Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Hogyan taníthatom meg a...

JimBeam88 kérdése:

Hogyan taníthatom meg a kiskutyámat (3hónapos magyar vizsla), hogy ne egyen meg mindent a földről, ill. csak tőlem vegye el az ételt?

Figyelt kérdés
Valamint, ha tudja, hogy olyan dolgot talált, amit nem szabad megenni (pl. rágó, bot -ezt is megeszi, lenyeli), hiába mondom, hogy fúj vagy nemszabad (tudja mit jelent) felkapja és elrohan vele, addig nem jön vissza míg el nem fogyasztotta. Ilyenkor mi a megfelelő teendő?

2012. okt. 3. 19:54
 1/8 anonim ***** válasza:
Ilyenkor az van, hogy a kutya nem tisztel téged, ezért veszi semmibe az utasításaidat. Gyúrj rá a falkavezérségre, és tiltsd le a zabálásról.
2012. okt. 3. 20:06
 2/8 A kérdező kommentje:
Oké, köszi! De hogy? :)
2012. okt. 3. 20:12
 3/8 anonim ***** válasza:
Tanítsd meg neki a "hagyd!" és "tied" parancsszavakat. Én úgy csináltam, hogy fogtam valami jutalomfalatot, a kutyát leültettem. Mutattam neki a kaját és szép lassan elkezdtem lerakni a földre a falatot, közben mondtam neki folyamatosan, hogy "hagyd". Amikor ő megpróbálta elvenni a kezemből, gyorsan felkaptam, és mondtam neki ismét a parancsot. Majd elölről, szépen lassan rakom le a földre a falatot, közben mondom a parancsszót, ha újra megpróbálja elvenni, gyorsan felkapom. Előbb utóbb rájön, hogy csak akkor lehet az övé a falat, ha te lerakod a földre. Amikor eljutsz odáig, hogy a falatot otthagyhatod a földön anélkül, hogy a kutya megenné, mondd azt neki, hogy "tied" és mutass a kajára. Persze ezzel is gyakorolni kell, nem fogja legelsőre felfogni, mit akarsz. Ezt később tudod használni ilyen esetekben. Az én kutyám is hajlamos volt megenni mindent a földről, de amióta megtanítottam neki a hagyd parancsot, tudja, hogy azt a dolgot, ami a szájában van, nem eheti meg, csak a "tied" parancsra. Ha nem hallja a tied parancsot, meg sem eszi. Persze ezt már több éve tanítottam meg neki, de hidd el, ha akarod és becsületesen tanítod, akkor menni fog.
2012. okt. 3. 20:20
 4/8 A kérdező kommentje:
Nagyon szépen köszi, úgy érzem ez hasznos lesz!
2012. okt. 3. 20:23
 5/8 anonim ***** válasza:

Na erről könyvek szólnak, meg tanfolyamok, nem fogja tudni neked senki leírni. De elöljáróban:

[link]

Javaslom a kategória többi cikkét is, pont neked szólnak.

Amit üzenetben írtál, arra pedig azt mondom (mindenki okulására itt), hogy marhaság nem adni neki kaját olyan miatt, amit nap közben követett el. A kutyák emlékezete rövid, kb. pár másodperced van büntetni a tett közben/után, aztán viszlát, mindig arra vonatkoztatják a büntetést, amit közben csinálnak. A kajamegvonást meg ráadásul semmihez sem kötik, egyszerűen kihagyják azt az étkezést, kevés volt a zsákmány, ez van.

Ha viszont sétáltatásnál sem bírsz el vele, akkor SOS keressetek fel egy kutyaovit, mert egy három hónapos kutyáról beszélünk, meg fog őrjíteni, mire felnő, ha így hagyod tovább folyni a dolgokat. Olvass rengeteg kutyás könyvet (Cesar Millant, Jan Fennelt leginkább), és keress egy baromi jó kutyasulit, ahol kiképeznek téged jó gazdának (mert általában nem a kutyának kell tanulnia, ő már tud kutyául, csak te nem).

2012. okt. 3. 21:57
 6/8 anonim ***** válasza:
Amit tudnod kell. A vizsla nagyon intelligens kutya.A legkisebb határozatlanságot megérzi rajtad.Szóval legyél nagyon következetes vele. Meg fog próbálni mindent,hogy kicselezzen,de ne hagyd magad.Kicsit idősebben próbálkozz a neveléssel.5-6 hónaposan.(Nekem is van egy 8 éves vizslám)
2012. okt. 3. 22:24
 7/8 anonim ***** válasza:
Ja, mert ha hagyja fél éves koráig káoszkodni, biztos sokkal könnyebb lesz neki megmondani, hogy eddig te voltál a kiskirály, de majd most én leszek... Nevelni az első másodperctől kell a kutyát, soha nem szabad vele várni, az csak mindenkinek megnehezíti a dolgát.
2012. okt. 3. 22:34
 8/8 A kérdező kommentje:
Köszi a link hasznos volt. Egyébként nem kell ide kutyasuli, csak feszegeti a határokat, máris összekapta magát. Köszönöm a jótanácsokat és a sok segítséget!
2012. okt. 4. 08:18

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!