8 hetes bullterrier kutyusunk elég durván játszik. Jó megoldásnak tartjátok, ha rászólunk, pár percre bezárjuk egy külön szobába és mikor halljuk, hogy lefeküdt, megnyugodott, kiengedjük?
Egyelőre sok gondunk van vele, de szerintem ez természetes. Elég jól felkészültünk a kutyanevelésre, már a hazaút óta próbálunk következetesek lenni vele. Az egyetlen dolog, ami ezt meggátolja, az az, hogy nem tudjuk eldönteni, mi a büntetés helyes módja. Ez az elzárás tegnap nagyon bejött. Elég fájdalmasan támadott, ugrált, harapdált. Pár perc alatt lenyugodott, mikor kijött, teljesen rendesen viselkedett. Az a félelmem ezzel kapcsolatban, hogy esetleg majd azt is büntetésnek tekinti, ha elmegyünk itthonról. A grabancrázás a másik, amit próbáltam..nyüszítésig, ez is használt, de erről sok rosszat is lehet olvasni. Tudom, hogy idősebb korában már nem fogom tudni lenyomni és nem szeretném, ha ellenem fordulna a dolog. Az, hogy simán csak nem figyelek rá ilyenkor, az kb lehetetlen, mert már most felugrik a derekamig meg elég alacsony a fájdalomküszöböm :D
Ezen kívül éjjel nagyon nagy zsarnok, nyüszít, morog is ritkán, hogy figyeljünk rá. Ilyenkor egyszerűen nem reagálunk semmit, hogy ne érje el a célját.
Még másfél hónap és mehetünk kutyaoviba. Addig sem akarok semmi nagyobb hibát elkövetni. Falkavezér szabályokat betartjuk. Olvastam, hogy van kutyabölcsi is, ahova 2 oltás után lehet menni, de ilyet csak egy helyen láttam és gyanús, hogy csak a pénzre mennek..
Szerintetek jók ezek a nevelési módszerek vagy elkövetek valami hibát? Légyszi ne írjatok ilyeneket, hogy plüss kutya való nekem, ha megmorog egy 8 hetes stb. A kutya ilyen temperamentummal került ide és mindent megteszünk, hogy jó kutyát faragjunk belőle.
Bocs, hogy hosszú voltam:)
Ez elzárás helyett hatékonyabb a figyelmen kívül hagyás. Ha durván játszi akkor felálsz és otthagyod, nem foglalkozol vele egyáltalán mint ha ott se lenne.
Mindenki büntetni akar :D ez egy beteges emberi felfogás. Következetességel sokkal többre lehet menni kölyök kutyánál. Ha "ezt csinálja nincs játék" beválik gyereknél kutyánál egyaránt ^^
igen, csak erre próbáltam utalni, hogy nem tudom ott hagyni, mert (ha épp ébren van:D) mindenhová követ :) de akkor majd megpróbálom tűrni és megnézem, abbahagyja-e egy idő után :) amúgy ez egy 40 nmes lakás és mindig tök zavarba jövök, mikor ott kéne hagyni, beállok a konyhába, mint egy hülye, tuti érzi, hogy nincs is ott semmi dolgom, csak őt próbálom lerázni, ő meg ugrál rám továbbra is..
ha pl leülök nyugodtan a kanapéra az szerinted jó, mint otthagyás? És a rászólást is feleslegesnek tartod? Lehet amúgy, hogy a nemet ilyenkor csak játéknak veszi. Ha viszont vezetéket rág vagy ilyesmit, már nagyjából hallgat a nemre és csúnyán néz, de abbahagyja :)
Kicsit félreértettél :D
Ne ott hagyd a kutyát hanem hagyd figyelmen kívül bármit csinál. Mintha ott se lenne.
Két megoldás van. Vagy teljesen ignorálod és ha ugrál had ugráljon, de te nem foglalkozol vele, amíg abba nem hadja. Ha felugrik a kanapéra egy egyszerű legyintéssel le lehet dobni azért.
Én ezt preferálom jobban amúgy.
Vagy hátatfordítasz neki ha ugrál, tüntetőleg hogy nem foglalkozol vele. Ezt azért nem szeretem mert pögrgősebb kutyáknál és tapasztalatlanabb gazdiknál át mehet körbekörbe pörgős játékba ^^
oké, köszi szépen :)
akkor majd összeszedem magam és tűröm, hátha tényleg leáll:)
igen, ezt már én is láttam mindenféle műsorokban, hogy ez a hátat fordítás átmegy ilyen szánalmas menekülésbe :D ezt direkt nem is próbáltam.
A mi kutyánk (négy hónapos) ha erősebben harap, hallatok egy nyiffantást, felállok és elfordulok. De lehet korrigálni még játékmegvonással (pakold fel a játékokat, amikkel eddig játszottatok), vagy spricnivel. Visszatekintve én ezeket elégnek mondanám. Meg sok-sok türelem és következetesség. Azért visszatekintv, mert mi nagyon szigorúból indultunk, és közben rájöttem, hogy tök felesleges ez az állandó ledominálás stb. Pl múltkor hisztit rendezett, hogy be kellett mennie a szobakennelbe. Ott álltam fölötte, megragadtam a grabancát, és a földön tartottam (de nem nyomtam le). Küzdött, egy idő után látszólag megnyugodott, de aztán minden kezdődött elölről...ezt fél óráig csináltuk, majd elegem lett, fogtam egy lábost, a földhöz ütöttem, a benne lévő víz egy része mega kutyára fröccsent. Hisztit azonnal elvágta, letelepedett és csöndben maradt.
Én azt mondom próbáld a korrekciókat nem erőre alapozni, és lehetőleg a környezettől jöjjön. Pl. kellemetlen íz, kellemetlen zaj, kellemetlen szag stb.
Ha megtanulja a háziszabályokat, akkor meg úgyis dolgoztok még a kapcsolatotokon és az engedelmességen.
Ha van kérdésed, nyugodtan írjál, én is csak most kezdtem a kutyizást, de egyelőre jól megvagyunk.
Ne aggódj, ez is tök normális:D Ne hallgass az olyanokra, akik elelnkezőt mondanak. Nekünk is az állatorvosi asszisztens kijelentette, hogy nehéz lesz a kutyával. Ehhez képest múltkor gond nélkül hagyta a dokinak, hogy megnézze a kutya fogát. (Mondjuk az asszisztensnő is hibás volt abban, hogy korábban kapkodott és morgott rá...)
Ő még egy kisbaba, nem érti, hogy mit szabad és mit nem. Ha morog, ne vedd személykedésnek, és ne érezz mérget. Egyzserűen csak tudd, hogy még dolgozni kell a bizalmon. Nekünk az első két hét utána kutya őrizte a csontját (ugye első két hétben angyali volt, mert még meg volt szeppenve), morgott, ha a kajájához nyúlkáltál, durván játszott, állandóan a cipőket piszkálta stb.
A dominálástól konkrétan besz.rt, és nem segítettek a helyzeten. Viszont, amikor elkezdtük arra tréningezni, hogy a gazdinak jó engedelmeskedni, meg megéri neki, akkor ezek a problémák is megszűntek.
Teszem azt a csontját, hogy elvegyem, előtte a játékát kezdtm elvenni. Mondtam a nevét, felkapta a fejét, elvettem a játékot, megdicsértem, jutifalat, majd vissza a játék. És nem csak azt tanulta meg, hogy a gazdi nem veszi el a dolgait, hanem azt is, hogy jól jár vele. Azután a csonttal is gyakoroltuk.
A kajálásra meg amikor legutóbb megint előjött a morgás, végül az volt a megoldás, hogy ha ott álltam a tálja mellett és nem morgott, akkor dobtam még a táljába, így a gazdi a tál közelében pozitív dolog volt.
Esetleg rotálhatnátok őket, hogy egyes játékokat több ideig ne lásson. Mondjuk a plüssökkel, rágókával az a rossz, hogy nem tud egyedül játszani, szóval egy idő után nem csoda, hogy megunja :S Mi bújócskázni szoktunk, két ember, egy kutya meg sok jutifalat kell hozzá:) Még pakolni is nagyon szeret(ki a házából a játékokat), vagy felfüggesztek valahova egy törölközőt és azt tépi. Keresőzni is szeret, a nagy fűbe leszórok valamennyit a kajájából és kiadom a parancsszót, hogy keres(erre is persze rá kellett vezetniÖ. Még egy játék, amit nagyon élveznétek, szerintem a flirt pole lenne. Mivel ma nyit az obi, ahol lakom, maholnap szerelem össze, szóval még nincs tapasztalatom vele:) Mondjuk ott vigyázni kell, hogy ne nagyon függjön a kutya a levegőben és ne ugráljon.
Jók ezek a megtölthető játékok is, fagyasztva is tehetsz bele dolgokat, vagy pl. a natúr mogyorókrém (földimogyoró ledarálva kis olajjal krémesítve, nem sózott) lehűtve is sok idő kipiszkálni.
Hát mi nagyjából ezeket csináljuk:)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!