Lehetséges-e, hogy egy kutyában olyan erős a falkavezéri ösztön, hogy sohasem lesz hajlandó elfogadni, hogy valaki is "uralkodjon" felette?
Nagyon fontos az h kit kell elfogadnia. Azt tudni kell, h a kutyák rendkívül szabálykövető állatok, és szükségük is van ezekre a szabályokra. Így ha erős, határozott, szigorú de mindenképpen igazságos (tehát nem agresszív) ember állítja fel neki ezeket a szabályokat és követeli meg a betartásukat, annak a legtöbb (még a nagyon dominánsnak mondott fajtájú kan kutyák is) behódolnak és elfogadják. Ám ez közel sem azt jelenti h onnantól kezdve minden embert elfogad vezérének.
Véleményem szerint a legnehezebb az önállóságra szelektált pásztorkutyákkal (pl. kau, káj) ill. a nagyon ősi kutyákkal, akikben még erős vagy erősebb a természetes, függetlenségre való törekvési ösztön mint az h az emberrel együttműködve éljen.
Egyszerűen fogalmazva:
Bármelyik kutya (fajtától független) hajlandó behódolni a gazdájának, ha az elszánt, magabiztos (és nem fél a kutyától). Szóval nincs olyan kutya amin ne lehetne "uralkodni". :)
Nincs, es nem is lehet. Azt a kutyat le kell loni. (Felvilagosultabb megoldas: ivartalanitani, hogy 1, kezelhetobb legyen, 2 hogy a hibas dolgot ne orokitse tovabb.)
Mivel ez ami a kulonbseget meghatarozza a kutya, es a farkas kozott.
15:56,
Tudom, le is irtam a megoldást.
Amit figyelmen kivül hagytál, az az, hogy azzal kezdtem, hogy ilyen kutya nincs, mert az már nem számit kutyának.
Nincs igazad! Nem kell mindjárt lövöldözni!!!
(ebből is látszik, hogy mennyire szereted a kutyákat)
Az jó ha a gazda ivartalanítsa a kutyáját (a nem kívánatos kölykök miatt), de a falkavezérségi ösztön nem hiba, ez természetes dolog a kutyáknál és ezt nem örökölik! Egy behódoló kutyának is lehetnek domináns kölykei, ha a gazdája nem megfelelően bánik vele. Az emberek között felnőtt farkasok is lehetnek behódolóak (megfelelő neveléssel).
Jobb, ha elteszed a puskád...:/
Én a Volhard tesztben ezt találtam:
6-os eredmény: A 6-os eredményt elért kölyök önálló, és nem érdeklõdik az emberek iránt. Olyan kutyává érik idõvel, aki nem mutatja ki szeretetét, s csekély mértékben van szüksége az emberi társaságra. A 6-os csoportba tartozó kutyák között ritkán találunk jól szocializált kutyát.
Azonban jó pár olyan fajta melyeket speciális feladatokra tenyésztettek ki (mint a basenji, agarak, és néhány északi fajta) mutatja az önállóság ezen fokát. Ezek a kutyák hogy megmutathassák képességüket, olyan feladatokat igényelnek melyek célja különleges, egyedülálló és nem igényel szoros kapcsolatot a gazdával.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!