Ha megvádolnak kutya gyilkolásért, mit tudok tenni?
Van két nagy testű kutyám ( 50-50 kg ). Kis zoktam velük menni a határba sétálni, kizárólag kosárral, és pórázzal. A határban a szukát pedig kizárólag hosszú pórázon engedem mozogni.
Az utcánkban lakik egy család, akiknek három kutyájuk volt. Egy nj. és kettő yorki keverék. A kutyák állandóan kint vannak az utcán, randalíroznak, bemennek mások kertjébe is. Így történt, hogy tavaly nyáron amikor ki akartam tenni a lakásból a saját kutyáimat az udvarunkon lévő kenelbe, későn vettem észre, hogy bejött az egyik yorki keverék. Ill. nem én vettem észre elsőnek hanem a szuka kutyám. Azonnal kitépte magát a kezemből, sajnos nem számítottam erre, hogy ez elő fordulhat. Annyi időm volt csak, hogy a kanra rácsuktam a kenel ajtót. Odarohantam a szukához, ráüvöltöttem, és ki is köpte a kiskutyát. Kihívtam a dokit aki elvitte a rendelőbe, de sajnos a kiskutya elment..... :-( Nagyon sajnáltam szegényt! Az állatorvos meg szörnyűlködött amikor meglátta a kiskutyát, hogy még ennyire bolhás kutyát eddig még nem is látott a praxisa alatt.
Most kb. egy hete dolgozni mentem az öreg kutyámmal. Éppen a buszon voltam amikor apum hívott telefonon, hogy láttam e azt a másik yorki keveréket, ill. hogy mi történt vele? Mondtam neki fogalmam sincs nem láttam. Szal. az történt, hogy a kiskutya holtan fekszik az út szélén,és az orrából folyik a vér. Állatorvost nem hívott ki senki, ezt utólag megtudtam.
A mai napon meg beteg lett a cicánk,és a doki felhívta a figyelmem arra, hogy a kutyáimon mindig legyen kosár, mert előbb utóbb fel fognak jelenteni engem, mert már ennek a családnak két kutyájukat tépte szét az én kutyám..... Hát azt hittem eldobom az agyam! Nálunk alpból kosár és póráz nélkül ki se lépnek az utcára a kutyák, ellenben az ő nj-k a mai napig szabadon rohangál közterületen, és az egyik szomszédba amikor beugrott, ott széttépte a láncon lévő keverék kutyát....
Nem szeretnék bajt, és teljesen tanácstalan vagyok. Mit tegyek?
Ha egy szakkönyvben utána olvasnál a fajta után akkor talán hordanál ennyi ökörséget össze! A kanári fajta standerdjében van leírva, hogy mire használják a mai napig. ( az idegen kutyával végeznie kellett )
Ezeknél a kutyáknál igen már az is nagy szó, hogy üvöltésre ereszt, mert a standard szerint, ,, még a saját gazdája jelenlétébem sem tűri meg az idegeneket" . Ha nem lennél ennyire buta akkor most nem sültél volna fel a sok okoskodással.
Amúgy kicsit utána olvashatnál a kutya tartás szabályairól. Ugyanis nem csak városban, hanem még faluban is TILOS közterületen póráz nélkül kutyát sétáltatni! Kicsit értelmezd azt is amit eddig írtam mert ez se megy neked, és n fogom száz ezerszer leírni, hogy az én kutyáim lakásban vannak. Ha ki akarnak menni akkor a kenelbe teszem őket, de akkor meg kint alkotok. Ugyanis falun ház tájon mindig van mit csinálni.
Jogilag nem vagy büntethető. Azonban ha a kapu alatt kifér a macska-kiskutya, érdemes betömni, kipótolni a rést, mert egy gyerek is benyúlhat, kutya benézhet és kész a baj!
Terület őrző kutya, ha nincs otthon/kint a gazda, persze védi a telket, nem gátolt kutyáknál belefér a bekerülő állat elpusztítása is szerintem. Azonban egy jól nevelt, szocializált, VIZSGÁZOTT kutya SZERINTEM nem viselkedhet így még terület őrzéskor sem, főleg, ha OTT A GAZDA ÉS FOGJA PÓRÁZON A KUTYÁT!!! Mi az, hogy a vizsgázott kutyád kitépte a kezedből a pórázt?? És le sem tudtad tiltani? Ez hatalmas hiba.
Nekem a jól nevelt, szocializált kutya fogalmáról az ugrik be, hogy akár pórázon, akár póráz nélkül a kutya sétáltatható emberek-kutyák közt is városban. Ha necces szitu alakulhatna ki, mert másik domináns kutya közeledne, akkor behívás, fektetés és a másik kutya elzavarása...
Nekem roti-nj mixem van, túlságosan is gátoltam az évek alatt, ennek ellenére ha belekötnek, sajnos hajlamos bunyóra, azért IS, mert sokszor hirtelen, váratlanul támadták be...és hiába eresztett kérésre, ha a másik tovább támadta...ezért van, hogy üvöltésre sem ereszt, oda kell mennem megfogni, lábbal kicsit megbillenteni.
De az, hogy nekiiramodna az utcán más kutyára, macskára, nincs!! A kertben hajtja a szomszéd macskát, de csak kergeti. Utcán ha macskát lát, nem kergeti, csak nézi. Ha a macska nem tud menekülni, akkor esetleg megugatja :D De nem bántja!
Területünkre bármilyen kutyát behozhatok, beengedhetek! Semmi joga a kutyámnak neki mennie.
Szóval nem tudnék együtt élni olyan kutyával, aki a kertben is csak pórázon lehet, vagy kennelbe zárva...Ezt hogy??? Nem lehet a kertben szabadon?
Határban is szájkosár?? Minek...azt vallom, hogy ha a kutyám esetleg utálja is a többi kutyát, csak egy dolgot kell tudnia: BEHÍVÁS AZONNAL!!! Ebben az esetben, ha kutya, vagy egyéb veszély közeledik, behívnám, póráz és kész.
Nem olvastam el az összes kommentárt, de azt mindenki tudja, hogy egy hasonló kaliberű ill nagyságú kutyát a kérdező kutyája nem olyan biztos, hogy meg tudott volna ölni.
Itt egy parányi méretű Yorkiról van szó, akire egy nagytestű kutya csak éppen ráfog és elenged az a kiskutyakutya számára már halálos. Ha ugyanez egy hasonló nagy termetűvel történik ott csak felszíni sérülések keletkeznek.
Különben is ezek a kis termetű kutyák eléggé veszélyeztetettek, oda kell egyébként is figyelni rájuk.
34- es! Csak nem gondolod, hogy otthon lakásban pórázon és tartom a kutyáimat? Egyszerüen kivittem a grabancánál fogva. Az meg hagy ne legyen már baj hogy a kertbe nem engedem be őket! A határba igenis fontos a kosár, mert a vadásszal és a mezőőrrel így nincsen problémám. Ha mozognak a határban, futkároznak, nem szeretném ha kilőnék őket. Egy ez kompromisszum.
Én nem is értem miért baj, hogy ki akartam engedni a saját kutyámat a saját udvaromba? Miért nekem kell figyelni a szomszéd ill. bárki más kutyájára, hogy ne jöjjön be?
És igen ha egy egy nagy testű kutya jött volna be, az biztos hogy nem pusztul el, max lett volna rajta pár lyuk ennyi idő alatt...
Abból, hogy kitépte magát a kezedből, nekem ez jött le, nem is értettem :D Bocsi, hogy tévedtem.
Ja, hogy le van dumálva a vadőrökkel...ez tök jó...bár az én kutyám nem élvezné felhőtlenül a sétát kosárban :( pedig napi szinten használjuk tömegközin.
Dehogy baj, hogy ki akartad engedni őket a kertbe :D
De azt tartom, hogy ha ott vagyok a kutya mellett, akkor nem startolhat rá csak úgy másik kutyára...ahogy akkor nem is őriz házat, legalábbis ha rászólok, nem indul be.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!