Ha neveletlen a kutya akkor problémáznak, meg félnek tőle ha nevelem akkor is problémáznak?
Lehet hülyén fogalmaztam meg a kérdést, bocsi.
Szóval van egy kiskutyám, aki ha megnő kb. 50 kg-os "harcikutya" lesz, de mivel kevesen ismerik a fajtát, meg pláne, hogy kicsi még nem ismerik fel és mindenki halálosan cukinak tartja...még. Na most vannak olyan problémák, amik korrigálásra szorulnak pl. minden idegen emberhez oda akar menni, húzza a pórázt olyankor nagyon, felugrál bárkire aki odamegy hozzá. Hiába könyörgöm az embereknek, hogy várja meg míg leültetem és picit megnyugszik , utána simogathatja de addig ne, le se... Válasz, had ugráljon hát olyan aranyos és közben dögönyözi hiába mondom, hogy ne, közben húznám el a kutyát, próbálom leültetni, de ők jönnek utána és nyúzzák. Lehetetlenné teszik a nevelést. Ha azt mondom, hogy ne is simogassák meg,akkor is simogatják. Dehát olyan cuki, ő is azt akarja, hogy simogassam. Meg nem baj ha ugrál, nekem is van kutyám ő is mindig rám ugrál...hát ez se normális dolog.Az összes ember megáll és ezt csinálja,nem bírom neki a sétát se tanítani, mert 2 percet haladunk 10 percet harcolok az emberekkel. Nagyon ideges vagyok már. Múltkor már ordítottam velük, hogy ha 1 év múlva találkozunk és a kutyám még mindig így viselkedik mert a maguk fajták miatt nem bírom tanítani akkor nekem ne visongjon, hogy jajj úristen megtámadott egy harcikutya! Mit csináljak, forgalmas helyen lakunk panelban, amint kiteszem a lábam az utcára már megrohamoznak, nem tudok elsunnyogni úgy, hogy ne vennének észre. A legrosszabb az egészben, hogy most még mindenki ilyen, de pár hónap múlva majd mindenki elvárja, hogy a kutya rá se nézzen, meg a közelébe ne menjen, meg átmennek majd az utca másik oldalára és jön majd az, hogy miért nem nevelem meg, meg miért nincs rajta szájkosár. Mit tehetnék, teljesen kikészültem már! Bocsi, hogy hosszú lett.
A titok az, hogy ne az embereket neveld, hanem a kutyádat. Ha a hülyegyerek simogatni akarja, te akkor is tiltod a kutyát, akkor is lerakod a földre, akkor is elviszed onnan, és tényleg nem engeded oda. Hagyd figyelmen kívül a hülyéket, a kutyádtól pedig várd el azt a viselkedést, amit te jónak látsz. Ha hátráltatja a nevelést az, ahogy mások bánnak vele, akkor ne engedd oda másokhoz. Ha meg erőszakosan odamegy és cseszteti a kutyát, akkor egyszerűen zavard el, küldd el az anyjába, utáltasd meg vele magad, ha kell; nem az a lényeg, hogy téged szeressenek, hanem hogy a kutya biztonságos legyen felnőttkorában is.
Amúgy a "nem baj, csinálja csak, az enyém is ilyen"-re a legtöbb ember azért megérti, amikor elmagyarázom, hogy ha egy embernél hagyom ezt, akkor legközelebb egy idős nénit vagy egy kisgyereket fog felborítani, meg hát hogy rám is ugrálséta után mocskos lábbal, hiába megyek dolgozni, azt meg ne már, úgyhogy a kutya nem ugrál és kész. Aki annyira hülye, hogy ezt ne fogja fel, azzal meg meg se kell próbálni jóban lenni, mert sötét, mint az éjszaka.
Igen, mizantróp vagyok egyébként, nem biztos, hogy szociális kérdésekben pont rám kell hallgatni, de ha a kutyanevelés az elsődleges cél, akkor a fenti módszer kipróbáltan működik. A kutyádra tudsz egyedül valódi hatással lenni, úgyhogy rá érdemes koncenrtálni.
Ne engedd oda az emberkhez, aki megkérdezi, hogy megsimogathatja-e az elég okos ahhoz, hogy felfogja, hogy igen, de bizonyos feltételekkel. Aki meg nem kérdezi meg csak jajdecukizik, őt meg messziről elkerülni.
Amúgy értem én, hogy korán el kell kezdeni a nevelését, de nemrég kezdhettetek el sétálni, elég normális, hogy húzza a pórázt, meg hogy másokhoz oda akar menni. Attól tartok, hogy ez az azonnali beszabályozás elrontja majd a séta élményét. Persze ezeket korrigálni kell, de én túl korainak érzem.
A kutyát is próbálom tiltani, de még nagyon kicsi, rengeteg mindent kell ebben az időszakban megtanulnia és nagyon nagy csábítás neki ez az elkényeztetés, sokszor felülírja a tiltásomat. Egyébként a magát a tiltást ismeri, minden más dolognál használ, csak ebben az esetben nem. 1 hete sétálunk, de ugye sokszor le kell vinni egy nap mert még a pisit nem bírja sokáig tartani. Sajnos maga a séta meg erről szól, nem tudom elkerülni, mert tényleg túlzás nélkül az összes ember simogatja. Kettő olyan eset van amikor valaki nem simogatja: 1. ki van öltözve,valóban siet valahová és nincs ideje, csak mosolyog meg gügyörészik neki amíg elhaladunk egymás mellett.
2. akkora csoportosulás van körülöttünk, hogy már nem fér oda és nem várja meg míg eloszlik a tömeg, nem is látja mi az oka a tömegnek és tovább megy.
Antiszoc vagyok, tudom magamról és mások is sokszor mondják, hogy úgy tudok nézni az emberekre, hogy kedvük nincs hozzám szólni. Na ehhez az általános állapothoz még hozzá jön, hogy el is küldöm őket nem valami szép stílusban és nem használ. Volt olyan is, hogy egy hülye gyerekkel üvöltöztem, hogy takarodjon, persze őt ez nem izgatta, de jött az anyja, na mondom majd ő elrángatja vagy kioszt, hogy mit képzelek hogy beszélek a gyerekével, de nem, hanem ő is jött oda hozzánk. Hát ilyen nincs!
Egy-két ember van csak akit érdekel az is, hogy én mit szólok hozzá,ha odajön, őket elviselem.
De a többiek képtelen felfogni, hogy legalább azt várják már meg amíg leül.
Nem akarom én elvenni a séta élményét, meg tudom, azt is, hogy most még nem baj, ha húzza a pórázt, de később majd nehezebb lesz a dolgom, mert nem fogja érteni, hogy miért kellene láb mellett mennie amikor eddig nem ezt csinálta.
Később is várni fogja, hogy ha elindul egy ember felé akkor az odamegy hozzá és kedves lesz, meg simogatja és be fog próbálkozni folyamatosan.
Egyetlen lehetőségként a fertőzéses sztorit látom eddig. Hátha az segít.
Tuti megpróbálnám, hogy a kutyámat magam mögé húzom, és csöppet sem kedvesen elzavarom az embereket...A kutya legalább látja már kölyökként, hogy Te irányítasz!
Akumival egyet értek...ha most ráhagyod a kutyádra, 40 kg-san is mindenki nyakába fog mászni...
:-)))
Sok sikert! Jó kutyázást !!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!