a maxiknál, ahol a határ 43. A pici borderek is szenvednek a maxi mezőnyben, ám ha 43 alá nőnek, akkor meg verik a mezőnyt a midiben. Ez szimplán testfelépítés.
Miért fáj itt mindenkinek, hogy egy labrador is lehet jó?? Lehet nehéz elképzelni, de nem minden labrador disznó-hordó... És nem csupán azért került be idén a válogatottba, mert nem volt 3nál több maxi versenyző...
Saru gazdáját meg mindennek lehet nevezni, de nem kezdőnek az agilityben.
Egy kiragadott eredmény - azért ez, mert itt fel vannak tüntetve a fajták is: [link]
Agilityzik itt valaki egyáltalán??
Én nem akarom lebecsülni a mudikat. Pletyka nekem egy tökéletes kutya - a legtöbb tekintetben (egyedül a hangjával nem vagyok kibékülve :o)). És meggyőződésem, ha a gazdájának nem ő lenne az első agilitys kutyája akkor az élmezőnyben lehetnének nemzetközi szinten. De rajta kívül nemigen láttam még olyan mudit aki a pályán olyan mint ő. Van egy szlovén csaj, Magyarországról van egy cifra mudija, ő nagyon jó volt. Ezeket a cseh és svájci kutyákat még nem láttuk nemzetközi versenyen, de ők is nagyon jók voltak. Ám amit látok, h ahhoz h agilityben ott legyen az élen egy kutya ahhoz igenis szüksége van a "munkamániára". Az alább felsorolt kutyákban mind láttam ezt. Enélkül a mentalitás nélkül egy border sincs seholsem...
Arra szükség van. Én viszont láttam bordert aki a munkamániája miatthalt meg! Gondolom te meg terelni nem jársz. A mudi is szeret dolgozni de ésszel! Ami azt jelenti, hogy megérti, mikor nem kell dolgozni, és olyankor nem erősködik, épp ezért sokkal nyugodabb élete van. Nem hiszem, hogy egy bordernek jó az amikor szenved mert nem dolgozhat, mert nem tud belenyugodni. Elég munakborderrel találkoztam már... A mudinak a gazda van a központban, a bordernek a munka.
És nem az fáj, hogy egy labi jó, hanem az, hogy a mudi gyorsabb és kész. A labrador másra van kitatlálva. Vadászatra (bár azt is lehet a mudival), a mudi meg gyorsaságra, fordulékonyságra, feltétlen, azonnali engedelmességre. A magyarok még nincsenek sehol agillityben a többi országhoz képest! Most mondd meg! Két kutyából hogy bizonyítsa be a mudi, hogy van olyan jó (vagy jobb) mint a border?! Halmozottan hátrányos helyzetben van! Nem elég hogy gyerekcipőben van a képzés, de még egy ritka fajta is! A borderek kiteszik a mezőny 90%-át! Érthető, hogy belőlük kerülnek ki a nyertesek, hiszen olyan sokan vannak! Bár ha nem is így van,a kkor is van inkább egy lélekkel rendelkező kutyám akinek én vagyok a minden, mint egy lelketlen munkagép 8sajnos sokszor ezt látom a bordeken). De a mudik tényleg mindenhol az élen vannak ahol megjelennek. Mudi volt Mo. legképzetteb pásztorkutyája, pedig volt ott border is, aztán ott a gyorsasági szlalomverseny, terelés, a skandináv országokban mentőkutyáznak vele stb... Én is kipróbáltam egyszer egy engedelmességi versenyt a mudimmal a terelés mellett, és megnyerte borderek előtt, pedig nem is szereti annyira csinálni, és nem jár kutyiskolába. Még mindig állítom, hogy ha a világbajnoknak lenne mudija, akkor verhetetlen lenne. Amíg mi fel nem növünk odáig... Hiszen sok kutyaiksolában még 100 éves módszereket alkalmaznak (főváros mellett pl), nem is jár már oda senki csak német juhászok! Hogy várhatnánk akkor, hogy a mudi kibontakozhasson?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!