Tippeket szeretnék kérni, falkavezérséggel kapcsolatban, hogy mit kell még "gyakorolni", változtatni hogy elérjem végre h rám is hallgasson, ne csak a kutya suliba az oktatóra?
igen, tudom h mindig bekell tartani. hülye voltam eddig, mert pl ezt az ajtós dolgot már megtanítottam neki h mindig én megyek ki először, megis jegyezte h nem mehet elöttem ki. Mikor már működött, na akkor úgy voltam vele h ezt már tudja, és szépen egyik napról a másikra a kutya megint elöttem ment ki az ajtón. de nem tudtam h pl ez ennyire fontos. Vagy h nem szabad vele játszani mikor ő hozza a játékát. Egyenlőre még csak terápián voltunk, még lesz 1 terápia, utána meg az alapfokot kezdjük. Akkor azt csinálom csak amit eddig mondott az oktatónk :) Esetleg még egy olyan kérdésem lenne (ezt elfelejtettem megkérdezni a suliban a múltkor), hogy mikor sétálunk és ugat a kerítésnél egy kutya nagyon, akkor az én kutyám elkezd húzni és oda akar menni acsarkodni. Na ilyenkor mit kell tegyek? Morogjak rá és ráncsam a porázt magam mellé majd mikor ott marad mehet a klik+jutalom falat?
Vagy ilyen esetbe nem jó a klikk? Forduljak a másik irányba? DE ha megfordulok majd megint vissza és megint elkezd ugatni a kutya akokr az én kutyám megint oda akar menni balhézni :/
Ami az ajtót illeti, próbáld ne engedelmességi feladatként felfogni. Tehát ne úgy csináld, hogy leülteted és maradsz! paranccsal otthagyod, aztán hívod, mikor te már kimentél. Egyszerűen menj ki előtte te és kész, állítsd fel szabályként; ha engedély nélkül kilép/bemegy, szólj rá, persze csak a kutyád érzékenységéhez igazodva, nem kell túlzásba esni. Lehet, hogy próbálkozni fog, én ilyenkor kisebb korában becsuktam az ajtót és csak akkor nyitottam ki újra, mikor besorakozott mögém automatice. Akkora jutalom neki, hogy kimehessen /bemehessen valahova, hogy gyorsan megtanulja a dolgot. (Ha már szerzel egy kis tekintélyt, eszébe sem fog jutni, hogy eléd menjen, legfeljebb extra ingerkörnyezetben.) Ha eddig is így csináltad, akkor bocsi, de részemről ez régebben teljes félreértés volt és folyton helybenmaradást gyakoroltunk az ajtóban...
Ami a sétát illeti, szerintem lefordulással oldd meg. Itt is az a helyzet, hogyha türelmes és nagyon-nagyon következetes vagy, egy idő után lenyugszik majd, hogy haladhasson végre a kívánt irányba. Én csak akkor szoktam ilyen helyzetet klikk-jutival erősíteni, ha olyan helyen, ahol régen húzott, újabban normálisan viselkedik. Egyébként pedig kitartás:)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!