Nem akarja elfogadni a kölykét. Mit tegyünk?
Ma szült barátom Shih-tzu kutyusa.
2 kicsit vártunk, az egyik sajnos meghalt. A másik is alig élte túl, újra kellett éleszteni, de már jól van, haspók mocorgós kislány lett belőle :) De sajnos az anyja nem akarja elfogadni..rá se akar nézni, egyszer sem nyalta meg, ha odarakjuk a pofája elé elfordítja a fejét és menekülőre fogja a dolgot. Nagy nehezen akarja szoptatni, csak akkora ha ott van valaki mellette, különben lerázza magáról a csöppséget és elmegy. A kicsinek pedig hiányzik a mamija, mindig sír.
hát sürgősen cumiztatni kéne! kölyöknek való tejport lehet venni az állatboltban.
Többet meg ne szüljön az a szuka, mert a nagy hiba, ha az anya nem akarja a saját kölykét elfogadni!
Az én kutyám más kölykét is elfogadta, annak ellenére,hogy az ő kölyke 2 nappal azelött halt meg, ő nagyon nagyon jó anya, ritka az ilyen.
vagy pedig adjátok dajkaságba azt a kicsit, mert igy hamar elfog pusztulni ha nem kapja meg a szakszerű és megfelelő ellátást.
Most szült először, nagyon szerettünk volna legalább 2 picit, egyet nekem, egyet nekik. Nem eladni akartuk őket,hogy pénzt csináljuk belőle..
Azt mondta az állatorvos,hogy ha a szuka megnyugodott kipihente magát akkor majd elfogadja, ezt tanácsolta nekünk egy yorki tenyésztő is.(nem szaporító,nagyon jól tartja a kutyáit,mielőtt belekötne valaki.) Nem tudom,hogy hihetek-e nekik. Bízom benne,hogy holnap lesz valami változás.
Nem kínszenvedéssel szoptatja az anya.
Rendesen eszik a pici, amikor kér cicit mindig kap, csak jó lenne ha lenne valami anya-lánya kapcsolat..:D
Szerintem el fogja fogadni, idegen tőle, hogy mit is kell csinálni, mivel még nem volt kutyusa. Találkoztam már olyan kutyussal is, aki még a burokból sem tudta kivenni, nem tudta mit csináljon vele, tapasztalatlan volt, sajnos van ilyen. De remélhetőleg türelemmel, kicsit több odafigyeléssel az elején tudni fogja mit kell tegyen.
A tenyésztő és az állatorvos pedig már biztos tapasztalatból beszél.
Szorítok nektek, de ha semmiképpen nem megy, tápszer, de szerintem 99% hogy el fogja fogadni.
Majd írd meg légyszi, hogyan alakult.
Első ellésnél előfordul hogy nem indulnak meg rögtön az anyai ösztönök. Segíteni kell a kutyának. Egyik rokonom francia bulldogokat tenyészt, pont 1hónapja járt úgy hogy az egyik lány kutyus nem fogadta el a kölykeit, ott 4 kutyus volt. Ő 3óránként járt ki (éjjel, nappal)a kutyákhoz és a kicsiket cicire rakta. Megvárta amíg esznek majd visszafeküdt aludni. 3óra múlva újra... Nagy meló, fárasztó, de megéri.
Náluk ha jól tudom majd egy hétig volt ez így, utána a kutyus már megszokta a piciket és már magától etette őket.
Ez nem játék, komolyan kell venni. Ha az anya nem is nyalogatja őket, akkor a pici fenekét langyos vízes pamaccsal kell törölgetni evés közbe hogy pisiljon, kakiljon.
Az első pár nap lesz nehéz, hidd el a anyuka hozzáfog szokni és magától gondját fogja viselni.
Nem jó mindjárt tápszerezni mert az első pár napba vannak az anya tejébe olyan vitaminok stb... ami a legfontosabb a kiskutyák immunrendszeréhez. Ha ezeket nem kapják meg, hiába eteted késöbb tápszerrel, lehet hogy 3hetesen felmondja a szervezete a szolgálatot, vagy megfázik és nem gyógyul meg, vagy egy kisebb hasmenés is elviheti.
Tehát a teendő, sokat ott lenni velük, tanítani az anyát, meg hát 3óránként cicire rakni a kicsit. Ennél többet se orvos se más nem tud segíteni.
Köszönöm a válaszokat, a tanácsokat megfogadom.
Ivartalanítani nem fogjuk, felesleges, teherbe esni max. akkor fog ha mi akarjuk. Esélytelen,hogy egy kutya teherbe ejtse, mindig van a kutyussal valaki, inkább bent szeret lenni, ha még sincs senki vele akkor pedig alszik.(ajtót mindig zárják.) Nagyon ragaszkodó magába sehova sem megy. Kertbe nem tudnak bejönni más kutyák, ha mégis véletlenül megtörténne, ott a kinti kutya, aki vigyáz.
5éves lesz, eddig semmi baj nem volt, ezután sem lesz*koppkopp* Mostanság főleg nem vetjük egy műtétnek, eleget szenvedett szegényke.
1. Szukát lefektetni, 2 óránként emlőre tenni a kicsit. Ha nem eszik eleget akkor tápszerezni kell 1-2 napnál tovább egy ilyen kicsi nem bírja.
2. Megvolt a szuka és a kan herpeszszűrése/oltása? A másik kölyök pusztulása, az hogy az szuka nem akar szoptatni eléggé herpeszre vall.
3. Állatorvos megnézte a szukát? Biztos nem maradt benne semmi? Akkor is előfordulhat, hogy nem akar szoptatni.
4. 5 évesen először elletni egy szukát elég nagy felelőtlenség. Már öreg hozzá. Szerencsétek, hogy a szuka megmaradt.
5. Pedig most kéne igazán ivartalanítani. Azzal, hogy ellettétek beindultak bizonyos hormonok. Ezután sokkal nagyobb valószínüséggel kap gennyes méhgyulladást, emlődaganatot. Azt pedig csak ivartalanítással kerülhetitek el.
Ebben az esetben farkas törvények uralkodnak, még a shih-tzu kutyánál is. A kutya, ha érzi a kölykön, hogy beteg, ill. ha úgy ítéli ez az egy kölyök nem ér meg annyi energiabefektetést, akkor hagyja elpusztulni a picit, ill. megeszi. Ez azért van, mert így a szervezete hamarabb regenrálódik, jön az újabb tüzelés, az újabb, remélhetőleg életre valóbb alom.
Biztos édes az a picúr, nem is kétlem, és én is biztos elolvadnék tőle, de elképzelhető, hogy satnya pici lesz belőle, mert a kutyák az emberekkel ellentétben tudják mit csinálnak. :) Persze az ember azért ember elvileg, hogy észérvek ellen cselekedjen, önzetlen legyen, számára hasznot nem hozó tevékenységekbe fektessen energiát... Ez így jól hangzik, de sajnos nem igaz! Ember, embernek farkasa! :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!